13. května 2015

RC Recenze | Šepotání

Originální název : Spintered
Série: Šepotání #1
Autor : A.G.Howard
Český název : Šepotání
Počet stran: 416
Datum vydání ČR : 6. duben 2015
NakladatelstvíCooBoo

Alyssa slyší šepotání květin a hmyzu, je to dar, který už její matku připravil o rozum. Pocházejí totiž z rodiny Aleny Liddellové, lépe známé coby Alenky z Říše divů, skutečné inspirace Lewise Carrolla, podle níž stvořil svůj proslulý fantaskní svět.
Když se matčin stav zhorší, nemůže Alyssa už svoje dědictví dál popírat a zjistí, že na těch fascinujících pohádkách, které zná z dětství, je pravdy víc, než by se mohlo zdát. Trhlinou v zrcadle se dostane do Říše divů, jež je mnohem ponuřejší, než jak ji zná z knížek, a stáhne s sebou i svého nejlepšího kamarádka a tajnou lásku Zacha. Na druhé straně už na ně čeká podezřelý, ale svůdný Morfeus a provází při jejich hledání. Ale dá se mu opravdu věřit?

Připravte se na příběh ze skutečné Říše divů!
 

Kdo by neznal příběh malé holčičky, která spadla do králičí nory a dostala se tak do Říše divů ? Alenčina pohádka se stala notoricky známá a já byla na tuhle temnou verzi opravdu zvědavá! Proto jsem dlouho neváhala a sama se ponořila do Podsvětní říše plné chaosu a prazvláštních bytostí...

Alyssa je všechno možné, ale rozhodně ji nikdo nemůže označit za obyčejnou. Tvoří koláže z mrtvých brouků, její matka je od určitého "incidentu" zavřená v blázinci a no, abych nezapomněla, slyší hlasy květin a hmyzu. To je také důvod, proč se tak děsí chvíle, kdy skončí jako její matka a dožene ji prokletí jejich rodiny - potomků proslulé Alenky z Říše divů. Pak se, ale objeví jedna obří můra a celý příběh nabere pořádné obrátky...

Jste z tohoto popisu lehce zmatení? Zvykejte si !

Už od první kapitoly je člověku jasné, že tohle bude zvláštní. Vlastně už pouhý pohled na zelené písmo, kterým je kniha psaná, vás nenechá na pochybách. Překvapivě musím říct, že i když jsem se toho z počátku lehce obávala, absolutně to neruší a už po pár stránkách zapomenete, že normálně je přece všechno černé na bílém. K celému příběhu se totiž tahle zelená anomálie neskutečně hodí a jenom umocňuje jeho neobvyklost. Té neobvyklosti je už od prvního řádku opravdu hodně a já naprosto chápu, proč se názory na tuto knihu tolik liší - ne každému totiž novodobá Alenka sedne.

"Špatná zpráva je, že pochopili, že nejsem mrtvá. Ta horší je, že vůbec nemůžu vsadit na to, že oni jsou živí. 
V krku mě škrábe mrtvolný puch. Podle hlasu ty potvory nebudou moc veliké. Tipuju je na liliputské zombíky nebo tak něco."

K této knize je zapotřebí zapnout svoji představivost na plné obrátky a představit si nepředstavitelné. Na čtenáře čeká nepřeberné množství divných tvorů a scenérií, ale pokud se vám podaří odpoutat se od všeho zajetého a dát své fantazii volný průběh, čeká na vás pořádná jízda. Stránky ubíhají jedna za druhou a ani nevíte jak a najednou jste za půlkou. Howard totiž rozhodně ví, jak si hrát se slovíčky a pomalinku odhalovat zákoutí Říše divů svému čtenáři. Svoji zásluhu si můžou připsat i postavy, které nejsou sice charakterově nikterak neobvyklé, ale do této pohádky pro starší se rozhodně hodí.

"Zach je vyrovnaný, silný a ryzí jako rytíř v lesklé zbroji. Morfeus je vrtkavý, sobecký, jednou tam, pak zase tady, prostě ztělesnění chaosu."

