29. října 2014

Recenze: Vraní dívka

Originální název : Kråkflickan
Série: Slabost Viktorie Bergmanové 1
Autor : Erik Axl Sund
Český název : Vraní dívka
Počet stran: 328
Datum vydání ČR : 2014
Nakladatelství: Knižní klub

Jak velkému utrpení dokáže člověk čelit nebo vystavit jiné, než sám přestane být lidskou bytostí a změní se v netvora? Jak může zklamání ovlivnit duši, osud, život? Psychoterapeutka Sofia Zetterlundová léčí dva klienty s příznaky mnohočetné poruchy osobnosti, dětského vojáka ze Sierry Leone a ženu s hlubokými traumaty z minulosti. Nikdo jim nenaslouchá. Kromě Sofie… Komisařka Jeanette Kihlbergová vyšetřuje případ mrtvého chlapce, jehož tělo nese známky mučení. Nikdo ho nepostrádá. Kromě Jeanette… Temný severský psychothriller jen pro silné povahy.
O Vraní dívce jsem toho slyšela hodně. Slyšela o ní dokonce i moje kamarádka, která není žádný velký čtenář. Tato kniha si totiž vysloužila punc drsnosti a zvrácenosti. Své o tom vypovídá i štítek na přebalu - Jen pro silné povahy. A tak bylo jen otázkou času, kdy se na ní vrhnu i já a vyzkouším si, co všechno vydržím...

Ráda bych vám aspoň trochu přiblížila děj, ale zjistila jsem, že v případě této knížky to není vlastně vůbec jednoduché. Děj je totiž tak spletitý, že by se jakýkoliv můj pokus dal v podstatě považovat za spoiler. Proto vám tady nechám jen anotaci, která překvapivě neprozrazuje skoro nic, a tak by to podle mě vlastně mělo být.

Nebudu vám nic nalhávat, nějakou chvíli mi trvalo, než jsem se do příběhu pořádně začetla. Člověk je totiž z počátku hozen do příběhu a vůbec netuší, co se to vlastně děje. Kdo je kdo ? A jak to všechno spolu souvisí ? Nepřidalo k tomu ani to, že kapitoly nejsou číslované, ale jen pojmenované a já tak nevěděla, kde se vlastně v příběhu nacházím (něk jsem si už na to číslování navykla.) Jelikož příběh má hned několik rovin, je těžké se v něm hned zorientovat, ale ve chvíli, kdy se to zlomí a vy už tak nějak tušíte, která bije, začíná pořádně zvrácená jízda od které jsem se vůbec nemohla odtrhnout.

Jak už jsem říkala, v souvislosti s touto knihou se hodně mluvilo o brutalitě. Při čtení jsem si několikrát říkala, že už jsem asi vážně hodně otrlá, když mě to tak šokující nepřipadá. Pak to, ale přišlo. Ono totiž ani tak nejde o to, jak moc brutální jsou praktiky, ale o jejich četnosti a různorodosti. Můžu říct, že ke konci knihy už jsem ten varující štítek dokonale chápala. Takže tady máte i varování ode mně - Opravdu se do knihy nepouštějte, pokud je pro vás i Kriminálka Miami silná káva.

Téma knihy je podle mě jedno z těch aktuálnějších, které člověk neřeší dokud se na něj pořádně neupozorní. Dětská pornografie, obchod s bílým masem a domácí násilí. Takhle bych mohla pokračovat dál a dál. Je toho opravdu dost, a když se člověk zamyslí nad tím, co jsou lidské bytosti schopné si navzájem provádět, jde z toho mráz po zádech. Navíc je vše v knize podáno tak syrově, že si neumím představit člověka, kterého by to aspoň trochu nezasáhlo (všechna otrlost stranou).

Hodnocení
Je těžké knihu hodnotit. Určitě to není čtení pro každého, protože ne každý na to má žaludek. Pokud se i tak do knihy pustíte, čeká vás velmi brutální a zajímavý příběh, který se ničeho neštítí a vše vám naservíruje tak, jak to je. Kdyby nebylo toho, že jsem se skoro do poloviny nemohla pořádně začíst, nebála bych se knize dát i 4 hvězdičky. V tuto chvíli na mě doma čeká druhý díl, Hladový oheň, a já jsem zvědavá, jestli se zase ponese ve stejném duchu.





6 komentářů:

  1. Knížka mě nějak úplně minula, ve smyslu, že když o ní všichni mluvili, tak já jsem nepocítila obvyklou chuť si ji okamžitě koupit a přečíst. Nevím, jestli jsem dostatečně silná povaha a nadále netuším, jestli mě kniha úplně láká. Ale tak třeba někdy, až budu hodiny a hodiny sedět nečinně (haha), tak bych o ní možná sáhla :)
    Nicméně recenze je moc pěkná, je to jen o tom, že mě Vraní dívka svou tématikou nikterak neláká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona to není knížka pro každého, takže Tě chápu. Mě lákala a i tak jsem s ní měla ze začátku dost problém :D

      Vymazat
  2. Krásná recenze. Tuto knihu bych si chtěla přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      První půlka mě moc nebrala, ale ta druhá byla skvělá a já četla až skoro do 5 do rána :D Ale sama uvidíš, třeba se ti bude líbit už od začátku :)

      Vymazat
  3. Super recenze, jen já bych si tuhle knihu nemohla přečíst. Je to na mě moc... moc drsné a už i ta obálka.. brr.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju !
      To chápu :) Ono v tomhle případě je to varování fakt na místě a každý musí uvážit jestli na to má dost silný žaludek ;)

      Vymazat

Všem děkuji za komentář :)