11. srpna 2015

RC Recenze | Jedna malá lež

Originální název : One Tiny Lie
SérieTen Tiny Breaths #2
Autor : K.A.Tucker
Český název : Jedna malá lež
Počet stran336
Datum vydání ČR : 6.květen 2015
NakladatelstvíBaronet
Goodreads


Livia byla vždycky „slečna Dokonalá“, ale po nástupu na prestižní univerzitu zjišťuje, že to s ní zase tak skvělé není. Musí zvládnout první porážky, deziluzi, přizpůsobit své plány do budoucnosti a hlavně změnit přístup sama k sobě. A do toho se jí ještě připlete láska… není divu, že v tom víru změn natropí pár chybiček. Jenže chyby jsou od toho, aby se napravovaly, a nová Livia bude možná ještě mnohem zajímavější osobnost než ta, za kterou se kdysi považovala.

Léto je jako stvořené pro romantické příběhy, které vám zpříjemní lenošení u vody. A jelikož mě první díl opravdu bavil a stal se pro mě ztělesněním té správné new adult oddechovky, nebylo nad čím přemýšlet a prostě rychle sáhnout po Jedné malé lži.

Livie vždy byla za tu hodnou, zodpovědnou. Ne, že by jí zbývalo něco jiného - chodící destrukce vždy byla její sestra Kacey. Jak se zdá, ta už si svůj život dala dohromady a teď je na Livie, aby zjistila, kdo vlastně je. Předem naplánovaná budoucnost totiž vždycky nemusí být tím, po čem člověk opravdu touží...

Byla jsem hodně zvědavá, jestli si autorka udrží vysoko postavenou laťku v žánru new adult. Prvním dílem totiž dokázala, že i taková předvídatelná romantika, může člověka pořádně zasáhnout a nepůsobit úplně samoúčelně. Navíc jsem měla Livie ráda už v Deseti malých nadechnutí a chtěla jsem vědět, jak to s ní bude dál. Proto jsem moc ráda, že dostala svůj vlastní prostor a čtenář, tak může pomalu odhalovat, že vždy ta hodná Livie je vlastně taky úplně normální člověk, který se jen s celou tragedií vyrovnával svým vlastním způsobem.

"Jsem Livie Clearyová, dcera Milese a Jane Clearyových. Zralá a zodpovědná dcera, pilná studentka, milující sestra, budoucí doktorka, hodný a ohleduplný člověk.
Já vím, kdo jsem a co chci, pane doktore. O tom se nikdy nepochybovalo."

Příběh není jen obyčejnou lovestory dvou lidí, kteří se hledali až se našli. Je nahlédnutím do života těch, kteří se musejí potýkat s problémy, které by jim snad nikdo nepřál. Člověk zrovna nemusí vyřvávat do světa, že trpí, aby i tak nebyl úplně v pořádku. Stejně jako v prvním díle, mě osud hlavních hrdinů Jedné malé lži dostal a nejednou jsem musela zadržovat slzy. Autorka si totiž krásně dokáže pohrát s emocemi čtenářů a tak se v jednu chvíli budete smát a hned na další stránce přemýšlet nad nespravedlností osudu. Je to kniha o chybách, které člověk chtě nechtě musí udělat a především o životě, který se musí žít.

"Který psychiatr zosnuje, aby se mu pacientka namazala, až se nechá tetovat a cicmá se s cizím chlapem ?"

Ti z vás, kteří si oblíbili ústřední dvojici z prvního dílu nemusejí smutnit, Kacey i Trent se několikrát objeví i tady a tak se dozvíte, jak to s nimi vlastně bylo dál. Ani psychiatr, doktor Stayner, nezůstává pozadu a můžu vám slíbit, že v tomto díle perlí o sto šest. Asi každý by potřeboval svého osobního Staynera (já určitě!), který dokáže dost neortodoxními metodami každého vrátit na správnou cestu.

Samozřejmě se můžete těšit na dalšího tajemného a zatraceně přitažlivého hlavního hrdinu, který si sám životem nese mnohá tajemství.  Teď si jistě říkáte - to už to bylo tolikrát! - a ano, nemohu s vámi nesouhlasit, ale K.A.Tucker si své čtenáře získá díky ohromné čtivosti a tím, že její hrdinové jsou tak bravurně vykresleni, že se s nimi dokážete velmi rychle ztotožnit a celý příběh si tak mnohem víc užít.

Hodnocení
Jedna malá lež není kniha, která by vás odrovnala svoji originalitou, ale i tak je to příběh, který vás zasáhne. Jak už jsem říkala v úvodu, pro horké letní dny je kniha jako stvořená a díky její čtivosti ji budete mít přečtenou za jedno odpoledne. Na své si přijdou i ti, kteří první díl ještě nečetli, protože kniha vypráví nový příběh a vše důležité je postupně vysvětleno. 
Knihu bych doporučila všem, kteří hledají nějakou oddychovku, která není vůbec hloupá a má čtenáři, co nabídnout.
P.S. Tímhle dílem série nekončí ! Nemůžu se dočkat, až se mi do ruky dostane další volné pokračování, Čtyři vteřiny rozhodnou !



Moc bych chtěla poděkovat internetovému knihkupectví KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách.




4 komentáře:

  1. Chodící destrukce je naprosto dokonalý popis Kacey! :D Deset malých nadechnutí bylo vážně jedno z lepších young adultovek, takže tvoje recenze mě jen předsvědčila, že bych si od autorky měla ještě něco dalšího přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si přečti, přesně splňuje požadavky na oddychovku :))

      Vymazat

Všem děkuji za komentář :)