25. října 2014

Recenze: Cena nevinnosti


Originální název : Sweet Damage
Série: -
Autor : Rebecca James
Český název : Cena nevinnosti
Počet stran: 328
Datum vydání ČR : červen 2013
Nakladatelství: Yoli

Tim je obyčejný australský kluk. Pracuje jako kuchař v otcově restauraci, každý den si zasurfuje a dá si pivo. Je se svým životem navýsost spokojený – tedy až do chvíle, kdy ho jeho přítelkyně Lilla vyhodí z bytu s tím, že by měl konečně dospět. Řízením osudu se Tim stává podnájemníkem v obrovském starodávném a trochu strašidelném domě, který vlastní uzavřená a plachá Anna, dívka s traumatickou minulostí, jež už půl roky nevyšla z domu, neboť trpí agorafóbií (strach z otevřeného prostoru) a záchvaty paniky. Bezstarostný Tim se rozhodne, že si Anninu psychickou nemoc nebude připouštět, ale když se v domě začnou dít podivné věci, zalekne se, že Anna už ztrácí rozum docela a že by mohla být nebezpečná – jenomže to už se mezi oběma spolubydlícími, kteří snad nemohou být rozdílnější, rodí křehké, ale silné pouto…
Když jsem poprvé o této knize slyšela, nijak zvlášť jsem se do čtení nehrnula. Nevím proč, ale čekala jsem něco úplně jiného a vlastně jsem si ani moc nepřipouštěla, že by to mohl být příjemně mrazivý příběh a ne další červená knihovna. Když teď tak čtu anotaci, nechápu kde jsem na to přišla. Možná to bude obálkou nebo samotným názvem knihy. Kdo ví ? Jisté je, že jsem byla příjemně překvapena...

Tim je kluk, který vlastně nic neřeší. Žije u své ex-přítelkyně na gauči, pracuje v otcově restauraci a jen tak si proplouvá životem. Když je donucen najít si nové bydlení, a do oka mu padne krásné sídlo s velice nízkým nájmem, ani netuší, co všechno na sebe tímhle rozhodnutím přivolává. Anna, které dům patří a je Timovou novou spolubydlící, je totiž dost zvláštní. A věci, které se začínají za zdmi tohoto domu odehrávat, jsou ještě zvláštnější...


Při čtení člověk může narazit na různé typy knih, které vás baví a oblíbíte si je. Ty, které vás chytnou hned na začátku a až do konce nepustí. Nebo ty, kde musíte nějakou dobu na takové to pořádné začtení čekat, ale když se tak stane, čeká vás skvělá jízda. Cena nevinnosti pro mě byl takový mix obojího. Kniha totiž má pár hluchých míst, ve kterých moje pozornost pomalinku mizela. Rebecce James se, ale podařilo znovu si ji získat hned o pár stránek dál a já tak byla lapena ve spirále tajemství a intrik. Jelikož jsem vůbec netušila do čeho jdu, čekalo na mě jedno překvapení za druhým a když už jsem si myslela, že jsem autorčinu hru prohlédla ejhle - všechno zas bylo úplně jinak.

Kromě celkového příběhu, pro mě byly velkým kladem i samotné postavy. Dokázala jsem si oblíbit Tima, který si mě získal především svoji obyčejností, což se u mužských hrdinů poslední dobou vidí opravdu málokdy (mluvím k vám všem bad-boyům a lamačům dívčích srdcí!). Na druhou stranu s ním krásně kontrastovala Anna, o které bych toho mohla říct hodně, ale slovo obyčejná by to určitě nezahrnovalo. Jejich postupné sbližování nebylo vůbec nucené, ale dávalo svým způsobem i smysl.

Tím nejdůležitějším se pro mě stala atmosféra. Z každé stránky je cítit to tíživé tajemno a chvilkami i příjemné mrazení. Celé to bylo umocněno kapitolami z Annina pohledu, kde nám byla postupně odhalována její minulost. Autorka  nevsadila na postupné gradování, ale na nárazové vlny, ale pokud jde o mě, tak to fungovalo na jedničku.


Hodnocení
Asi jste si v recenzi všimli, že jsem se zuby nehty snažila vyhnout jakémukoliv lehkému prozrazení děje. Pokud totiž ke knize budete přistupovat s minimem informací, myslím, že si ji užijete mnohem víc. Věřte mi, já to tak udělala a nemůžu si stěžovat. Jsem ráda, že jsem nedala na první dojem a knize jsem dala šanci, protože pro mě byla opravdu příjemným překvapením!
Takže pokud máte chuť na trochu toho tajemna, postupné odhalování a hru na Kdo? Co? Jak?, určitě neprohloupíte, když se vrhnete na Cenu nevinnosti. A pokud jste tak trochu strašpytlové, žádný strach, kniha je sice plna tajemna a lehkého mrazení, ale vše je podané opravdu v lehké formě :)







4 komentáře:

  1. Původně jsem si vůbec číst neplánovala :) Jak říkáš, obálka je dost divná a prostě mě tak nějak nezaujala. Knížku jsem však vyhrála jako cenu na knižním srazu, takže teď na mě čeká v poličce a určitě jí plánuju dát šanci :) taky o ní vlastně nic nevím, kromě toho, co jsem si teď u tebe přečetla a asi u toho zůstanu, protože přistupovat ke knize úplně bez předsudků a s tím, že o ní vůbec nic nevím bývá naprosto skvělé :) Díky za nalákání :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta obálka je strašně zavádějící ! Evokuje ve mě nějaký emo příběh :D
      Určitě jí šanci dej, mě se vážně líbila :) Poslední dobou zjištuju, že tím míň toho o knize vím, tím víc se mi pak líbí.
      Jsem zvědavá, co na ni řekneš ! :)

      Vymazat
  2. Zvláštna obálka. Knižku mám na wishlite, no vždy uprednostním niečo iné. A ako vidím, toto nevyzerá vôbec zle. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak příště se vrhni na Cenu nevinnosti :) Je to zajímavá knížka a stojí za to :)

      Vymazat

Všem děkuji za komentář :)