27. dubna 2015

RC Recenze: Morantologie

Originální název : Moranthology
Série-
Autor : Caitlin Moranová
Český název : Morantologie
Počet stran312
Datum vydání ČR : 2014
NakladatelstvíHost
Goodreads

Caitlin Moranová, autorka oblíbené knihy Jak být ženou, se vrací, tentokrát se sbírkou svých sloupků. Zatímco se ve své první knize věnovala výlučně ženám a ženským tématům, nyní se nikterak neomezuje. Pohřem Michaela Jacksona, závislost na marihuaně, alkohol, manželství, záchvaty paniky a další... žádné téma není Caitlin Moranové cizí.

"Jdu do erotického klubu s Lady Gaga, brečím na kytaře Paula McCartneyho, prahnu po úžasném Sherlocku Holmesovi, píšu nekrolog Amy Winehouseové a přijdu pozdě na Downing Street ke Gordonu Brownovi. Ve volném čase — mezi kocovinami — řečním o sociálním státu, zavírání knihoven a chudobě jako nějaký béčkový Dickens nebo Orwell, ale s kozama."
Na knihu Morantolgie mě upozornila Melinda svoji skvělou recenzí. A tak, když jsem i já dostala příležitost si knihu přečíst, ani na okamžik jsem neváhala a to i přesto, že jsem zatím žádnou knihu, která by byla psaná ve formě článků, nikdy nečetla...

Caitlin Moranová je velmi svérázná žena. Její sloupky jsou ostré jako břitva a nebojí se naplno říct, co si o daném tématu myslí. Navíc je kniha plná skvělého britského humoru (který já opravdu můžu!) a tak jsem se hodněkrát vážně zasmála. S jejími názory není těžké se ztotožnit, jelikož sloupky působí tak nějak uvolněně a přirozeně, že si občas spíš připadáte, jakoby vám své vtipné příhody vyprávěla kamarádka nad šálkem čaje (jsme přece v Anglii!).

Na čtenáře čeká široký okruh různorodých témat. Společně s Caitlin se například setkáte s Keithem Richardsem, nakouknete do postelových konverzací s jejím manželem, propadnete World of Warcraft, přijdete pozdě na schůzku s premiérem a dozvíte se, proč jsou Krotitelé duchů nejlepším filmem všech dob. Své si v knize najdou i milovníci Sherlocka a Doctora Who. Ani kontroverznější témata nezůstanou stranou, jelikož byla autorka za mlada celkem kvítko, má co říct i k věcem jako je marihuana a sexualita. U mě rozhodně zabodovala článkem o kofeinu !

Samozřejmě, ne každé téma vám bude něco říkat, ale to je na knize právě to skvělé ! Nemusíte být zrovna zapáleným hráčem World of Wardcraft, aby jste se u popisu toho, jak autorku balila trpaslice jménem Flopsey, náležitě pobavili. Já osobně jsem například nikdy neviděla jediný díl seriálu Downton Abbey, a přesto mám teď strašnou chuť zjistit, jestli je to opravdu nejpitomější seriál všech dob.

Moc se mi líbilo, že se autorka nesnaží čtenáře přesvědčit o své pravdě a vnutit jim tak svůj názor, ale jen prostě říká, co si o daném tématu myslí ona. Ne se všemi jejími názory naplno souhlasím, ale její úhel pohledu a podání se mi natolik líbil, že mě to i tak neodradilo a její názor mě pobavil a donutil se nad celou věcí trochu víc zamyslet. I přesto, že jsem se toho nejdřív trochu bála, nakonec mi kniha ve formě článků vyhovovala. Bylo skvělé, si chvilkami odskočit od starostí, pobavit se pár stránkami knihy a nemít pak nutkavý pocit nedočkavosti, protože nevím, co se stane dál. 

Hodnocení
Jsem skálopevně přesvědčená, že se zase někdy k Morantologii vrátím a znovu si užiju suchý anglický humor. A komu bych knihu doporučila ? Úplně všem ! Myslím, že každý si v ní dokáže najít něco svého, názor u kterého bude pobaveně přikyvovat hlavou a říkat si "Přesně ! Ta ženská mi mluví z duše!". Navíc, jak už jsem zmiňovala, je to úžasná oddychovka, která se hodí pro jakoukoliv volnou chvíli.



Za poskytnutí recenzního e-booku, bych tímto ráda poděkovala internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách.



8 komentářů:

  1. Skvělá recenze, s Melindou jste mě opravdu nalákaly :) Zase ses zaměřila na jiné věci a já mám ještě větší chuť se do toho pustit :) Caitlin bude asi pěkné kvítko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ! Jsem ráda, že jsme tě s Melindou nalákaly :D
      Caitlin je skvělá a neuvěřitelně praštěná :D

      Vymazat
  2. Knihu jsem nečetla a nevím proč, ale od pohledu je mi tato kniha nesympatická. Ale už jen ze zvědavosti si ji někdy přečtu, díky za rozšíření knižních obzorů :)

    Pokud posíláš ráda pohledy a chceš se seznámit s lidmi,kteří mají stejný koníček, zapoj se do nového projektu! http://milujemekihy.blogspot.cz/2015/04/zapoj-se-poznej-nove-pratele.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tě svým způsobem chápu, na první pohled bych do ní taky nešla. Ale opravdu je to skvělá kniha, která dokáže zaručeně zvednout náladu svoji bezpostředností :)

      Na projekt se určitě mrknu :)

      Vymazat
  3. Recenze se ti moc povedla :) Ve všem s tebou souhlasím. Caitlin nejen byla, ale nadále je pěkné kvítko, píše skvěle a její humor možná nesedne každému, ale mě naprosto okouzlil. Povedená knížka, která se hodí i pro lidi, kteří normálně podobný žánr nečtou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :))
      No za mlada musela být ještě stokrát horší :D Vytuhnout na půdě Radiohead ? :D
      Knížka se hodí pro každou příležitost, protože každá si v ní něco dokáže najít :)

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze, knihu si určitě přečtu! :)
    http://behindthebookshelfcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za komentář :)