9. srpna 2015

RC Recenze | Literární spolek Laury Sněžné

Originální název Lumikko ja yhdeksän muuta
Série: -
Autor : Jääskeläinen Pasi Ilmari
Český název : Literární spolek Laury Sněžné
Počet stran: 320
Datum vydání ČR 4.květen 2015
Nakladatelství: Paseka
Goodreads

Představte si, že se David Lynch rozhodne točit ve Finsku. A představte si Dostojevského Zločin a trest, v němž Soňa Marmeladová zastřelí Raskolnikova. 
Zní to absurdně? 
Román, který vám dokáže, že i Skandinávie má svůj magický realismus, zavádí čtenáře do městečka Zaječín, kde se dějí divné věci nejen s lidmi, ale i s knihami. Všechno začíná, když se mladá učitelka literatury Ella Milanová vrátí do svého rodiště a objeví zvláštní "zmutovaný" knižní svazek. V touze poznat, proč se v knihách přeskupují nejen písmena, ale i události, vydá se do místní knihovny… a narazí na uzavřené společenství literátů, založené oslavovanou Laurou Sněžnou, na pravidla podivné Hry a také na nadpřirozené úkazy. Podaří se jí odhalit, co se ve skutečnosti stalo s desátým členem spolku, a rozplést pavučinu fikce, která jako sníh halí všechno dění v městečku Zaječín?
Ve chvíli, kdy jsem poprvé uviděla obálku Literárního spolku, byla jsem okouzlena. Znova se ukázalo, že méně je někdy více a i nekřiklavá, umírněná obálka dokáže dělat divy. Když jsem si pak přečetla anotaci, která slibuje něco nevšedního - nebylo pro milovníka podivností, jako jsem já, nad čím váhat.

Vydejte se společně s Ellou Milanovou do - na první pohled - poklidného městečka Zaječín. Místa, kde se schází tajuplný spolek Laury Sněžné, knihy mění své příběhy a na podivné tvory narazíte skoro ve všech domácnostech.
Zaječín je totiž místem, kde se fikce prolíná s realitou a je jen na vás, jestli se jím necháte pohltit...

Vůbec jsem nebyla připravená na to, co se na mě v Literárním spolku chystá. Čekala jsem pohádkově laděný pohodový příběh plný podivností. Nenechte se,  ale nachytat stejně jako já. Kniha je všechno možné, ale určitě ne pohádková. Tahle má očekávání měla za následek, že jsem skoro až do půlky tápala a vůbec si nebyla jistá, jestli se mi kniha líbí nebo ne. Pak nastal zlom, odpoutala jsem se od svých představ a nechala se vtáhnout do pochmurného a chvílemi dost znepokojivého (ta větička na zadní straně knihy opravdu dává smysl!) příběhu divného spolku spisovatelů v ještě divnějším městečku. 

Ella se chvíli dívala na knihu a nakonec řekla: 
,, A co kdybych tvrdošíjně trvala na tom, že jsem někde narazila na verzi Zločinu a trestu, v níž k Raskolnikovovu zastřelení dojde? Udělá to Soňa, protože si myslí, že bez Raskolnikova bude svět lepším místem."

Ze stránek knihy na čtenáře úplně dýchá atmosféra městečka Zaječín a já díky tomu měla nejednou pocit, jako kdybych se procházela zasněženýma lesníma cestičkama vstříc neznámému. Nejen na prostředí se autor pořádně vyřádil, postavami se to v knize jen hemží, ale díky propracovaným charakterům není těžké se v nich orientovat. Každá z postav je úplně jiná a je jedno jestli se příběhem jen mihne - Jääskeläinen i tak dokázal každému z nich vdechnout tolik života, že vám všichni ožívají přímo před očima. Jako další neméně důležitý klad považuji konec, který se nese v duchu celé knihy a přesto, že vlastně vytváří víc otázek, než odpovědí, je to ten nejlepší konec, který kniha mohla mít a určitě jsem po jejím dočtení neměla pocit neucelenosti.

