27. srpna 2014

RC Recenze: Čekání na zázrak

Originální název : Body and Soul
Série: Mezi nebem a zemí
Autor : Stacey Kade
Český název : Čekání na zázrak
Počet stran, Provedení : 240, paperback
Datum vydání ČR : březen 2014
Nakladatelství: Fragment

Alona Dareová přebývá už přes měsíc v těle Lily "Ally" Turnerové. Lilyino tělo není tak aktraktivní, jako to její, a navíc se jí nedaří hrát sestru a dceru lidí, které skoro nezná. Trápí ji i to, že Will – na kterém jí záleží víc, než by chtěla – si přeje, aby se vrátila skutečná Lily. Stane se zázrak, Alona bude opět volná a Lily zůstane naživu? S pomocí duchařského média Malachiáše Velkolepého možná mají šanci na úspěch, ale odhalování pravdy se nelíbí tajemnému duchovi, který se před ničím nezastaví. I kdyby měl Alonu zničit...
Pokud se řekne guilty pleasure, hned si vybavím právě sérii Mezi nebem a zemí. Není to sice série nikterak světoborná, ale mě baví a o to přesně jde. A tak jsem se pustila i do třetího závěrečného dílu příběhu o Aloně a Willovi... Hned na začátek upozorňuji, že ten, kdo nečetl předešlé díly, by se měl této recenzi vyhnou, popřípadě číst na vlastní nebezpečí, protože je možné, že recenze bude obsahovat spoilery na předešlé díly...


Will i Alona mají velký problém. Potom, co se Alona dostala do Lilyina těla, to není ani pro jednoho z nich lehké a proto se snaží najít nějaké řešení. Mezitím se musí Alona vypořádávat s hraním někoho o kom vlastně nic neví a s nejistotou, jestli Will při pohledu na ni - Ally - nevidí jen svoji bývalou kamarádku. Do toho všeho se ještě zamotá "medium" Malachiáš a duch, který chce jen jedinou věc - zase žít...


Chvilku mi trvalo, než jsem se do příběhu začetla, ale tak už to bývá u sérií, kdy poslední díl jste četli skoro před rokem a teď se zas musíte ve všem znovu zorientovat. Nicméně, ve chvíli, kdy jsem si v hlavě všechno urovnala a příběh se pořádně rozjel, už mi nic nebránilo v tom si tento poslední díl celé série opravdu naplno užít. Oproti předchozím dílům tady nebyla jediná chvíle, kdy by příběh ztrácel tempo - stále se něco dělo a odložit knížku bylo v podstatě nemožné. Jak už je pro tuto sérii typické - příběh je vyprávěn střídavě z Alonina i Willova pohledu a já si ani nedovedu představit, že by to bylo jinak, protože tohle není příběh s jedním hlavním hrdinou, ale oba dva se zdárně o tento post dělí rovným dílem.

Od toho prvního dílu se oba dva hlavní hrdinové poměrně dost změnili. V žádném případě, ale neztratili svoji šťávu a můžete si být jistí, že Alona bude zase perlit (jak já tu holku miluju). Kniha si totiž nehraje na nějaký převratný příběh a nesnaží se hrát si na něco, čím není. Tohle je kniha na pobavení, zkrácení dlouhé chvíle a rozptýlení od každodenních strastí - a tenhle účel pro mě splňuje přímo na jedničku.

Byla jsem zvědavá, jak se autorce povede zakončit tuhle celkem bezvýchodnou situaci - pár nápadů jsem měla ! - a jsem ráda, že se příběh nesnažila uměle nastavovat. Všechno šlape tak, jak má a zakončení je přesně takové, jaké si tato série zaslouží. A přesto, že mě mrzí, že se s Willem a Alonou musím rozloučit, jsem ráda, že příběh skončil v tom nejlepším a až do samotného konce neztratil nic ze svého kouzla.


Hodnocení
Na tuhle sérii budu vždycky vzpomínat s úsměvem na tváři a věřím tomu, že se k ní ještě někdy v budoucnu vrátím. Zamilovala jsem si jak Alonu tak i Willa a naplno si užívala jejich bláznivý příběh. Ani v tom posledním díle mě nezklamali, několikrát skoro dojali a především! mockrát rozesmály. A přesto, že někomu může připadat jejich příběh jednoduchý nebo hloupý, já na něj nedám nikdy dopustit.




Za poskytnutí recenzního výtisku tímto děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách.


10 komentářů:

  1. Já nečetla ani jeden díl, ale slyším na to dost chvály.. :) Jen taková připomínka, možná by bylo lepší kdyby si hned do informací napsala který je to díl. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježiš ! Vidíš to, to mi tam nějak úplně vypadlo :(
      Je to skvělá oddychovka :)

      Vymazat
  2. Já četla zatím jen dva díly, na ten poslední se chystám. :) Jen musím vychytat náladu. Ten druhý jsem poměrně zkritizovala, sice se mi líbil, ale nezažrala jsem se do toho tolik jako do toho prvního. :) Ale těším se na to, oba je mám ráda a jak píšeš, je to milá série. Jen si pořád nemůžu zvyknout na představu Alony v jiném těle. :D Ta holka k ní prostě absolutně nepasuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nálada je snad to nejdůležitější ! Když nemám na určitý žánr náladu, nejsem schopná si užít ani tu nejúžasnější knížku :D
      Jo, já si taky nedokázala představit Alonu v jiném těle, než blonďaté sexy rozleskávačky :D Ale při čtení třetího dílu mě to vlastně vůbec nerušilo :)

      Vymazat
  3. Tá obálka sa mi strašne nepáči, ale už viacerí mi túto knihu odporučili. Žeby som nad tým začala uvažovať?
    (Pozývam ťa na svoj blog All dreams are real :) - http://all-dreams-are-real.blogspot.sk/ )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No abych pravdu řekla, obálky jsou stejně ujetý jako je celá série :D Jsou kýčovité, ale k sérii mi prostě právě tímhle dokonale sedí :D Když budeš mít chuť na něco jednoduchého, kde se ani sama knížka nebere moc vážně, určitě dej téhle sérii šanci :)
      (Jdu se mrknout :))

      Vymazat
  4. Tak tuto knihu vůbec neznám. Sice tenhle styl knih tolik nečtu, ale soudě podle tvé recenze - vypadá to zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle série je jedna velká oddechovka - nic víc a nic míň. Ale právě díky tomu, že se nesnaží o nic víc, je to skvělá zábava na jedno odpoledne (knížky jsou to opravdu tenoučké). :)

      Vymazat
  5. Já mám tolik povinné četby, že nestíhám číst nic jiného, ale jestli na to při příští návštěvě knihovny narazím, určitě se do knížky kouknu ;)

    Jinak moc pěkný lay :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Jo, problémy s povinnou četbou si moc dobře pamatuju :D Já měla sice velký náskok, ale i tak jsem velkou část svého života ztratila tím, že jsem se pokoušela dočíst Zločin a trest - po 4 měsících jsem to vzdala :D Když si ale budeš chtít odpočinout od těch všem "velkých příběhů" z povinné četby, zkus tuhle sérii. Ta ti hezky pročistí hlavu :D

      Vymazat

Všem děkuji za komentář :)