24. března 2015

RC Recenze: Procitnutí

Originální název : Arkadien erwacht
Série: Arkadien #1
Autor : Kai Meyer
Český název : Arkádie - Procitnutí
Počet stran: 344
Datum vydání ČR : 2.únor 2015
Nakladatelství: Fragment
Goodreads

Alcantarové a Carnevarové – dva mafiánské klany, které proti sobě bojují po celé generace.
Rosa Alcantarová přilétá na Sicílii ke své rodině, aby tam začala nový život. V letadle se seznamuje s Alessandrem Carnevarem. Jeho chladný půvab a animální elegance Rosu fascinují a zároveň zneklidňují.

Rosa se učí nemilosrdné zákony mafie, ke které její rodina patří. Dozvídá se šokující pravdu, která se týká nejen Alessandra, ale i jí samotné. Neuvěřitelnou skutečnost o arkádských dynastiích, jež mají počátek ve starých antických bájích...

Překoná zakázaná láska staletou nenávist?

Mafiánské rody, prosluněná Sicílie a příslib originální young adult fantasy ? Tomu jsem prostě nemohla odolat. Anotace nám v tomto případě říká opravdu to nejpodstatnější a já bych se nerada opakovala nebo dokonce prozradila o něco víc. Takže pro dnešek žádné nastínění děje a rovnou se vrhnu na pocity a dojmy.

Hned na začátku musím říct, že je opravdu vidět, že autor má k Sicílii velmi blízko a tak z jeho popisů budete mít pocit jako byste se sami ocitli v prosluněné Itálii. Právě tyto popisné části byly pro mě tím nejlepším, co mi kniha nabídla, protože zbytek byl dost chaotický a všechna skvělá témata prostě dohromady tak úplně nefungovala...

Nějakým způsobem mi v příběhu chyběl život. Autor se postaral o to, aby se pořád něco dělo a nechyběly ani dost akční a drsné scény, takže rozhodně nemůžu tvrdit, že bych se u knihy nudila, ale vůbec se mi nepovedlo se do příběhu začíst. Vztah mezi Rosou a Alessandrem mi je stále dost velkou záhadou a já vůbec nevím, co si o těch dvou mám myslet. Nicméně prostředí mafiánských rodin mělo ty správně grády a já si celý boj mezi klany opravdu užívala. 

Mytologická část měla určitě své kouzlo a nabízela čtenáři i správnou dávku tajemna, ale chyběla jí jiskra. Chvílemi mi připadalo, jako kdyby si autor nebyl jistý, jestli píše pro dospělé čtenáře nebo pro young adult. To způsobovalo nevyrovnanost některých částí příběhu, které by měly mnohem větší spád kdyby se autor nedržel zpátky a naplno se do toho opřel.

I přesto bych to všechno knize nejspíš odpustila, ale tím největším problémem, který jsem měla, byla hlavní hrdinka Rosa. Už po pár stránkách mi začalo být jasné, že tahle arogantní a rádoby drsná dívka, nebude nic pro mě. Bohužel se můj vztah k ní až do konce knihy nijak zvlášť nezměnil a to se samozřejmě podepsalo i na celkovém dojmu. Co však nemůžu autorovi upřít je propracovanost jejího charakteru, který se sice z počátku může zdát dost plochý, ale zdání klame. Nic to však nemění na tom, že pro mě Rosa nebyla hrdinkou, kterou bych si oblíbila. Myslím, že by autor udělal mnohem lépe, kdyby celý příběh vyprávěl z mužského pohledu, protože by tím kniha získala nový rozměr.

Hodnocení
Je dost možné, že jsem prostě nebyla cílová skupina. Věřím tomu, že kdybych byla o pár let mladší, příběh bych si užila a byla nadšená z originálního propojení mafie s mytologií. Takhle bylo cítit, že se autor snaží držet zpátky, aby se nevymanil ze škatulky young adult a já jsem toužila po něčem víc. Ať je to jakkoliv, mám z Procitnutí dost smíšené dojmy. Oceňuji originalitu a krásně vykreslené prostředí, stále tu však zůstává to, že jsem nebyla schopná se do příběhu začíst a postrádal pro mě to, co dělá z originálního příběhu něco víc. 

Za poskytnutí recenzního výtisku bych moc chtěla poděkovat nakladatelství Fragment.




8 komentářů:

  1. Teda, je dost škoda, že tenhle potenciál zůstal nevyužit, dle tvých slov. Anotace zní super! Ale jak se říká, sto lidí, sto chutí... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem si jistá, že si svoje čtenáře kniha najde :) Podle mého drobného průzkumu se spíš všem líbí :D Nevím, mě se nějak netrefila do noty :(

      Vymazat
  2. Já jsem zrovna jednou z těch, kterým se kniha líbila :) Dost se těším na další díly. Ale každému se holt líbí něco jiného ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :) Kdyby se nám všem líbilo to samé, byla by nuda :D

      Vymazat
  3. Túto knižku som dosť prehliadala, nejako som ani nepozrela na jej anotáciu. Ale keď som si ju teraz prečítala, tak ma zaujala. Prečítala som si recenziu (ktorá je mimochodom veľmi podarená) a vyzerá to na originálny príbeh. Skĺbenie mafie a mytológie.. wau.. no potrebuje to dobré spracovanie. Je škoda, ak to autor nevedel dobre podať. V každom prípade, ak sa mi podarí, tak si ju prečítam. :)Neznie to úplne zle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Já knížku rozhodně neodsuzuju a věřím, že své fanoušky získá, bohužel mě se to nějak do vkusu/nálady netrefilo :/
      Tak snad na tom budeš líp a bude se ti líbit :)

      Vymazat
  4. Tím hadem jsi mě vyděsila!!!! Fuj, taková potvora... :D
    Ale recenze je naprosto skvělá, jak už jsem ti psala :) Každá kniha si najde svého čtenáře. Je škoda, že tobě se zrovna netrefila do vkusu a nálady, ale to se stane :)
    Já si knihu díky tvému odbornému posudku teď asi nepřečtu, ale myslím, že se může spousta lidem zalíbit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zapomněla jsem, že nemáš ráda hady ! :D :D
      Znova - děkuju :)) Podle toho, jak Tě znám, si nemyslím, že je to knížka pro tebe :D Ale kdo ví, třeba by si mně překvapila :D

      Vymazat

Všem děkuji za komentář :)