5. července 2014

RC Recenze: Slza

Originální název : Teardrop
Autor : Lauren Kate
Český název : Slza
Série :  Atlantida #1
Počet stran, Provedení : 336, paperback
Datum vydání ČR : červen 2014
Nakladatelství: Yoli

Nikdy nesmíš plakat... 
Sedmnáctiletá Eureka od své milované matky ví, že její slzy mají sílu obnovit dávno ztracený kontinent Atlantidu. Nesmí nikdy uronit ani slzu! Při podivné nehodě její matka nečekaně umírá a Eureka pomalu ztrácí chuť do života. Potkává Andera, chlapce jehož oči jsou tyrkysové jako hlubiny oceánu, a který jí varuje před hrozícím smrtelným nebezpečím. Následně Eureka odhaluje starověký a děsivý příběh nešťastné dívky... Strhující milostná epická sága plná ničivých tajemství a temné magie... ve světě, kde vlny potopy mohou každou chvíli spláchnout všechno, co je nám drahé. První díl nové série od autorky Andělů.
Protože jsem velký milovník nádherných obálek (kdo z nás není, že ?) hned, jak jsem zmerčila Slzu jsem věděla, že si ji musím přečíst. Tenkrát jsem ani netušila o čem to má být, ale přesto už v mé hlavě padlo to důležité rozhodnutí - přečíst.

Život pro Eureku ztratil svůj smysl ten den, kdy obrovská vlna smetla z mostu auto ve kterém byla spolu se svou matkou. Přežila jen ona, ale sama by si přála, kdyby to tak nebylo.
Po nějakém čase, a jednom pokusu o sebevraždu později, to nevypadá, že by se její život obrátil k lepšímu. Nová terapeutka, nesnesitelná macecha a záhadné dědictví - přidejte k tomu ještě tajemného stalkujícího kluka, který ví evidentně víc, než je ochoten přiznat a máte začátek příběhu o bájné Atlantidě v novém kabátě...

Měla jsem vážně (ale vážně!) z této knihy strach. Nádherná obálka a k tomu ještě námět Atlantidy zní sice pro mé uši úplně nadpozemsky, ale zjištění, že je za touto knihou autorka série Andělé, mě zase maličko vrátilo zpátky na zem. Autorčina předešlá série měla plno much... a to pořádných masařek. Nesnesitelná hlavní hrdinka a přeslazený příběh byl na moje nervy zatěžkávací zkouškou a tak není divu, že jsem se další knihy, z pera této autorky, bála. Čekalo na mne, ale milé překvapení.


Dívka strnula. Byla tak ohromená, že přestala dýchat, nemohla se pohnout. Diana se k ní naklonila a vpíjela se do ní pohledem. Pak pronesla tím nejvážnějším tónem, jakým ji kdy Eureka slyšela promluvit: "Už nikdy, nikdy v životě, nebreč."


Jistě, svůj rukopis Lauren Kate nezapře a tak na nás čeká další příběh plný nehynoucí lásky, dokonalých a (především!) záhadných mužských protějšků. Tentokrát je to vše, ale zabaleno v o dost snesitelnějším balení. Ani s hlavní hrdinkou jsem neměla žádný velký problém. Je sice pravda, že jsem si ji ani nijak zvlášť neoblíbila, ale fandila jsem jí a prožívala všechna její úskalí společně s ní. Trochu mě zklamalo, že hlavní mužský hrdina je strašně plochou postavou u kterého jsem měla pocit, že kromě toho, že miluje Eureku, ničím jiným neoplývá. Snad se ještě trochu vybarví v dalších dílech, ale tak nějak už jsem si zvykla, že touto charakterovou vadou své mužské hrdiny vybavuje většina YA autorů. Za zmínku určitě stojí i další postavy - Eurečini kamarádi Cat a Brooks. Každý z nich měl v příběhu trochu jinou roli a já si oba dva oblíbila. Jsem zvědavá, co pro ně autorka v dalším díle přichystá.

Velkým plusem knihy je její čtivost. Stránky člověku ubíhají a i přesto, že se do více jak poloviny knihy nic neděje, člověku je to jedno a se zájmem čte dál. To se dostávám k druhému plusu - tajemství. Čtenář i Eureka většinu knihy tápou a i když si určitě pár věcí domyslíte, to hlavní se dozvíte až na samotném konci, kde na čtenáře čeká i trocha té akce.

