22. května 2015

RC Recenze | Ostrov lhářů

Originální název : We Were Liars
Série: -
Autor : E. Lockhart
Český název : Ostrov lhářů
Počet stran: 264
Datum vydání ČR : 14. duben 2015
Nakladatelství: Host
Goodreads

Báječná rodina Sinclairových.
Soukromý ostrov.
Velice bystrá dívka, se kterou je něco v nepořádku.
Skupina čtyř přátel — Lhářů —,
jejichž přátelství začne být destruktivní. 
Revoluce. Nehoda. Tajemství.
Lži a další lži. 
Pravá láska.
Pravda.

Ostrov lhářů se doslova přihnal jako bouře a jen málokdo zřejmě o knize neslyšel. Všichni ví, že je to kniha o které se neustále lže a která všechny uchvátila. A protože jsem od přírody tvor velmi zvědavý, hned jak se mi naskytla příležitost, skočila jsem po knize a těšila se až zjistím, proč je kolem toho takový velký povyk...

Každý rok tráví rodina Sinclairových léto na svém soukromém ostrově. 
Je to doba, kdy pro nikoho z nich neexistuje okolní svět a užívají si svého bohatství a bezstarostnosti. 
Zdá se, že mají všechno.
Jsou krásní, bohatí a za žádnou cenu neukazují slabost. 
Cadence, Johnny, Miren a Gat. Gat, Miren, Johnny a Cadence...
A to nejdůležitější ? 
Jsou to Lháři...

Jak už jsem zmínila, tomu humbuku, který vydání této knihy vyvolalo, se nedalo uniknout. I díky tomu jsem na knihu byla zvědavá jako už dlouho na nic a ve chvíli, kdy jsem ji otevřela, jsem ji až do konce nedala z ruky. E. Lockhart se totiž povedlo chytit si mě do své pasti hned u první stránky a nepustit až do samotného závěru. Její styl je neokoukaný a melancholie srší snad z každé stránky. Navíc své čtenáře drží po celou dobu v šachu a tak si postupem času začnete uvědomovat, že víte snad ještě míň, než když jste s knihou začali.


"Někde jsem četl, že román by měl vzbudit řadu drobných užasnutí. To samé prožívám, když jsem hodinu s tebou.Přijmi, prosím, tento zelený kartáček ovázaný stužkou.Zcela nevystihuje mé pocity."

Ač má kniha označení young adult, nenechte se tím zmýlit. Tohle rozhodně není jedna z těch zamilovaných knížek u kterých si užijete líné sobotní odpoledne. Je to kniha, která se vám dostane pod kůži. Bude vás nahlodávat. Bude vás vyzývat, abyste odhalili její jedinečnost. A navíc vám představí poměrně nezkreslený pohled do jedné privilegované americké rodiny. E. Lockhart si umí bravurně hrát se slovy a některé její slovní obraty, které se mohou zdát lehce zvláštní, propůjčují knize tu správnou atmosféru.


Přečtěte si to. A jestli se vás někdo zeptá, jak to skončí, prostě lžete!

Čeká na vás emocionální smršť a završení, které nikdo nečekal. Pak se, ale objeví jedinec, který to bohužel uhádne hned v prvopočátku a do konce knížky se modlí, aby to nebyla pravda a aby byl stejně překvapený jako ostatní. Uhádli jste správně, tím jedincem jsem se stala já. Nemohu to ani považovat za výhru a oslavovat svoji genialitu, protože jsem tím přišla o něco velmi podstatného - o ten moment, kdy jen sedíte s otevřenou pusou a stále nejste schopni uvěřit. Během čtení jsem mohla sledovat všechna vodítka a proto se nebojím říct, že i přesto, že se děj zdá místy chaotický a nepřehledný, všechno do sebe krásně zapadá.

Hodnocení
To, že jsem knihu přečetla za jedno odpoledne a jen dojít si pro pití, pro mě bylo srdcervoucí, jasně vypovídá o tom, jak čtivý Ostrov lhářů bezpochyby je. Získá si vás svoji nevšedností, tajemností a především touhou vědět ! Kniha vám nedá vydechnout a postupným gradováním vás bude mučit. Právě proto se, ale její čtení stává jedinečným zážitkem.
Nebýt toho, že jsem to podstatné odhalila hned, jak to jen bylo možné, hodnocení by nezůstalo "pouze" u čtyř hvězdiček. Jsou to, ale naprosto dechberoucích čtyři hvězdičky...




Moc bych chtěla poděkovat internetovému knihkupectví KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách.



10 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze! :) Naprosto souhlasím s tou čtivostí, začala jsem včera večer a jsem v půlce - nedá se odtrhnout! Také jsem úplně unešená z autorčina stylu psaní, který mi sedl, jako dlouho nic. Samozřejmě už mám také nějaké teorie, ale doufám, že mylné! :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju !!
      Ono je to fakt hodně návykové. Bylo mi jasný, že se ti to bude líbit :)
      Taky doufám, že se ve svých teoriích mýlíš :D

      Vymazat
  2. Opět moc hezká recenze, asi už se budu muset dokopat a jít si pro Ostrov lhářů, ten nápor se nedá vydržet, četla jsem celkem dost recenzí, ale vůbec nic nevím :D Což se mi teda i hrozně líbí, to lhání má něco do sebe :) Sama potřebuju vědět, jak to všechno je :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se dokopej, tohle je jedna z těch knih u které tě nikdo nemůže připravit na to, co tě bude čekat :) A hlavně je to jedna z těch knih o které když něco víc, tak přijdeš opravdu o hodně !
      A samozřejmě děkuju :))

      Vymazat
  3. Tak jo, právě jsi mě definitivně přesvědčila, že tuhle knížku prostě musím mít :D Lákala mě hned od začátku, ale teď už je prostě jisté, že si ji musím pořídit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že recenze splnila svůj účel :D Určitě si ji pořiď, tohle je knížka o které toho můžeš slyšet milion a stejně si to musíš zažít sama :)

      Vymazat
  4. Nejlepší recenze na Ostrov lhářů, která spatřila světlo světa!! :) Fakt paráda! :)
    Nechápu, jak jsi mohla všechno uhodnout :) Ale mrzí mě to, protože to musela být vážně otrava, jen čekat, jestli máš pravdu, nebo se přece jen dočkáš toho šoku! :D
    Proto radím dalším čtenářům, radši o tom nepřemýšlejte a jen se nechte unášet příběhem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježiš !! Děkuju <3 <3
      Taky to nechápu, většinou nejsem takhle geniální :D Bylo to úplné mučení a taky mě to mrzí, ale i tak jsem si knížku užila :) Aspoň jsem mohla hned na poprvé pozorovat jak to do sebe všechno zapadá :D
      Přesně tak ! Já o tom až moc přemýšlela :D

      Vymazat
  5. je to opravdu tak skvele? kazdy ted o tom basni...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně se mi to líbilo :) Ale asi i díky tomu, že jsem neměla vysoká očekávání a spíš jsem si říkala, že teda zjistím, co vyvolalo takový humbuk :D

      Vymazat

Všem děkuji za komentář :)