"Potom ucítila na zátylku dech, když ten někdo zašeptal ona slova: 
Zahrajeme si, Ingrid Kočičková. "

Literární spolek Laury Sněžné není pro každého a pokud si na magický realismus zrovna nepotrpíte, knize se obloukem vyhněte. Prolínání reality s něčím nepochopitelným a neuchopitelným je prostě na každé stránce, v čemž tkví kouzlo celé knihy. 
Byly chvíle , kdy jsem si musela od Spolku aspoň na chviličku odpočinout, než jsem mohla pokračovat. Nejedná se totiž o žádnou oddechovou četbu, ale místy velmi drsný příběh s kapkou všeho možného i nemožného.

Hodnocení
Literární spolek Laury Sněžné nebyl knihou, která by se mi lehce hodnotila, stále si totiž nejsem jistá, jestli se dá něco takové zaškatulkovat hvězdičkama. Kniha je čarovná, depresivní, magická a všechno mezitím. Pokud máte rádi podivné příběhy a jste milovníky magického realismu, určitě nesmíte Literární spolek vynechat. Na druhou stranu, pokud ve věcech potřebujete mít jasný řád, asi to nebude nic pro vás.
Já jsem ráda, že jsem se nechala zlákat obálkou, protože něco takového jsem snad ještě nečetla a díky této knize jsem zjistila, že to byla velká chyba.



Tímto bych ráda poděkovala nakladatelství Paseka za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat ZDE.



10 komentářů:

  1. Máme to úplně stejně! S tím, že do půlky jsem netušila, zda se mi kniha líbí, že jsem knihu často odkládala a že jsem po ní nakonec měla zvláštní pocit. Kniha byla nezapomenutelná. Tak to je:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že si to měla stejně :) Asi se víc zaměřím i na podobné knihy.

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze! :) Kniha mě také naprosto okouzlila, jen odkládat jsem ji nemusela - i když nejsi první, kdo se o tom zmiňuje. Rozhodně to totiž není taková oddychovka, jak se tváří :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ! :))
      Tak od půlky už jsem taky odkládat nemusela, všechno to asi bylo způsobené tím, že jsem čekala něco jiného a chvíli mi trvalo se s tím zžít :D Ke konci už jsem četla nonstop a hrozně si to užívala :))

      Vymazat
  3. Perfektní recenze! :)
    U téhle knihy jsem s rozhodováním, zda by se mi líbila, nebo ne, jako na houpačce. Chvíli si myslím, že to není nic pro mě, pak si zase řeknu, že jsem se, ač váhavě, s magickým realismem už setkala a že mi to přes veškerou svou podivnost a můj těžce realistický pohled na svět vlastně hrozně líbilo. Navíc ta obálka je neskutečně nádherná a byla by ozdobou mé domácí sbírky! :D Hm, hm...ještě zapřemýšlím a třeba jí v nějaké silnější chvilce dám šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju <3
      Já si u tebe vůbec nejsem jistá :D Nechci říkat, že by se ti to nelíbilo, co kdyby jo? :D, a zas je to takové hodně zvláštní, že si fakt netroufám ti to doporučit :D Nicméně, už kvůli té obálce by si to měla zkusit ! :D

      Vymazat
  4. Moc hezká recenze, knížka mě uchvátila obálkou už před nějakou dobou, ale ještě jsem se k ní blíže nedostala a teď je to vlastně poprvé, co si o ní více čtu a mám chuť to zkusit :) Magický realismus mi nevadí a prostě nevěřím, že by za touhle obálkou mohlo být něco, co by se mi nelíbilo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju !
      Jestli ti magický realismus nevadí, tak není nad čím váhat :) Vím, jak to myslíš, ta obálka je nádherná - pořád mám tendenci se na ní koukat :D

      Vymazat
  5. Super recenze :) Tuhle knihu jsem viděla poprvé u tebe a okamžitě mě odzbrojila svou nádhernou obálkou. Nicméně se obávám, že na mě by byl děj až moc divný :D Magický realismus jsem zatím četla jen v podání Murakamiho a i to chce občas odpočinek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Hele a já si zrovna myslím, že tobě by se to mohlo vážně líbit ! Na obálce dokonce je: Připomíná raného Murakamiho ! :D

      Vymazat

Všem děkuji za komentář :)