7. listopadu 2014

RC Recenze: Saeculum

Originální název : Saeculum
Série: -
Autor : Ursula Poznanski
Český název : Saeculum - Uprostřed lesů začíná boj o život
Počet stran: 480
Datum vydání ČR : 27. října 2014
Nakladatelství: Fragment

Strávit pět dní v hlubokém lese a zkusit žít jako ve středověku vypadalo jako výborný nápad. Bastian by si však tento zážitek v klidu odpustil. S účastí na výpravě souhlasil jen kvůli své lásce Sandře.

Parta dobrodruhů se vydává na cestu i přesto, že místo, kde chtějí tábořit, bylo kdysi prokleto. Staré povídačky o tom, že kdo do lesa vstoupí, nevrátí se už zpět, nikdo nebere vážně. Během první noci přijde prudká bouře a z tábora zmizí první člen výpravy. Zbydou jen podivné vzkazy vyryté do kůry stromu. Když se ho ostatní vydají hledat, začnou bloudit. Pak se ztratí další z nich…

Jak velkou udělali chybu, když nebrali varování vážně? Nechá je les odejít?
Když jsem se dozvěděla, že vychází další kniha od Ursuly Poznanski, byla jsem vážně nadšená. U Erebosu mě dokázala tak v táhnout do děje, že jsem chvílemi ani nedutala a jen bezmyšlenkově otáčela stránku za stránkou. Proto jsem hned, jak jen to šlo, skočila po její novince Saeculum, který mě oslovil už svou anotací a krásnou obálkou...

Bastian žije obklopený knihami a neustále se učí. Aby taky ne, jeho otec je ctižádostivý doktor, který by byl nejraději, kdyby šel jeho syn v jeho šlépějích špičkového chirurga. Pak ale Bastian potkává Sandru, která ho pozve, aby společně s jejími přáteli z renesančního trhu, strávil pět dní mimo dosah moderní technologie, uprostřed lesů. A ke své vlastní smůle, Bastian pozvání přijímá...

Pokud jde o renesanční trhy a jarmarky, přiznávám, že jsem krapet mimo a vlastně mi to nikdy nijak zvlášť nelákalo. Dobové kostýmy by mě sice zřejmě bavily, ale jinak jde tato záliba ve středověké mluvě a chování úplně mimo mě. Proto jsem byla zpočátku trošinku rozpačitá, ale o to víc zvědavá, kam tohle všechno povede. Ursula mě ale nenechala moc dlouho tápat a už po pár stránkách mi zase dokázala, že psát opravdu umí. Do příběhu jsem se totiž začetla velmi rychle a až do konce jsem byla jak na trní.

"Došli jste k cíli, mějte se však na pozoru,
mudrci sdělují, že kletba ožila."

Kouzlo Ursuliných knih je totiž v té neuvěřitelné čtivosti. Nenechává čtenáře ani na okamžik vydechnout, pomalu přitvrzuje a tím krásně buduje celkovou atmosféru. Stejně tak se jí povedlo věrohodně vystihnout psychologii lidí, kteří se najednou ocitnou odříznuti od civilizace, bojující s neustálým strachem z neznáma. Opravdu klobouk dolů, ta pomalá hysterie byla tak věrohodná až mi z toho chvílemi naskakovala husí kůže. A hlavně, každá z postav měla v příběhu své místo a nepůsobily jen jako ploché figurky.

Přes 400 stran a já s klidným svědomým můžu prohlásit, že jsem se za celou tu dobu ani jednou nenudila a se zaujetím sledovala vývoj postav, prostředí i příběhu. Vždycky když už jsem si myslela, že jsem odhalila zápletku, Ursula mou pozornost odvedla jiným směrem a k dalším možnostem vysvětlení, takže jsem ke konci už ani neměla sílu dál hádat a nechala ji, aby mě sama příběhem zavedla až k rozuzlení.

