4. února 2014

RC recenze: Erebos


Originální název : Erebos
Autor : Ursula Poznanski

Český název : Erebos
Počet stran, Provedení : 320, paperback
Datum vydání ČR : 2011
Nakladatelství: Fragment

Na jedné londýnské škole si mezi sebou žáci začnou předávat podivné balíčky, jeden se nakonec dostane i ke zvědavému Nickovi. V balíčku je DVD s počítačovou hrou. Hrou napínavou, a hlavně velmi inteligentní. 
Proč o ní ale nikdo nesmí mluvit a hráči musí dodržovat přísná pravidla? Pokud neposlouchají nebo se znelíbí poslovi se žlutýma očima, čeká je trest. Na druhou stranu jim hra dokáže splnit i ta nejtajnější přání. Jak je ale možné, že hra o každém všechno ví a neuděluje hráčům úkoly jen ve hře, ale i v realitě? 

Co hra vlastně chce? A jak ji může Nick zastavit?




Je jedno jestli jste vášnivými hráči počítačových her nebo jen vášnivými čtenáři. Obě dvě skupiny totiž spojuje jedna věc - ten pocit, kdy čtete nebo hrajete něco, co vám nedá spát. Musíte vědět víc. Dostat se dál. 
Člověk pak nejí, nevnímá okolí a je ponořen do svého vlastního světa mimo realitu. Občas se to, ale zvrtne. A přesně o tom je Erebos...

Hlavním hrdinou je Nick. Obyčejný kluk chodící na jednu londýnskou střední. Má kamarády, dívku po které může tajně toužit a... nepříjemný pocit, že se mezi jeho spolužáky začíná něco dít. 
Tajemné šeptání, vyměňování záhadných balíčků, Nicka nutí zjistit, co za tím vším stojí. 

"Vstup.
Nebo se vrať.
Toto je Erebos." 

Myslím, že skoro každý z nás někdy hrál nějakou počítačovou hru. Upřímně v tom nevidím nic tak špatného. Je to skvělý způsob odreagování a ano, i já jsem si za svůj život vybila dost zlosti při odstřelování hlav zombieků. Stejně tak jsem zjistila, jak čas při takové činnosti letí a člověk se ani nenaděje a pár hodin je pryč. Ale jako u všeho ostatního, je i tady potřeba znát nějakou míru snesitelnosti a neizolovat se od reálného světa. Protože si nebudeme nic nalhávat, hraní počítačových her je věc naprosto k ničemu a kromě rozptýlení a zahnání myšlenek, nám nic užitečného nepřináší. (teď nemluvím o vědomostních hrách, ale to snad všichni chápeme :D)
Kniha Erebos toto všechno přináší ve velmi pěkném balení. Dokáže vás do svého světa vtáhnout a až do konce vás nepustit. Tahá za ty správné nitky a pokud se ve vás skrývá aspoň malinkatý hráč, buďte si jisti, že ho z vás vytáhne a použije. Nejednou se mi při čtení stalo, že jsem litovala, že podobná (!) hra neexistuje.

"Hra, která se nedá koupit. Hra, která s tebou mluví. Hra, která tě pozoruje, odměňuje tě, hrozí ti, dává ti úkoly."

Autorce se povedlo něco, co jsem ani neočekávala. Krásně vykreslila postupné propadání hře. Od nejistých začátků až po krvežíznivé nutkání být nejlepší. Pozvolné přecházení z nedůvěry k posedlosti, člověk naprosto chápal a vůbec to na něj nepůsobilo nepřirozeně. Spolu s Nickem čtenář odhaluje kouzlo Erebosu, užívá si jeho společnost, až se dostane do fáze, kdy ho hra pomalu, ale jistě děsí. A v tu chvíli nastává zlom. Horko těžko se dostáváte zpátky do reality a jste rozhodnuti odkrýt tajemství, které se za celou touto hrou skrývá.

"Chtěl jsem ti darovat svět. Báječný, neuvěřitelný, vzrušující svět. Napínavý, Tajemný. Strašidelný. Jako zlý sen. Vše dohromady."

Nevím, jestli je to tím, že jsem byla tak ponořena do čtení, že mě ani nenapadlo lámat si hlavu nad tím, kdo by mohl být kdo a skryté indície jsem naprosto ignorovala, ale pravdou je, že všechny zvraty na mě měly ten správný efekt. Příběh je propracovaný a autorka si i pohrála s psychologií postav. Hlavní hrdina je sympatický i když ve vás nezanechá žádný odkaz. To je, ale podle mě právě ten účel. Nerozptylovat čtenáře a nechat ho cítit se jako samotný hráč ve světě Erebosu.

Hodnocení
Čekala jsem něco trochu jiného, ale ani tak si nemůžu vůbec stěžovat. Knihu s podobným tématem jsem ještě nikdy nečetla a asi i proto na mě měla takový dopad. Celý příběh jsem si užívala a v podstatě se mi nikdy nestalo, že bych se nudila.
Myslím, že knihu si užije i člověk, který zrovna počítačovým hrám neholduje. Na druhou stranu, pokud jste někdy podobné hry hráli nebo dokonce hrajete, můžu vám zaručit, že knihu si užijete mnohem víc. 
Na závěr bych ještě chtěla vyzdvihnout skvělý český překlad. Nemám ráda, když se až moc počešťuje, dost často se pak stane, že to nevyzní tak, jak bylo záměrem. Překladatelka se tomuhle vyhnula a já jí za to tleskám!




Za poskytnutí recenzního výtisku tímto děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách.



3 komentáře:

  1. Tuhle knížku si chci už delší dobu přečíst. Hry moc nehraju, ale myslím, že by se mi kniha mohla líbit. =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky nejsem nějaký velký hráč. Hry typu World of Warcraft se mi vyhly velkým obloukem a i tak jsem si to opravdu užila a můžu knihu jenom doporučit :)
      Určitě neváhej a Erebos si přečti :)

      Vymazat
  2. Erebos jsem četla a hrozně se mi líbila! Ten nápad! Já prostě žasnu, jak to někoho může napadnout. :) A pak na konci knížky, skvělé rozuzlení toho všeho. :))
    Erebos mě zkrátka dostal. Po dočtení knížky jsem se vrhla na internet a opravdu zkoumala, zda podobná hra neexistuje. :D :) Neodolala jsem . :D

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za komentář :)