Nešvar všech nešvarů, pro jiné také známý jako milostný trojúhelník, se nevyhnul ani Šepotání. Světe div se, já jeho velký odpůrce, jsem si to vážně užívala ! Fandila jsem jak šlechetnému Zachovi, tak i záludnému Morfeovi a ani na chvilku si neříkala, že je to jenom zbytečné dramatizování. Nenechte se, ale zmýlit, romantická linie příběh pouze dokresluje a rozhodně není tím hlavním. Hlavním zůstává barvitá Říše divů a všemožná abnormalita. A tak vám nakonec zbyde jediné - nalézt klid uprostřed šílenství. Mně se to nakonec podařilo a můžu říct, že návrat do světa lidí nebude vůbec snadný.

Hodnocení
Kniha se pro mě stala opravdu milým překvapením a já se s ní nerada loučím. Temně kouzelný příběh Alyssy si mě získal na plné čáře a k dokonalosti už mu chyběl jen krůček. Kniha by rozhodně neměla uniknout nikomu, kdo dokáže upustit uzdu své fantazie a rád se nechá unášet bizarností. Bát se nemusí ani ti, kteří jsou dosud originálním příběhem Lewise Carrolla nepolíbeni, i když lehká znalost originálu není vůbec na škodu. Mně už teď zbývá jediné - v dáli vyhlížet druhý díl.




Za recenzní výtisk moc děkuji internetovému knihkupectví Megaknihy.cz
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách.





12 komentářů:

  1. Knihu si chci strašně přečíst, příběh Alenky mám ráda :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji přečti :) Jen je důležité počítat s tím, že v téhle Alence je všechno tak trochu jinak :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze, na Šepotání se chystám, Alenku zbožňuju a tohle může být zajímavé navázání :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Je to hodně šílené, ale když na autorčinu hru přistoupíš, knížku si vážně užiješ :)

      Vymazat
  3. Další kniha, na kterou jsem zatím četla hrozně rozporuplné recenze. Myslím, že tady jde vážně jenom o vkus čtenáře. Mě samotnou knížka zatím nějak moc neláká, ale třeba na to změním v budoucnu názor. Díky za super recenzi! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně souhlasím. Když jsem četla některé recenze začínala jsem se pomalu bát, ale nakonec mi to krásně sedlo :) Taky na něco takhle specifického musí mít člověk náladu :) Já děkuju ! :)

      Vymazat
  4. Na tuto knihu jsem hodně zvědavá už se těším ažsi ji koupím a přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad Ti sedne aspoň z poloviny tak jako mně :))

      Vymazat
  5. Já se do knížky naprosto zamilovala, věděla jsem od začátku, že budu nadšená a naštěstí mě autorka nezklamala :) Skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se trochu obávala, že to nebude nic pro mě :D A nakonec jsem byla strašně mile překvapena :) Moc děkuju !

      Vymazat
  6. Som strašne rada, že sa ti kniha páčila. Ja som od začiatku držala Morpheovi a hlavne v druhej knihe, kde prejde takým obrovským vývojom, že sa stal mojím zlatíčkom. Inak ja som sa tiež trochu bála toho trojuholníka, ale uvidíš, že v ďalších častiach je to trochu aj vysvetlené a mne osobne sa to zdalo na mieste, pretože tak autorka znásobuje Allysoninu rozpoltenosť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem na další díly strašně zvědavá ! Ale když už jsem první četla v češtině, tak si počkám na překlad i druhého :) Morfeus je skvělý a je můj jasný favorit, na druhou stranu Zach má taky plno kladů ;) Jsem zvědavá, jak to všechno dál bude pokračovat ! Hlavně tady má ten trojúhelník aspoň nějaké opodstatnění a chování Alyssy se dá pohopit :) Fakt jsem byla z knížky nadšená :)

      Vymazat

Všem děkuji za komentář :)