31. března 2014

RC Recenze: Pořád se dívá

Originální název : Always watching
Autor : Chevy Stevensová
Český název : Pořád se dívá
Počet stran, Provedení : 416, vázaná
Datum vydání ČR : únor 2014
Nakladatelství: Knižní klub

Zbavuje pacienty nočních můr. Co si má ale počít s těmi svými? Na uzavřeném oddělení psychiatrické léčebny je doktorka Nadine Lavoie ve svém živlu. Ví, jak pomáhat lidem obnovit jejich rodiny a vztahy. Nijak zvlášť při tom však netouží přiblížit se vlastní minulosti: některé etapy jejího života působí jako černé díry. Poté co na klinice hospitalizují Heather Simeonovou po pokusu o sebevraždu, Nadine ochotně vyslechne pacientčin životní příběh – a zjistí, že se v mnohém podobá tomu jejímu. Děsivé vzpomínky na dětství jsou zpět. A nejen ony… 

Mrazivý psychothriller od autorky úspěšných románů Stále nezvěstná (2011) a Nikdy nevíš (2012).
Co když se vám po letech začnou vracet vzpomínky na chvíle, o kterých jste ani netušili, že jste prožili? Na věci tak strašné, že bylo možná lepší, když zůstávaly pohřbené hluboko pod povrchem? Je jen otázkou času, kdy se minulost přihlásí o slovo...


Hlavní hrdinkou knihy je psychiatrička Nadine. Po tom, co přišla o manžela a její dcera utekla z domova, se upnula na svoji práci v nemocnici. Tam se také setkává s Heather, která se pokusila o sebevraždu. Díky ní se jí pomalu vracejí vzpomínky na dětství strávené v komuně a Nadine pomalu zjišťuje, kolik uzamčených vzpomínek se skrývá v její paměti...

Na knihu jsem byla upřímně zvědavá. V poslední době se totiž nálepkou "psychothriller" může pyšnit kdovíco. V některých případech mám pocit, že autoři o psychologii postav jen někde zaslechli, a tak nemají potřebu ji ve svých příbězích používat. Proto pro mě bylo Pořád se dívá takovým milým překvapením. Autorka předvedla, že má znalosti z oblasti psychologie, a tak pro mě jako čtenáře, nebylo těžké věřit, že hlavní postava opravdu pracuje jako psychiatr.

Díky postupnému odhalování minulosti se autorce podařilo udržet si čtenářovu pozornost. I přesto děj nepůsobil natahovaně a postupně do sebe vše zapadávalo. Logické nesrovnalosti by nejspíš našel jen ten největší šťoural. Neočekávejte ale žádné velké zvraty. S trochou přemýšlení je vám po chvilce celkem jasné, jakým směrem se příběh bude ubírat. Nebylo to ale vůbec na škodu. Jak už jsem říkala, jde o psychologický thriller, a tak se autorka zaměřila spíše na postavy.

Příběh z prostředí komunity lidí, kteří žijí izolovaní od okolního světa a vyznávají poměrně sektářské ideologie, jsem zatím nečetla a možná i proto mě příběh tak bavil. Pro mě, člověka žijícího v podstatě bez žádné konkrétní víry, to bylo chvilkami až nepochopitelné. To, jak moc dokáže jeden člověk s trochou manipulářského nadání ovládnout tak velkou masu lidí, mě děsilo víc než kdovíjaký masový vrah nebo temný démon. V některých chvílích jsem ani nedutala a jen otáčela stránku za stránkou.

Hodnocení
Od knihy jsem absolutně nic nečekala. A jak už to tak většinou bývá u věcí, na které nemáte přehnané nároky, mile mě překvapila. Originální a hlavně čtivý děj mě upoutal a až do konce nepustil. Můžu říct, že se od této chvíle více zaměřím na knihy Chevy Stevensové. Knihu bych doporučila všem, kteří nepotřebují žádnou zběsilou akci, aby je příběh dokázal zaujmout, a rádi se podívají do zákoutí lidské mysli.


Tímto děkuji nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat ZDE.



7 komentářů:

  1. Vypadá to jako dobrá knížka. :))
    Moc pěkná recenze. ;))

    OdpovědětVymazat
  2. Mmm.. psycho, to je moje :D. Vážně jsi mě na knížku nalákala, sice jí nedáváš 100% hodnocení, ale i tak si ji hodlám přečíst, mezi těmi mými. Jako takové odlehčení :). Super recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Na 100% mi tam něco chybělo. Takový ten pocit, že to byla úplná paráda :D Nicméně i tak to byla skvělá knížka, která za přečtení stojí, takže neváhej a zkus to :))

      Vymazat
  3. Moc pěkně napsané. Avšak mně se kniha moc nelíbila a neoslovila mě. Přesto má kniha velké plus - děj nebyl nudný a jak jsi psala výše, udržovala mě pořád v pozornosti. Přesto mi tam chybělo to napětí, trochu více emocí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, o nějakém velkém napětí se moc nedá mluvit - člověk tak nějak tuší, jakým směrem se bude kniha ubírat. Mě se kniha líbila právě kvůli tomu, že byla tak trochu odlišná od těch, které jsem doposud četla a že i bez velkých zvratů a akčního děje si dokázala udržet moji pozornost.
      Ale, jak už to tak bývá, sto lidí sto chutí :)

      Vymazat

Všem děkuji za komentář :)