27. ledna 2015

Recenze: Zmizelá

Originální název : Gone Girl
Série: -
Autor : Gillian Flynn
Český název : Zmizelá
Počet stran: 528
Datum vydání ČR : srpen 2013
Nakladatelství: Knižní klub

Zdálo se to jako ideální manželství. Zdání ale může vražedně klamat… Amy Dunnová zmizela v den pátého výročí svatby. Nick, její muž, byl po sérii nalezených důkazů obviněn z vraždy své ženy. Nick prohlašuje, že nic nespáchal, Amyini přátelé a zápisky v jejím deníku tvrdí opak. Kdo má pravdu? Jak ji poznat? A pokud je Nick nevinný, kam se poděla Amy? 
Psychothriller, který se stal kultem i fenoménem…
Snad už každý z mého okolí ji četl nebo alespoň vidět. Já jsem stále čekala na tu správnou chvíli a ta, podle všeho, nastala uprostřed zkouškového. Gillian Flynn mám opravdu moc ráda, takže jsem byla velmi zvědavá, co na její bestseller Zmizelou řeknu...

Mohlo by se to zdát jako naprosto obyčejné letní ráno. Venku horko k padnutí, manžel odjíždí do práce a manželka zůstává doma. Pak, ale jeden telefonát všechno změní a zůstává jen otázka, kam zmizela Úžasná Amy ? Začíná kolotoč policejního vyšetřování, televizních spotů a hlavně pátrání po pravdě...

U této knihy platí víc, než u jiných, že čím méně informací o knize máte, tím jste na tom lépe. Celá kniha je totiž jedna velká hra. Jak už mezi autorkou a čtenáři, tak mezi jednotlivými postavami. Gillian je mistr ve vykreslování uvěřitelně neuvěřitelných postav, její postavy mají svoji osobitou hloubku a zvrácenost, kterou v určité míře můžeme pozorovat každý sám na sobě. Hraje si s indíciemi a pomaličku všechno zamotává, až sami nevíte na čem jste a všechny varianty vám připadají možné.

Skládačka jménem Zmizelá, totiž funguje a ve finále je promyšlená do posledního dílku, který zapadne na to správné místo. Začátek se sice na první pohled zdá, že je zdlouhavý a zbytečně se vleče, ale ve finále byl opravdu důležitý. Právě na začátku se totiž seznámíme s hlavním hrdinou, příběh si vybuduje tu správnou atmosféru a zaseje v nás semínka podezření

Od Gillian jsem četla jak Temné kouty, tak i Ostré předměty a obě knihy si mě získaly. Styl, kterým Gillian píše, je totiž opravdu hodně čtivý a ve své podstatě i tak obyčejný, že mu začnete věřit. S jejími psychopatickými postavami se sice zřejmě neztotožníte, ale budou vás zaručeně bavit.

Hodnocení
Hravost, se kterou je příběh čtenáři naservírován, mě neuvěřitelně bavila. Gillian je prostě autorka, která mě nepřestane překvapovat a bavit.  Zmizelou mi zas znova dokázala, že to prostě umí. Dlouho jsem přemýšlela nad hodnocením. Nakonec jsem se rozhodla pro plný počet hvězdiček, protože už je to pár dní, co jsem knihu dočetla a přesto nad vším stále musím přemýšlet.





10 komentářů:

  1. Já vím, já vím. Musím si ji přečíst! :D Budu se opakovat, ale film na mě silně zapůsobil a knižní předloha, jak tuším, půjde ještě o něco dál :)
    Super recenze :) Je fakt, že na film jsem šla s tím, že jsem vlastně vůbec nevěděla o co jde a bylo to to nejlepší, co se mi kdy u filmu stalo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastně nevím, jak by se mi knížka líbila kdybych už viděla film :D To napětí, nejistota a hádání bylo to nejlepší ! Na druhou stranu Gillian umí psát velmi čtivě, takže si myslím, že i tak může kniha zaujmout :)
      Děkuju ! :)

      Vymazat
  2. Musím si jí přečíst! Já už viděla film a proto mi dělá problém přečíst si i knihu, ale všichni ji tolik chválí, že ji chci taky přečíst. :) Super recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ! :))
      Knížka je fakt skvělý, ale chápu, že když už si viděla film, do knihy se ti nechce. Já proto čekala takovou dobu než jsem si film pustila :D Nicméně pokud se ti moc nechce do Zmizelé kvůli filmu, zkus od Gillian jiné knihy, třeba Temné kouty byly vážně skvělý ! :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze, souhlasím ve všech bodech. Já jsem knihu bohužel nedočetla, a to jednoduše proto, že jsem nejdříve viděli film. Všechno jsem si tudíž naspoilerovala. Nicméně chystám se na autorčiny jiné knihy. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ! :)
      Věřím tomu, že bych těch 500 stran asi nepřelouskala, kdybych už všechno věděla :D Určitě zkus jiné knihy od Gillian, obě dvě jsou skvělé :)

      Vymazat
  4. Viděla jsem film a u toho jsem bohužel nějak skončila. Ale musím, musím si přečíst i knihu, protože je všude vychvalována a i ty ji doporučuješ! Opravdu bych si ji měla koupit :D Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :))
      Bohužel nemůžu posoudit, jak je to se čtivostí, když už člověk všechno to podstatné ví z filmu. Ale kniha ma sámozřejmě o dost víc informací a podle mě je tam víc patrný ten podtext a motivy postav, proč jednají tak jak jednají :) Takže to určitě aspoň zkus ! :)

      Vymazat
  5. Já se ke knize stále nemůžu dokopat! :D Ještě jsem neviděla ani film, protože vím, že bych pak o knize vůbec nepřemýšlela, ale myslím si, že to dělá pouze to, že mám Zmizelou jen v Kindlu a ne normálně v papírové podobě. Stejně to vidím až tak na letní prázdniny.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se hlavně nekoukej na film, než si to přečteš ! :D Já jsem strašně ráda, že jsem si počkala, takhle jsem si knihu hrozně moc užila :)
      Ale taky mi to trvalo, než jsem se dokopala :D

      Vymazat

Všem děkuji za komentář :)