1. června 2014

RC Recenze: Příliš krásná dívka

Originální název Ein allzu schönes Mädchen
Autor : Jan Seghers
Český název : Příliš krásná dívka
Série : Komisař Robert Marthaler #1
Počet stran, Provedení : 381, vázaná
Datum vydání ČR : prosinec 2013
Nakladatelství: Host

Začalo to jako pohádka. Jednoho mrazivého zimního dne se ve vinařské vesnici na úpatí Vogéz objeví neznámá dívka. Ujme se jí osamělá vdova. Po její smrti krásná neznámá zase zmizí…

Frankfurt uprostřed léta: v městském parku se najdou děsivě zohavená těla dvou mladých mužů. Stopy na místě činu ukazují na ženu. Komisař Marthaler se svým týmem zahajuje horečné pátrání po cizince, již očití svědci popsali jako okouzlující krásku. Čas však pracuje proti nim. Než se komisař o krok přiblíží k řešení případu, je v luxusním hotelu brutálně zavražděn reportér. A vzhůru nohama se převrátí i Marthalerův osobní život – jeho nová spolubydlící Tereza představuje pro samotářského melancholika velké pokušení.
Ráda bych řekla, že mě k této knize přivedla anotace/recenze/obálka, ale tak tomu nebylo. Táhlo mě k ní něco, co asi nedokážu moc přesně vysvětlit. Znáte to, uslyšíte nebo si přečtete o knize a hned víte, že si ji prostě chcete přečíst. Bez čtení anotace a recenzí, jsem do příběhu vstupovala jenom s informací, že se jedná o detektivku a teď jsem za to ráda. Vědět víc, možná bych si udělala nějakou přehnanou nebo zkreslenou představu a pak bych byla zklamaná...

Komisař Marthaler není jeden z těch drsných policistů. Je to obyčejný muž, který se po smrti své manželky uzavřel před světem a má silné morální hodnoty. Teď před ním stojí případ brutální vraždy v Městském parku. Na druhé straně je tu Manon, neznámá kráska o které nikdo neví, kde se najednou vzala a co se jí stalo. Jedno je však jisté, mezi ní a vraždami ve Frankfurtu je nějaká spojitost...


Můžu říct, že je to opravdu zvláštní kniha. Pokud očekáváte schéma stejné jako je u většiny detektivních příběhů (čin -> hledání vraha -> velkolepé odhalení) musím vás hned na začátku vyvést z omylu. Ano, celý příběh se v podstatě točí kolem vyšetřování, ale vám jako čtenáři je hned od začátku skoro jasné, kdo je vrahem. Není to tím, že by autor pochybil a nějaké utajování vraha odflákl, ale je to záměr. Protože víc, než na cokoliv jiného, je kniha zaměřena na postavy a jejich psychologii. 

Příběh čtenář sleduje z více úhlů, ať už se jedná o Manon, komisaře Marthalera nebo náhodné postavy, které příběhem proplouvají. Jak už jsem řekla, na nějaké velké zvraty se tady nehraje. Sledujeme kousek po kousku policejní práci a vyšetřování. Čtenář hned od začátku ví, že s vraždou nějak souvisí postava Manon a to, co ho nutí číst dál je odkrytí toho, co se v Městském parku  vlastně stalo a především, kdo je krásná Manon. Ta je totiž pro čtenáře i pro samotné policisty jednou velkou neznámou. Autorovi se nějak (mě neznámým způsobem) povedlo, že kdykoliv jsem se začínala nudit, hodil mi pod nos další kousek skládačky. Těch skoro 400 stran se čte opravdu samo a já mám v plánu se zaměřit na více děl z pera Jana Segherse.


Hodnocení
Sečteno a podtrženo, jedná se o zvláštní detektivní příběh, který však má svoje vlastní kouzlo. Pokud nebudete očekávat něco ve stylu severských detektivek a máte rádi knihy ve kterých se autoři zaměřují na psychologii postav, určitě oceníte i Příliš krásnou dívku. A i když mě kniha nenadzvedla ze židle, jejího přečtení určitě nelituji. I po dočtení mi v hlavě zůstává několik otazníků a po dlouhé době si vlastně říkám, že je to dobře a k tomuto příběhu se to i hodilo. Bylo to zvláštní, ale tím správným způsobem.




Tímto děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách.



5 komentářů:

  1. Dlhšie som nečítala detektívku a táto vyzerá dobre ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud spíš oceníš psychologii postav, než nějaké drsné zvrácené praktiky vraha, určitě ji zkus :)

      Vymazat
    2. Děkujeme Ellen za tip pro knihofily. O krásných dívkách mě vždycky baví číst. :)

      Vymazat
  2. Děkujeme Ellen za tip pro knihofily. :) Zkusím ji někde vyštrachat. O krásných dívkách mě vždycky baví číst. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zpočátku jsem myslela, že to bude kniha pro mě, ale po přečtení reccenze jsem naznala že ne. Detektivky moc ráda nemám a zvlášt ne ty, kde je to zvláštní a točí se to kolem psychologie postav. To není nic pro mne. Každopádně dobrá recenze.

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za komentář :)