21. června 2015

RC Recenze | Druhá Stříbrná kniha snů

Originální název Silber - Das zweite Buch der Träume
Série: Silber #2
Autor : Kerstin Gier
Český název : Druhá Stříbrná kniha snů
Počet stran: 384
Datum vydání ČR : 4. květen 2015
Nakladatelství: CooBoo 
Goodreads

Liv je v šoku: Secrecy zná její nejtajnější tajemství. Ale odkud? A co před ní Henry skrývá? Co je to za podivnou postavu, která se potuluje a řádí v nekonečných chodbách snového světa? A proč je Livina sestra Mia najednou náměsíčná?
Noční můry, záhadná setkání a divoké pronásledování zrovna nesvědčí dobrému spánku. K tomu se musí Liv vyrovnat se svou nově poskládanou rodinou a intrikánskou babičkou. A faktem, že existují lidé, kteří s ní mají nevyřízené účty. Jak přes den, tak v noci…
Už od přečtení prvního dílu jsem netrpělivě vyhlížela Druhou Stříbrnou. Pak přišlo zkouškové šílenství a já se tak akorát mohla kochat obálkou, která mi zdobila knihovnu. Nakonec jsem, ale řekla dost ! Místo do učení jsem se ponořila do světa snů a tak si teď můžete přečíst, jak u mě obstál druhý díl Stříbrné série. Očekávání byla totiž docela velká...

Na první pohled by se mohlo zdát, že po tom všem, co se událo v prvním díle, mají Liv i Henry na čas pokoj od starostí a můžou si v klidu snít. Přece jen, Anabel je zavřená v blázinci a existence takzvaného démona se nepotvrdila.
Problémy, ale nikdy nespí (nebo právě naopak) a tak se Liv, kromě nového návštěvníka snových chodeb, musí ještě vypořádat s Okrb (také známou jako matka Ernesta), tajnůstkářským Henrym a až moc informovanou Secrecy.

"Co?" zeptala se Mia místo mě. Já byla docela vděčná, že za mě někdo převzal mluvení. "Kdo kde probírá Livin sexuální život?"            "Sexuální život?" ozvala se máma. Tohle slovo ji vždycky probralo.

Druhý díl sice nepokračuje přímo tam, kde předešlý díl skončil, ale samozřejmě na něj navazuje. Můžete se tak těšit na většinu starých známých (Jaspere, chyběl si!) a samozřejmě i na ty nově příchozí, kteří opravdu stojí za to a celý příběh nám ještě více zamotají. Liv je stále stejně ztřeštěná a člověk nemůže jinak, než jí fandit, ať už se jedná o její vztah s Henrym nebo o boj s tajuplným neznámým. Nepamatuju si, kdy naposledy jsem si zamilovala tolik postav v jedné knize a užívala si jejich bláznivý příběh, od skvělého Graysona, kterého bych z fleku brala jako bráchu, až po hodnou Lottie, která svojí dobrosrdečností musí snad každému přirůst k srdci (jen tak na okraj, na konci knihy na vás čeká recept na Lottiny celoročně použitelné vanilkové rohlíčky !).

"A pak ať někdo tvrdí, že rodinná disharmonie působí neblaze na intelektuální výkony dětí. Nás se to rozhodně netýkalo, naše slovní zásoba se dramaticky rozšiřovala."

S dalším dílem přicházejí i další zápletky a tak se nemusíte bát, že byste se v průběhu čtení snad začali nudit. Kerstin znovu ukazuje jak čtivým, svižným a odlehčeným stylem dokáže vykreslit vtipný příběh plný snění. Samozřejmě ani v druhém díle nechybí ta správná dávka romantiky a tajemna. Je jedno jestli se rádi u knihy smějete, řešíte záhady nebo naopak se vyžíváte v romantických příbězích - zaručeně si přijdete na své ! Druhá stříbrná krásně  propojuje příběh z prvního dílu s novými událostmi a buduje si tak cestičku pro (snad) velké finále.
Abych jenom nevychvalovala, něco mi u druhého dílu chybělo. Možná to bylo tím, že na akčnější část si čtenář musí počkat až do samotného závěru, kdo ví. I přesto bylo moje další setkání s touto autorkou velice příjemné a já se nemůžu dočkat závěrečného dílu.

