14. srpna 2014

RC Recenze: Přivolávání

Originální název : The Summoning
Autor : Kelley Armstrong
Český název : Přivolávání
Série :  Nejtemnější síly #1
Počet stran, Provedení : 306, pevná
Datum vydání ČR : červen 2014
Nakladatelství: Galatea

Chloe vidí mrtvé lidi. Ano, jako ve filmech. Problém je, že vidět duchy v reálném životě znamená jednosměrnou jízdenku na psychiatrii. Ovšem nic není tak, jak se na první pohled zdá…

Jmenuji se Chloe Saundersová a můj život už nikdy nebude stejný jako dřív.

Ve svých patnácti letech jsem vůbec netoužila být jiná než ostatní. Chtěla jsem chodit do školy, mít kamarády, bavit se. A taky jsem chtěla, aby si mě trochu víc všímali kluci. Už ani nevím, jaké je to být obyčejná holka. Všechno nabralo zcela jiný směr toho dne, kdy jsem ve škole poprvé spatřila ducha. Vyděsil mě tak, že nikdo nezapochyboval o tom, že jsem se naprosto pomátla. Teď už ve škole všichni vědí, kdo jsem. Jen z jiných důvodů, než bych si přála.

Ve filmech nejsou duchové nic neobvyklého. Když se však v reálném životě snažíte lidem vysvětlit, že vidíte duchy zemřelých lidí, automaticky získáte poukaz na pobyt v léčebně pro duševně choré. A tak jsem se ocitla zavřená v Lylově domově, což je „speciální zařízení“ pro narušenou mládež. Chtěla jsem se co nejdříve uzdravit a vypadnout odsud. Brzy jsem ale pochopila, že je to jiný domov, než se na první pohled zdá. Dějí se tady podivné věci a ani mí noví spolubydlící nejsou choré bytosti. Mají zkrátka poněkud zvláštní schopnosti. Nevím, komu mohu důvěřovat. Musím přijít na to, jaká nebezpečná tajemství skrývá Lylův domov... , a to dříve než povstanou jeho kostlivci a začnou mě pronásledovat.
Jsou knihy u kterých mohu napsat recenzi v podstatě hned po přečtení (občas to ani jinak neumím), ale u knihy Přivolávání jsem potřebovala lehký odstup a své myšlenky si dát trochu dohromady. 

Když v knihách nebo ve filmech hrdina začne vidět duchy, většinou se nad tím nikdo moc nepozastavuje. Představte si ale, že se to stane vám. Uvěří vám někdo? Nebo hned získáte nálepku schizofrenika a kupu léků na potlačení příznaků?
Chloe by vám o tom mohla vyprávět. Díky události s mrtvým školníkem je převezena do Lylova domova pro problémové mladistvé a záhady na sebe nenechají dlouho čekat. Opravdu vidí duchy a nebo se z ní začíná stávat blázen ?

Když jsem knihu otvírala, v podstatě jsem ani netušila do čeho jdu. Jo, věděla jsem, že se příběh bude točit kolem duchů, ale to je tak vše. Jaké nemilé překvapení pro mě bylo, když jsem zjistila, že je hlavní hrdince pouhých patnáct let. Jsem trochu předpojatá, ale knihy s mladšími hrdinkami mě prostě odrazují. Autoři se většinou nevyhnou dětinskostem a dělají ze svých hrdinů naivní hlupáčky - a pokud něco opravdu nemám ráda na hrdinech je to naivita. Děkuji proto autorce, že všem ukázala, že takhle to vážně být nemusí. Ano, pár přešlapů se v knize jistě najde a Chloeno chování není bez chybičky, ale přesně tak by to mělo být - nikdo přece není dokonalý a dokonalost nemá tu pořádnou šťávu. Chloe je velmi rozumná a i když je jí patnáct a na svůj věk se i chová, je to uvěřitelné a ne otravné.

Opravdu se mi líbilo, že se hned neskočilo na věc, ale Chloe sama o sobě pochybovala. Narovinu, stát se to mě asi si taky nedám kafíčko a s ledovým klidem se nesmířím s tím, že je úplně normální vidět duchy a duševní porucha je pro mě cizí slovo. To, jak občas postavy přijímají takové informace mě zaráží - Jsi upír/vlkodlak/nemrtvý? Vážně ? No tak ok, žádnej problém. 

Pokud budete očekávat nějakou romantiku, zřejmě budete lehce zklamaní. Nepatrné náznaky sice čtenáře čekají, ale díky bohu si postavy uvědomují, že tady jde o trochu víc, než o nějaké vzplanutí srdcí. Do budoucna mám svoji představu, jak by se to mohlo mezi aktéry vyvíjet, ale jsem opravdu ráda, že autorka netlačila na pilu a zaměřila se více na záhady a seznámení s postavami. O záhady tu opravdu není nouze a z některých scén i mě (velmi otrlému divákovi a čtenáři) chvilkami mrazilo. Nečekejte ani nějakou přehnanou akci už od prvních stran. Autorka příběh postupně graduje a nechává ho přirozeně plynout. I když jsem byla občas zmatená z toho, kam příběh směřuje, ve finále si nemám moc na co stěžovat.

Hodnocení
Kniha pro mě byla opravdu velmi milým překvapením a já si tuhle duchařinu opravdu užila. Přehodnotila jsem svoji nechuť k mladším hrdinkám a asi jim dám občas šanci. Na další díly jsem hrozně moc zvědavá, protože na plno postav jsem si ještě nestihla udělat úplně názor a je vidět, že všechna esa si autorka stále nechává v rukávu a my se máme ještě na co těšit.
Kniha je přijemným a občas i mrazivým čtením, které má v dalších dílech ještě obrovský potenciál, jen aby ho autorka využila.


 Tímto děkuji nakladatelství Galatea za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat ZDE.




4 komentáře:

  1. Jááááj, vážne si ju musím prečítať. Pekná recenzia. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Určitě si knížku přečti...snad se ti taky bude líbit :)

      Vymazat
  2. Moc hezky napsaná recenze. Ještě víc jsi mě nalákala k tomu, abych si knížku co nejdřív přečetla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, to jsem moc ráda :) Určitě ji zkus, podle mě neprohloupíš :)

      Vymazat

Všem děkuji za komentář :)