2. května 2014

RC Recenze: Prorok

Originální název : The Prophet
Série: Hřbitovní královna #3
Autor : Amanda Stevensová
Český název : Prorok
Počet stran, Provedení : 352, vázaná
Datum vydání ČR : duben 2014
Nakladatelství: Knižní klub

Hřbitovní královna Amelia Grayová porušila všechna pravidla, která ji měla chránit před duchy, jež vidí. Otevřela dveře do neznáma a Zlo, které za nimi číhá, ji chce zpátky k sobě... A nyní po ní ještě duch zavražděného policisty žádá, aby mu pomohla najít jeho vraha. Stopy ji zavedou do rodného Charlestonu, napohled líbezného města na americkém Jihu, v němž ale doposud kvete čarodějnictví, kořenářství a černá magie. Jakto že si toho Amelia dříve nevšimla? Aby toho nebylo málo, znovu se setkává s Johnem Devlinem, mužem, kterého měla milovat jen zdálky, a ocitá se tak před volbou, jež jí s definitivní platností změní život jednou provždy – bude se řídit otcovými pravidly, aby udržela sebe i Johna v bezpečí, anebo touhou svého srdce? 
Třetí díl série o hřbitovní královně jsem s nedočkavostí vyhlížela už od chvíle, co jsem dočetla Království. Trochu mě mrzí, že se tato série nedostala do povědomí více lidí, protože je vážně skvělá. Takže pokud jste ještě neměli tu čest seznámit se s Amelií, rychle to napravte!

Amelia je zpátky ve svém domově v Charlestonu. A aniž by si stihla pořádně vydechnout po událostech v Asher Falls, do života se jí vrací duch policisty Roberta Fremonta a žádá ji o pomoc. Amelia tak musí porušit všechna pravidla, která jí otec celé dětství vštěpoval a vkročit do neznáma. I Devlin je zpět a stejně tak i jeho duchové, kteří o sobě dávají vědět víc, než kdy dřív...

Amelia ušla dlouhou cestu a každým dílem se stávala silnější a odhodlanější.  Vzpomínám si, jak mi její chování v prvním díle moc nesedělo a já si s ní horko těžko budovala nějaký vztah. Postupem času mi, ale přirostla k srdci a já jsem při čtení Proroka pomalu zjišťovala, že mám tuhle hřbitovní královnu opravdu ráda. Právě za to si autorka zaslouží můj velký obdiv, dokázala pracovat s vývojem postav a změna, kterou Amelia prošla, není nijak okatá a rychlá, ale postupná a opodstatněná.
"Ohlédl se a zadíval ven, do tmy, a já se podívala stejným směrem: na zahradě se shromažďovali mrtví. Tváře měli natřené čistou bělobou, břicha proříznutá a roztažená."

Tím hlavním, proč mám tuhle sérii tak ráda, je to, že každý díl má jinou atmosféru a ve čtenáři vyvolává jiné pocity (vážně, přemýšlela jsem o tom, a každý díl na mě působil úplně jinak). Proto nejsem schopná říct, který z nich je lepší nebo horší. Autorka stvořila sérii, která je prostě něčím nepopsatelným strašně podmanivá a vy ani nevíte jak, a najednou hltáte každé slovo a jste v tom až po uši.
Tajemný náboj, který celou sérii provází, zůstává i v Prorokovi, ale tentokrát je přeci jen o něco "živější". Zápletka nám houstne a napětí by se chvilkama dalo krájet. Člověk by čekal, že když už je to třetí díl, některé věci se začnou opakovat a vše se bude v podstatě točit kolem toho samého a člověk se tak začne po chvíli nudit. Omyl! Ve třetím díle se totiž čtenář podívá na zoubek nejen duchům samotným, ale nahlídne i do zákoutí černé magie a kořenářství. A to, že se do příběhu vrací John Devlin je už jen třešničkou na dortu :)

Jako u předešlého dílu, i tady se jedná o novou zápletku, která sice proplétá celou sérii dohromady, ale ani čtenář, který by sáhl jen po Prorokovi, nebude dlouho tápat a rychle se v ději zorientuje. Nicméně, i tak vám radím nevynechat předešlé dva díly - určitě neprohloupíte.

Hodnocení
Přiznávám, že jsem zažila lehce infarktový stav, když jsem se chýlila ke konci a stále jsem měla v hlavě několik otazníků. Abych vám to vysvětlila - žila jsem v domnění, že série touto knihou končí. Bůh žehnej internetu, protože po rychlém nahlédnutí na stránky autorky jsem se uklidnila a napjatě čekám na čtvrtý díl. Všechny své naděje teď vkládám do rukou autorky a doufám, že se jí povede udržet stejnou (ne-li lepší!) laťku, kterou prvními třemi díly nasadila. 
Ano, nějaké ty vady na kráse to přece jen mělo, nic však nebylo tak drastické, aby mi to kazilo požitek ze čtení. 




Tímto děkuji nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat ZDE.

2 komentáře:

  1. pekna recenze, ja jsem zatim u prvniho dilu, sotva jsem zacala, ale slysela jsem o cele serii jen super veci, tak se tesim az se dostanu dal :)

    roo.rachel.1987@gmail.com
    SOUTĚŽ O ODZNÁČKY A KNÍŽKU
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/04/velka-knizko-placickova-soutez.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Tak to jsem zvědavá, jestli se ti bude líbit - snad jo :)

      Vymazat

Všem děkuji za komentář :)