18. března 2015

Recenze: Všechna pravda, co je ve mně

Originální název All The Truth That's In Me
Série: -
Autor : Julie Berry
Český název : Všechna pravda, co je ve mně
Počet stran: 272
Datum vydání ČR : leden 2014
Nakladatelství: Egmont

Judith vyrostla v Roswellské osadě, která se řídí přísnými zákony a zvyklostmi. Před čtyřmi lety ona a její nejlepší přítelkyně zmizely. Před dvěma lety se vrátila jen Judith, sama, nenáviděná a přehlížená těmi, kteří byli kdysi jejími přáteli a rodinou.
Judith o svém zmizení nemůže promluvit. Žije jako duch ve vlastním domě a mlčky svěřuje své myšlenky a touhy Lucasovi, kterého miluje celý život. On o tom však nemá ani tušení.

Když Roswellskou osadu napadnou nepřátelé, dlouho pohřbená tajemství začínají vycházet na světlo. Judith stojí před volbou, zda má žít dál v mlčení, nebo znovu pozvednout svůj hlas, i když to může znamenat, že svět i životy kolem ní se navždy změní.
Už nějakou dobu mi kniha doma leží, až to došlo do stádia, kdy jsem úplně zapomněla, že ji vlastně mám. A tak, když jsem ji náhodou objevila, bylo jasné, že už ji chudinku nemůžu dál odkládat a celá natěšená jsem se na ní vrhla !

Hned na začátku na vás čeká šok, kniha totiž není vyprávěna stylem, na který jsme jako čtenáři zvyklí. Kapitoly jsou kraťoučké, některé mají dokonce jen pár vět, a všechny události jako by Judith vyprávěla Lucasovi. Vůbec mi, ale nedělalo problém přistoupit na autorčinu hru, byla to pro mě spíš svěží změna, po všech těch knihách plných někdy až zbytečných slov. Jsem si, ale jistá, že ne každému to sedne. Pokud tomu, ale dáte šanci, čeká vás opravdu netradiční čtenářský zážitek.


Jsem děvčátko, které pro tebe vyhrabává červy a pozoruje tě při rybaření. Jsem dí­venka v rozpuku, která sní, že ji vezmeš za ruku. Jsem mladá slečna, unesená a zmrzačená nejen na jazyku. Jsem dospělá žena, prokletá a v opovržení, která sleduje, jak se jí navždy vzdaluješ.
  
Příběh se může zdát zpočátku zmatený, chvíli nám Judith vypráví o minulosti, chvíli zas o přítomnosti a nic z toho není nijak označené. Navíc jste do příběhu vhozeni bez jakéhokoliv úvodu. Na druhou stranu, po chvilce už není tak těžké se v příběhu orientovat a na plno si ho užívat. Pro mě tohle všechno, co pro ostatní může být velkým mínuse, dodávalo knize na jedinečnosti. Nejsem si totiž jistá, jestli by mě to celé tak chytlo, kdyby to bylo psané úplně normálně.

Zápletka není nijak moc obsáhlá, ale má v sobě kousek tajemna, které vás bude nutit číst dál a přijít na to, co se vlastně Judith stalo a jak celý příběh skončí.  Postupně se vám budou odkrývat střípky událostí a vy si tak budete moci udělat o všem svůj vlastní obrázek a jen napjatě čekat, jestli jste hádali správně. Předtím, než jsem začala číst, jsem ani netušila, že se jedná o historickou fikci a tak si můžete představit mé překvapení, že v knize lidé pracují na poli, nosí čepce a jezdí v koňských spřeženích. Na moji obranu, obálka, i přesto že je opravdu krásná, na to úplně neupozorňuje. Ale jelikož poslední dobou skoro nikdy netuším do čeho jdu, naučila jsem se rychle zorientovat v příběhu a už po pár stránkách vystřídat zmatení za zaujetí a povedlo se mi to i v případě Všechny pravdy, co je ve mně.

V příběhu nechybí ani láska, která celou knihu propojuje, ale nepůsobí kýčovitě a nenarušuje celé vyznění - je prostě samotnou součástí celého příběhu. Jak už jsem naznačila, díky absenci vyplňujících frází, všechno rychle odsýpá a vy nebudete vědět jak a najednou se ocitnete na konci. I díky té obrovské čtivosti jsem knihu přečetla za jediný večer.

Hodnocení
Jak už jsem řekla, opravdu si nejsem jistá, jestli by mě kniha tak bavila, kdyby nebyla psaná tak zvláštním stylem. O to teď, ale vlastně vůbec nejde, protože ona tak psaná byla a já si to zamilovala. K dokonalosti už tomu chyběla jen trochu víc propracovaná zápletka.
Pokud tedy hledáte něco netradičního, určitě vám knihu můžu vřele doporučit. Čte se jedním dechem a nudit se u ní rozhodně nestihnete.


Knihu si můžete objednat v internetovém knihkupectví arara.cz.





10 komentářů:

  1. O knížce slyším poprvé, ale ta obálka je hodně lákavá a ani příběh nezní špatně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka je super a ten styl vyprávění ještě víc ! :) O téhle knížce se nedá říct, že je jedna z mnoha :)

      Vymazat
  2. Čepce by mě asi taky trochu rozhodily :D podle obálky bych čekala nějakou současnou vypravěčku! Každopádně se ti podařilo mě na knížku nalákat, ačkoli jinak historické věci vůbec nečtu :) Myslím, že jsem ji někdy už před celkem dlouhou dobou viděla v Levných knihách, ale tam už ji asi nesplaším :) Ještě, že existují knihovny :) Super recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já právě taky :D Po prvních kapitolách jsem si ještě naivně říkala - ok, tak začínáme někdy v historii, ale určitě to pak bude ze součastnosti :D Kde pak !
      Asi jsem ale nakonec ráda, že jsem to nevěděla, protože normálně takové knížky taky nečtu a tady bych o hodně přišla !
      Moc děkuju <3

      Vymazat
  3. Súhlasím, pekná recenzia. :)
    Knižku som v období, keď vyšla často okukovala, len som na ňu postupom času zabudla. Pripomenula si mi ju a asi si ju zaobstarám. Znie do lákavo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      No já právě taky. Pamatuju si, že jsem se na ní i dost těšila, ale pak zapadla do zapomnění :D Určitě si jí sežen, jako taková netradiční jednohubka je výborná ! :)

      Vymazat
  4. Moc se těším, až si knížku přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Je to úžasné! Je to moje nejoblíbenější samostatně stojící kniha! ♥

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za komentář :)