Prostředí knihy v sobě skrývá mnoho možností a já jsem opravdu ráda, že byly všechny pořádně využity a já si tak nemám opravdu na co stěžovat.  Samozřejmě pár přešlapů, nelogičností a překombinovanosti se i u Saecula najde, ale při čtení jsem byla do příběhu tak zažraná, že mě to vlastně ani nijak nerušilo a všechno to autorce odpouštím.

Hodnocení
Asi už toho nemám moc, co říct. Z recenze je dost patrné, že jsem z knihy opravdu nadšená. Saeculum mělo totiž to něco, co dělá z dobré knihy, knihu výbornou a já nemůžu jinak, než ji všem doporučit. Teď už jen doufám, že se k nám dostanou i jiné knihy z pera Ursuly Poznanski, protože i na podruhé mě  vážně dostala.


Za poskytnutí recenzního výtisku tímto děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách.


24 komentářů:

  1. Knihu jsem zacala teprve cist, Erebos jsem necetla, tak uvidime :)
    Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se Ti bude líbit aspoň z poloviny tak jako mně :)

      Vymazat
  2. Já jsem Erebos četla a vážně se mi moc líbil. Saeculum teď čtu a aktuálně jde do tuhého, tak uvidíme. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrá zkušenost s Erebosem + nádherná obálka + tvoje recenze = tohle si musím přečíst! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem aspoň trochu nalákala :) Neváhej a pusť se do Saecula !

      Vymazat
  4. Super recenzia, na knihu sa veľmi teším :)

    OdpovědětVymazat
  5. Nevím, jestli by to pro mě bylo vhodné, protože Erebos se mi vůbec nezdál dobrý, spíš naopak to byla podprůměrná oddechovka.. Takže nevím, jestli po této knize sáhnout, uvidíme. Ale i tak krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě osobně to bavilo o krapet víc než Erebos, tak by ti Saeculum možná nepřišlo podprůměrné, ale průměrné :D Uvidíš, ono Saeculum nemá s Erebosem skoro nic společného, tak třeba zrovna právě kvůli tomu by tě chytlo :)

      Vymazat
  6. Erebos mě hodně bavil a tak mi tahle novinka nesmí ujít! Původně jsem myslela, že si ji nechám nadělit od Ježíška, ale ty mi tu nedočkavost moc neulehčuješ tedy!!!! :D Krásná recenze, která ve mě vzbuzuje touhu se vším praštit, knihu si hned koupit a začíst se! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, to jsem ráda, že v někom tenhle pocit vyvolávám ! :D Tak já ti půjčím a když se bude líbit může Ti ji nadělit Ježíšek i tak :D Jsem teď v té fázi, kdy dočteš knížku, která se ti líbila a máš chuť ji všem narvat do ruky a přinutit číst :D :D

      Vymazat
    2. Jů, to by šlo! :D Ta fáze, kdy se chceš o knížce s někým bavit, ale v tvém okolí ji nikdo nečetl :D To znám :D

      Vymazat
    3. Prokletí knihomola :D
      Aspoň budem mít o důvod víc se sejít na to kafe ! :)

      Vymazat
  7. Pěkná recenze :) Nad Saeculem pořád váhám, jestli si ho koupit nebo ne :) Ale asi mu dám šanci a zkusím si ho přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  8. Na další knihu od Ursuly se moc těším. Doufám, že mě nezklame a bude mě bavit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad ne ! :) Saeculum je úplně jiné než Erebos, ale stejně dobře se čte :)

      Vymazat
  9. Mmm to jsi mě tedy pořádně navnadila, Erebos mě bavil! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byl účel ! :D Tak snad se Tě bude bavit i Saeculum :)

      Vymazat
  10. Skvělá recenze, díky za tip na knížku! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju a nemáš zač :) Jsem ráda, že jsem navnadila - knížka je fakt skvělá :)

      Vymazat
  11. Tahle knížka vypadá fakt skvěle..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A taky je ! :D Zas bych, ale nerada lidem nadhodnotila očekávání, takže spíš - určitě za zkoušku stojí, mě vážně dostala :)

      Vymazat

Všem děkuji za komentář :)