23. března 2014

Recenze : Chvíle před koncem

Originální název : Before I fall
Autor : Lauren Oliver
Český název : Chvíle před koncem
Počet stran, Provedení : 384, vázaná s přebalem
Datum vydání ČR : 2011
Nakladatelství: CooBoo

Co kdyby vám zbýval jen jeden den života?

Co byste dělali? Koho byste políbili? A jak daleko byste zašli, abyste si svůj život zachránili?

Samantha Kingstonová má všechno: kluka, o kterého by stála snad každá, tři úžasné nejlepší kamarádky a prostě všechno nej na střední škole Thomase Jeffersona – od nejlepšího stolu v jídelně až po nejlepší parkovací místo. 

Pátek 12. února by měl být jen další z řady dnů jejího perfektního života.

Místo toho se ukáže, že je to den poslední…
Kdybych měla jeden jediný den života, věřím, že bych spoustu věcí udělala úplně jinak, než ve všedním dnu. Určitě bych se nezabývala školou, neřešila bych práci a rozhodně bych nechtěla řešit kraviny. Bohužel, nikdo nikdy nemůže tušit, že zrovna tenhle den je tím posledním. Nebo možná bohudík. Představte si, že víte kdy umřete. Mnozí z nás by jenom vyčkávali ve strachu až přijde ta osudná chvíle.

Jak jste se již v anotaci mohli dočíst, Sam je jedna nejlepší z nejlepších na její škole. Všechno má, nejlepší oblečení, nejlepšího kluka, nejlepší kamarádky, nejlepší život. Ale je tomu tak doopravdy? Není všechno jenom určitá póza, za kterou se všichni schováváme? Za oblečení, přátele, přítele a styl? Měli bychom se občas zamyslet nad tím, co jsme všechno schopni obětovat proto, abychom byli oblíbení a měli určitou prestiž. A hlavní otázka by měla být, jestli nám to za to vůbec stojí. Jestli to čeho jsme schopni se vzdát, není víc než to, co dostaneme na oplátku. Pro mnohé je oblíbenost hlavním kritériem, podle kterého člověka posuzují. V každém případě bychom si měli uvědomit, že když člověka někdo bere jako oblíbeného, neznamená to, že opravdu musí být oblíbený, ale občas strach který z něho jde, se může zaměnit s jeho popularitou. Leckdo si svůj stupínek na žebříčku takzvaných favoritů musí tvrdě vybojovat a jít přes mrtvoly, což může být mnohokrát velice kruté a netolerantní k ostatním. 

Samantha má to "štěstí" že svůj osudný den smrti má možnost prožít hned několikrát. Máme možnost sledovat postupný vývoj její osobnosti a jejích priorit v důsledku činů a okolností, které se každou maličkostí, kterou udělá jinak, změní. Jenom jedna situace se nikdy nezmění. Vždy umře Juliet Sykesová. Outsider, kterého nemá nikdo rád a všichni ji šikanují. Nikdo vlastně ani neví proč, ale ta holka je přece magor, tak proč ji neudělat ze života peklo?! 

"Děje se to znovu, opravdu se to děje. Zavřu oči. Chci se modlit, ale dokážu myslet jen na jedno: Proč, proč, proč, proč?"

Sam je na začátku rozmazlená, zlá leč oblíbená a mladšími žáky velice respektovaná sobecká studentka, která si přijde jako hvězda školy, ale ve skrytu její duše je to úplně jinak. Každým dalším dnem, se v ní probouzí její lidské a empatické chování, které je už i schopna dát najevo a postupem času si sama uvědomí, že být královnou školy není úplně všechno, co k životu potřebuje. Škoda jen, že kvůli tomu, aby jí to došlo, musela umřít. 



Hodnocení
Na začátku příběhu jsem doufala, že Sam už konečně umře. Je to hnusný říct, ale aby mě někdo tak hrozně vytáčel svým spratkovitým chováním, že bych mu přála smrt, se stává málokdy. Když jsem Chvíle před koncem četla, první na co jsem si vzpomněla, byl film Protivný sprostý holky. Jako kdyby to bylo o těch stejných slečnách, ale bez vší té smrti a porozumění lidským duším, díky čemuž jste vlastně schopni číst dál a nakonec se i zajímat, kam všechno povede. Opět mě něco donutilo přemýšlet nad tím, jak je vlastně všechno hrozně vrtkavé a cokoliv uděláme se někde projeví. Díky této hlavní myšlence dávám knize tři hvězdy, i když mě konec trošku zklamal. Nechci zmiňovat proč, ať si každý rozuzlení přečte sám. Smrti zdar







1 komentář:

Všem děkuji za komentář :)