26. května 2019

Recenze | Neviděli jste Melody?

Už delší dobu jsem se chystala pustit do nějaké knihy z pera Sophie Hannah. Tato britská spisovatelka je známa především zpracováním nových příběhů s nesmrtelným detektivem Herculem Poirotem (např. Vraždy s monogramem). Když tedy přišlo vydání knihy Neviděli jste Melody? nebylo už nad čím zdlouhavě váhat a jít zjistit, co tato autorka dovede...


Cara se rozhodla utéct z Anglie od své rodiny a na dva týdny si udělat impulsivní prázdniny v luxusním rezortu v Americe. Potřebuje přemýšlet, jak naloží s faktem, že je opět těhotná a od svého manžela a dvou dětí se dočkala pouze lhostejnosti. Její výlet už však od samého začátku není úplně růžový - recepční ji pošle do již obydleného pokoje a v rezortu se začínají šířit fámy, že se tam objevila dívka, která byla před lety  zavražděna svými rodiči, ale nikdy se nenašlo její tělo. Cara je chtě nechtě pohlcena příběhem malé Melody - co se tehdy vlastně stalo? A jak to zapadá do událostí, co se odehrávají právě teď?

Strašně dlouho jsem si myslela, že moje sestra Emory měla štěstí, a někdy si to myslím ještě dneska. Zemřela, než ji stačili zabít, a podle mého je lepší žádný život nemít než se bát, že vám ho vezmou...

Sophie Hannah už od první stránky dokazuje svůj vypravěčský um. Byla jsem až překvapená, jak rychle mě její styl psaní vtáhl do děje a já jenom hltala stránku za stránkou. Neviděli jste Melody? je totiž jedna z těch knih, které vás pohltí hned na samém začátku a až do konce nepustí. Společně s hlavní hrdinkou Carou čtenář rozplétá starý případ zmizelé Melody a postupně odhaluje jeho zákoutí a to navíc i prostřednictvím přepisů youtubových záznamů a blogových článků.
Z první poloviny knihy úplně čiší atmosféra starých dobrých detektivních příběhů a já si tuhle atmosféru užívala plnými doušky. Druhá polovina je přeci jen více na thrillerové vlně, a ač se na můj vkus vše trochu nepřesvědčivě zamotalo, i tak jsem si čtení nadále užívala. Sophie Hannah je totiž jedna z těch autorek, které nakonec vlastně s chutí všechno zbaštíte, protože vás to prostě a jednoduše baví.

Za zmínku rozhodně stojí i postavy, které krásně dokreslují celkovou, chvílemi až odlehčenou, atmosféru celého příběhu. Největším kladem a kouzlem knihy je především její jednoduchost, kdy s minimem postav a prostředí dokázala Sophie Hannah udržet čtenářovu pozornost až do posledního písmenka. 


Neviděli jste Melody? bylo pro mě obrovským překvapením a já jsem si příběh užila od začátku až do konce. Nebýt druhé poloviny knihy, která byla na můj vkus už trochu překombinovaná, nebála bych se dát plný počet hvězdiček.
Takhle pro mě Neviděli jste Melody? zůstává "jen" velmi zdařilou jednohubkou, která prostě baví.
Pokud máte rádi detektivky a chcete si zpříjemnit dlouhý večer, je pro vás Melody tím pravým ořechovým :)


Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství EUROMEDIA!
Knihu Neviděli jste Melody? si můžete objednat se slevou na stránkách Knižního klubu :)


1 komentář:

  1. Neviděli jste Melody byla má první kniha od autorky a hodně se mi líbila! Co jsi říkala na ten konec? Mě to rozhodně překvapilo! Autorka si jela na takové jednoduché lince a pak ten epilog?! Kompletně změnil celou knihu! Opravdu jsem si z toho sedla na zadek. :D Musela jsem se v knize vracet zpátky, jestli se mi to nezdá. :D

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za komentář :)