Hodnocení
Kniha by se měla objevit v hledáčku všech nenapravitelných romantikům, kteří mají rádi v příbězích špetku tajemna. Knize určitě nechybí dávka originality (celá ta věc kolem Eurečíných slz je vážně skvěle vymyšlená) a na takové to nenáročné letní čtení je jako stvořena. I přes svůj počáteční strach jsem si knihu užila a druhý díl určitě neujde mé pozornosti.





Tímto bych ráda poděkovala nakladatelství YOLI za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat ZDE.


12 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze, knihu už jsem měla vyhlídnutou dlouho a doufám, že si ji co nejdříve přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Tak doufám, že se pak bude líbit :)

      Vymazat
  2. Séria Pád od tejto autorky ma moc nezaujala, prvý diel sa dal a bol super, ale každým pokračovaním sa to nejako kazilo :) Ale autorke dám určite ešte šancu a siahnem po Slze.
    Inak pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem byla z Pádu otrávená už po prvním díle, ale kvůli tomu, že jsem tvor strašně zvědavý, přečetla jsem nakonec všechny díly :D
      Slza byla podle mne oproti Pádu mnohem snesitelnější, jak říkám bavila jsem se a čtení mi uteklo jako nic :) Takže jí určitě zkus dát a šanci a uvidíš sama :)

      Vymazat
  3. Aaaaaa ani neviem popísať, ako sa na knihu teším :) Zbožňujem Lauren Kate, jej písanie mi neskutočne sadlo! Slza je u mňa najočakávanejšia kniha roka :3 ♥ Z tvojej peknej recenzie usudzujem, že táto séria sa mi bude páčiť ešte viac ako Anjeli :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli se ti líbila i série Andělé, tak je velká pravděpodobnost, že tě Slza nezklame :))
      Zas nechci zbytečně zvyšovat tvoje očekávání, aby to pak nemělo opačný efekt :D

      Vymazat
  4. Musím říct, že tvůj strach z knihy sdílím..taky se jí dost bojím..popravdě přemýšlím, zda ji vubec číst.. Od téhle autorky jsem přellouskala poute první díl Andělů..a to jsem přitom umírala nudou.. a to její zapřísáhlý tajemno okolo muzskych postav je opravdu na zabití..(viz. Andělé) .. celkově se mi tvá recenze opravdu líbila..ale kniha se mi asi líbit nebude.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebudu lhát, nejvíc mě nalákala obálka a to, že jsem chtěla zjistit, jestli tuhle knihu od autorky zvládnu přečíst bez toho, abych se na každé stránce mlátila hlavou do zdi a chtěla zabít hlavní hrdinku (Lucinda je stále mojí noční můrou :D). Lauren Kate se prostě nezapře a jisté znaky jejího psaní má i Slza, ale nadruhou stranu se mi četla mnohem líp než Andělé. Tak uvidíš :) Když se ti náhodou dostane do ruky můžeš to zkusit, třeba ti to sedne víc než Andělé :)

      Vymazat
  5. Na knihu sa chystám, má fakt úžasnú obálku, ale vnímam to v podstate rovnako ako ty. Práve to ma najprv odčítania odradzovalo, že je za sériou autorka Pádu a ten sa mi teda vôbec nepáčil. Ale toto má taký super námet, že aj napriek tomu, ako znechutene som zavrela druhú časť o jej otrasných anjeloch, toto by som si chcela prečítať.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to žádná obrovská bomba, ale na zpřijemnění odpoledne to bylo fajn :) Čte se to rychle a některé nápady se mi opravdu líbili :)
      Jak už jsem psala v recenzi, je to o dost snesitelnější kniha, než byl Pád :)

      Vymazat
  6. Premýšľala som nad touto knihou, ale od Lauren sa mi nepáčil ani Pád a ostatné v tej sérií, tak si nie som istá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě taky ne, ale Slza pro mě byla ve všech ohledech oproti Pádu snesitelnější :) A příběh se opravdu hezky četl :)
      Tak uvidíš, třeba se k ní jednou dostaneš :)

      Vymazat

Všem děkuji za komentář :)