27. července 2014

Recenze: Kdopak je ta zrzka?

Originální název : The Unindentified Redhead 
Autor : Alice Clayton
Český název : Kdopak je ta zrzka?
Série :  Zrzka #1
Počet stran, Provedení : 240, pevná
Datum vydání ČR : listopad 2013
Nakladatelství: Mladá Fronta

Ambiciózní třiatřicetiletá Grace Sharidanová přijíždí do Los Angeles splnit si svůj velký životní sen a stát se divadelní a muzikálovou herečkou. Zdá se, že ji nemůže nic zastavit! Je talentovaná, krásná, výjimečná, má zkušenosti i kamarádku s těmi správnými kontakty. A je odhodlaná neustoupit ani o píď! Na své cestě za slávou však nečekaně potká o devět let mladšího Jacka Hamiltona – vycházející hvězdu všemi napjatě očekávaného seriálového trháku s nepřebernou škálou milostných zkušeností, bohatou fantazií a přímo vražednou dávkou sexappealu. Takové kombinaci by neodolala žádná! A tak není divu, že se i Grace navzdory rozumu začne situace vymykat z rukou a vášnivé dobrodružství brzy překročí hranice nevinného románku. Může začínající vztah zkomplikovat Graceinu slibnou hereckou kariéru? 



Dokážou společně překonat zrádná úskalí slávy? Podaří se Grace obstát v konkurenci zástupů Jackových fanynek? Vyrovnat se s nájezdy senzacechtivých novinářů? A především – budou schopni překonat několikaměsíční odloučení? Zvlášť když se kolem Grace začne ochomýtat její studentská láska Michael.
Asi všichni znáte ty chvíle, kdy máte chuť prostě jenom vypnout a nechat se unášet příběhem u kterého je přehnané přemýšlení spíše škodlivé, než ku prospěchu věci. A přesně tahle chvíle u mě nastala minulý týden a připisuju ji na vrub tropickým vedrům...

Grace Sheridanová chce od života druhou šanci a tentokrát je rozhodnutá udělat vše pro to, aby si splnila svůj sen. Co na tom, že už jí je třiatřicet a všichni vědí, že Hollywood je primárně poháněný dvacetiletými kráskami.
Jak už to tak ale bývá, do života jí vstoupí muž - Jack Hamilton aka Šíleně sexy vědátor. Jack je vycházející megastar na kterou se lepí všechny sukně v okolí a na každém rohu číhá zástup fanynek. Ale co je nejdůležitější, je mu pouhých dvacetčtyři...

Od autorky jsem už jednu knihu četla - proslulého Nabíječe. Ten mě dokázal pobavit a i přes všechnu nelogičnost, divnost a já nevím co všechno, jsem si to užila a ráda na něj vzpomínám. A právě kvůli Nabíječi se nějak nemůžu vyhnout malému srovnávání. Moje očekávání nebyla vysoká, spíš skoro nulová, přesto jsem lehce zklamaná.

Grace je třiatřicet, rozhodně si nemyslím, že by tenhle věk byl nějakým předstádiem smrti, a že se člověk v tomhle věku nemůže chovat mladistvě, ale co je moc, to je moc. I třináctileté holky mají občas méně trapný humor, slovník a chování. Nijak se netajím tím, že mám raději ztřeštěné a ironické hlavní hrdinky, ale právě ke Grace mi to moc nesedělo. Vedlejší postavy jí v tomhle zdárně sekundují a tak jsem měla občas pocit, že čtu deníček plný vtípků, jak ze základní školy. Smutným faktem zůstává, že nejvíc dospěle se asi choval Jack, ke kterému jsem, ale nějak nebyla schopná si udělat vztah a tak na něj pořád nemám ucelený názor.

Vyhlašuji celostátní odboj proti slovu "mušlička" v jiném než pravém významu slova. Vážně, mušlička?! Kill me nowKdyž už jsem u těch výtek, je tu jedna věc, kterou si nemohu odpustit. To je nějaká rádoby cool móda, hodit do příběhu afektovaného kamaráda gaye? Gaye, který nemá absolutně žádné jiné využití, než být gay a slintat nad každým chlapem ?

Hodnocení
Nechci být jenom zlá, protože kniha měla samozřejmě i své klady a díky ní mi mi to v práci rychle uteklo. Všechno hezky odsejpalo a s čistým svědomím můžu říct, že jsem se několikrát i opravdu bavila. Na zpříjemnění odpoledne u vody nebo jen lelkování na zahradě, je kniha jako dělaná. Nic to, ale nemění na tom, že kdyby autorka trochu méně tlačila na pilu a nesnažila se za každou cenu házet do příběhu komické situace (které ve většině případech spíše vyzněly trapně), příběh bych si užila mnohem víc. Druhý díl už je na cestě ke mně a já upřímně doufám, že bude aspoň o krapet lepší.


Knihu si můžete objednat na stránkách internetového obchodu Arara.cz
  

9 komentářů:

  1. Nie som moc na takéto knihy, ale táto ma z nejakého dôvodu zaujala. Snáď sa k nej raz dostanem.
    A k tvojmu odboju sa moc rada pripojím.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba se ti bude líbit, já měla trochu zamlžený úsudek díky Nabíječi - i když jsem chtěla, srovnání jsem se prostě vyhnout nedokázala.
      děkuju za podporu s odbojem :D

      Vymazat
  2. Kniha mě kdysi zaujla,a le neměla jsem čas si ji přečíst... a ted jak tak koukám na tvé hodnocení, tak nevím, zda ji vubec číst..

    Tvůj blog byl přidán do nové tabulky obsahující knižní blogy a weby. Pokud máš nějaké otázky či reklamaci, tak se ozvy. Jakékoli změny prosím hlas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na takové to čtení při prázdninovém lenošení to zas tak špatné nebylo, ale člověk nesmí očekávat nic moc duchaplného :D

      Děkuju, zkontrolováno a všechno je správně :)

      Vymazat
  3. Knihu jsem viděla v jednom knihkupectví a docela mě zaujala, jen jsem myslela, že to bude lepší. Po tvé recenzi, která je mimochodem moc povedená, nevím, jestli si ji sehnat. :)

    Nechceš se mrknout na můj blog? http://knihy-v-srdcich.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak za zkoušku nic nedáš ;) Mě docela zklamala, ale pořád jí považuji spíše za průměr, než nějakou hrůzu hrůz :)
      Moc ráda mrknu :)

      Vymazat
  4. Do přečtení této knihy jsem se nijak nehrnula a teď vím, že se ani nepohrnu. Také nevím, proč mají některé autorky zapotřebí do knihy za každou cenu nacpat postavu, která je gay, jen kvůli tomu, aby tam nějaký ten gay byl, no. :)
    Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tahle kniha má opravdu krásnou obálku

    OdpovědětVymazat
  6. Knížka nebyla špatná, ale přišla mi chvílemi až moc nekonečná..druhý díl už mám také k dispozici, ale moc se na to neženu..

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za komentář :)