8. července 2014

Recenze: Mise

Originální název : Boy Nobody
Autor : Allen Zadoff
Český název : Mise
Série :  Mise #1
Počet stran, Provedení : 352, vázaná
Datum vydání ČR : červen 2013
Nakladatelství: Fortuna Libri


Na jedinci nezáleží, záleží jen na misi.

Potřebují perfektního vojáka.

Někoho, kdo si dokáže zachovat chladnou hlavu.
Někoho, kdo jedná bez soucitu, beze strachu, bez emocí.
A proto vycvičili teenagera bez minulosti a beze jména.

Je nenápadný, málokdo si ho všimne. Střídá města, školy, kamarády, na novém místě zůstane vždy jen krátce, ale pokaždé někdo zemře. Mise je splněna a on má před sebou nový úkol. 
Všechno je najednou jinak, když má zneškodnit starostu New Yorku. S jeho dcerou toho má mnoho společného a starosta mu připomíná otce. Hluboko uvnitř totiž sní o normálním životě, o lásce, o domově a o rodičích, o které přišel. Touží po obyčejném životě natolik, aby misi sabotoval?
Už jako malá jsem si místo s panenkami hrála na tajné agenty s namalovanými průkazy FBI. Tajné sledovačky mé rodiny a spolužáků (nepleťte si to se stalkingem!) pro mě byly denním chlebem a o svém budoucím povolání jsem byla rozhodnutá. Dokonce jsem se snažila naučit i nějaký bojový umění (to padlo ve chvíli, kdy jsem své kamarádce jedním dobře špatně mířeným kopem málem vyrazila zuby). Teď s odstupem času, vidím trhliny v mém jinak dokonalém plánu a z mé posedlosti už zbyly jen střípky, které si kompenzuju v podobě filmů a knížek. A tak jsem se vlastně dostala i ke knize Mise...

Na první pohled možná obyčejný kluk za jehož hraným chováním se skrývá Nikdo. V jeho okolí vždy někdo zemře a on jde dál. Bez emocí. Bez výčitek. Až do chvíle, kdy mu je přidělen nový úkol, který mu postupně odhaluje osobnost, kterou se už dávno snažil potlačit a kterou už ani sám nepoznává...

Hned po pár stránkách je člověku jasné, že tohle nepsala žádná žena. Strohé a jednoduché věty dodávají příběhu hned od začátku dynamiku a naladí ho na styl, kterým je kniha psaná i na způsob jakým smýšlí hlavní hrdina. Ten je totiž naprosto bez emocí, chladný a vše, co řekne nebo udělá má prokalkulované o několik kroků dopředu. Právě tím se pro mě stal tak uvěřitelnou postavou, protože způsob jeho života nedává možnost jakémukoliv jinému chování.
I přes to si s jeho osobností, postupem příběhu, dokázal autor vyhrát a tak se krůček po krůčku náš bezejmenný hrdina společně se čtenářem dostává ke své dávno ztracené identitě. Postupně jsou odhalovány i střípky z hrdinovi minulosti a čtenář si tak může kousek po kousku skládat mozaiku jeho předešlého života.

Pokud jde o samotný příběh, v podstatě nejde o nic tak výjimečného a ojedinělého - důležitý je, ale způsob, jakým je to čtenáři naservírováno a to se v tomto případě povedlo na jedničku. Člověk v podstatě doufá, že to tentokrát bude jiné, méně kýčovité, ale i tak je ve finále překvapen, že se to opravdu stalo. Je sice pravda, že některé věci jsem odhalila už tak v polovině knihy, ale zážitek ze čtení mi to stejně nijak nezkazilo a já si užívala každou stránku a každou myšlenku. 

Samozřejmě ani v této knize nesměla chybět romantická linka, která však nijak nevybočovala ani nerušila a příběh celkově dotvářela. Byly chvíle, kdy jsem si říkala: "To jako fakt?!", ale i to se ve velkém finále vysvětlilo a tak si opravdu nemám na co stěžovat. A i kdybych si na něco takového nedejbože vzpomněla, zastínil to fakt, že jsem knihu zhltla v podstatě na jeden zátah.

Hodnocení
Kniha byla zvláštní, ať už stylem vyprávění nebo pojetím. Zvláštní takovým tím způsobem, který si užíváte a vítáte s otevřenou náručí. Doufám, že nakladatelství Fortuna Libri rozhodne vydat i druhý díl, protože jsem zvědavá, jak to vlastně s naším Bezejmenným bude dál.
PS: Byla jsem skálopevně rozhodnutá dát knize 4 hvězdičky. Ale konec mě přesvědčil o tom, že by to v tomto případě bylo málo. 




Knihu si můžete objednat na stránkách internetového obchodu Arara.cz

13 komentářů:

  1. To je opravdu zajímavá kniha a skvělá recenze. :) Pokud se mi kniha dostane pod ruku, tak si jí určitě přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Určitě si přečti, vážně za to stojí :))

      Vymazat
  2. Knihu som čítala dávnejšie, no musím povedať, že si na ňu furt pamätám a dokázala ma prekvapiť. Koniec som neočakávala a príbeh bol super. :))
    pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky věřím, že ve mě příběh ještě dlouhou dobu zůstane, svým podáním se prostě vymyká tomu na co jsme v knihách většinou zvyklí.
      Děkuju :)

      Vymazat
  3. Kniha je písaná takým jednoduchým štýlom, že sa mi to čítalo skoro samé. Páčilo sa mi to, aj keď furt som trochu zmätená z toho konca :D Neviem sa rozhodnúť, či som spokojná, alebo nie :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, jak to myslíš :D Já jsem doufala, že se tohle stane, ale když to najednou tak fakt bylo, byla jsem z toho trochu rozpačitá :D

      Vymazat
  4. pokud někdo hledá na goodreads, tak je to tam jako i am the weapon :D přidala jsem do to-read :) mohlo by to být fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na goodreads je to i pod českým názvem Mise - odkaz se na začátku recenze :)
      Tak snad se Ti kniha bude líbit :)

      Vymazat
  5. Táto knižka sa mi veľmi páčila, dúfam, že bude pokračovanie, má to skvelý nápad aj spracovanie a rýchlo sa to číta 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ani nevěděla jak a najednou jsem byla na konci :) Na další díly jsem opravdu zvědavá ! :)

      Vymazat
  6. Myslím, že tohle by byla jedna z knížek, po které bych sáhla už jenom díky té nádherné obálce! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, obálka se tady opravdu povedla :)
      A ten obsah za to také stojí ! :D

      Vymazat
  7. Jsem ráda, že se kniha líbila.. Já si to "To jako fakt?!" říkala až moc často, kniha mě neoslovila tak moc jako tebe. Ale i tak je to dobré čtivo..:)

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za komentář :)