Hodnocení
Tahle série je přesně to, co člověk potřebuje pro zahnání všech chmur a starostí. Postavy házejí hlášky jednu za druhou a vy se tak už po pár stránkách skvěle bavíte. Abych parafrázovala Lottie - kniha je celoročně použitelné čtení k utěšení. Pokud tedy rádi sníte a líbil se vám první díl, určitě si nenechte ujít ani ten druhý. A pokud jste se náhodou s touto sérií ještě neseznámili, rychle to koukejte napravit.
Jelikož věřím, že třetí díl bude ještě větší jízda, nechávám si aspoň jednu hvězdičku v záloze a snad mě Kerstin nezklame.



Za recenzní výtisk moc děkuji internetovému knihkupectví Megaknihy.cz
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách.



17 komentářů:

  1. Mě Kerstin prvním dílem téhle série nehorázně zklamala, abych byla upřímná, no, na Druhou stříbrnou se přesto chystám, tak snad to bude lepší! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co jsem tak vypozorovala, těm, co se První stříbrná zas tak nelíbila, byly nadšení. Tak snad to bude i tvůj případ :) Mě už se líbil první díl, mám prostě pro Kerstin slabost :D

      Vymazat
  2. Já jsem četla první díl a líbil se mi moc! Na druhou stříbrnou knihu snů se rozhodně chystám, tak snad se do knihkupectví dostanu co nejdříve!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji sežeň ! :) Já prostě styl Kerstin Gier miluju :)

      Vymazat
  3. Ubehlo už veľa času od toho, ako som čítala prvý diel. Keď sa budem chcieť pustiť do Druhej, tak musím najprv spraviť re-reading. Každopádne sa teším, pretože Prvá ma dosť očarila :) :3
    Pekná recenzia. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si pro jistotu re-reading dala a bavilo mě to stejně jako prvně :) určitě se do Druhé pusť :)
      Moc děkuju !

      Vymazat
  4. Četla jsem sérii Drahokamy a líbila se mi doufám, že mě tato kniha tedy nezklame =)
    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To doufám taky ! :) Já si Drahokamy strašně zamilovala a ani Stříbrná mě nezklamala :)

      Vymazat
  5. Super recenze, taky se chystám, nevím, jestli si nepočkám, až to vyjde všechno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Možná by to bylo neklepší. budeš to mít pak všechno hezky na jednou :)
      Třetí díl vychází až za rok :(

      Vymazat
  6. Díky za ssuper tip, zrovna nemám co číst.

    OdpovědětVymazat
  7. No nevím, nevím jestli téhle sérii dám ještě šanci, protože první díl mě příliš nezaujal, přijde mi to jako hrozný pokles dolů, oproti Drahokamům..

    http://virtual-planet.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Drahokamy miluju, ale ke Stříbrné sérii jsem přistupovala dost nezaujatě, protože to všude porovnávali a strašně jsem si to užila :) Co jsem tak zavnímala, tak ti, co první díl moc nezaujal si ten druhý o dost víc užili :) Tak uvidíš.

      Vymazat
  8. Upřímně jsem hrozná hambářka, jelikož mám doma První stříbrnou už rok a ještě jsem si jí nepřečetla :D :/ Tak snad tohle léto. A pak i Druhou.
    Pevně doufám, že mě to nezklame, protože upřímně Drahokamy je asi moje nejoblíbenější série vůbec :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to jsi ! :D Tahle série je jak stvořená na pohodové letní čtení, tak určitě neváhej :)
      Já Drahokamy miluju a i tak jsem si Stříbrnou užila. Přistupovala jsem k tomu nezaujatě a snažila se moc neporonávat a výsledek byl skvělý :D

      Vymazat
  9. Tohle je taková odlehčená YA plná vtipu :) Žádná nehynoucí láska a něco, co se bere až moc vážně :)
    Nápad se sny je skvělý a autorka dokáže zaujmout i někoho, kdo už má své young adult roky za sebou nebo celkově YA moc neholduje, takže zkus a uvidíš, jestli ti to sedne :)

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za komentář :)