26. listopadu 2015

RC Recenze | Krycí jméno Verity


Budu upřímná, nikdy jsem moc nemusela příběhy z II. světové války. Ne, že bych byla necitelná nebo mi tohle období bylo naprosto volné, ale nebyl to úplně můj šálek čaje. Pak jsem ale narazila na knihu Krycí jméno Verity, která slibovala především silný příběh přátelství. Ve spojení s vysokým hodnocením na goodreads jsem dlouho neváhala, zda se do čtení pustit...

"Mám dva týdny. Ať udělám, co udělám, nakonec mě zastřelíte."


Rok 1943 a nad Francií okupovanou nacisty je sestřeleno britské letadlo. Pilotka je nejspíš mrtvá, druhá dívka (říkejme jí Verity) je zajata Gestapem a má dvě možnosti: Buď řekne všechno, co ví nebo bude nadále mučena a nakonec popravena. Verity si vybrala vyprávět svůj příběh. Příběh o síle přátelství a odvahy...

Je těžké psát recenzi na knihu u které i jedna malá poznámka může zkazit celý čtenářský zážitek. Elizabeth Wein má totiž svou knihu poskládanou jako puzzle a až na úplném konci vám zapadnou všechny dílky na své místo. Nenechte se tak zmást tím, že vám z počátku budou některé chvíle připadat nelogické, všechno má své místo a postupem času vám autorka všechno odhalí. I z nepatrného detailu se může vyklubat klíčová informace, takže celou dobu vlastně vůbec nebudete tušit na čem jste. Samotný konec knihy je už jen velkou emocionální jízdou.

"Polib mě, Hardy!"

V žánru young adult je kniha výjimečná především tím, že v ní nenajdete ani jednu romantickou linii, Krycí jméno Verity je především o tom nejryzejším přátelstvím, které musí čelit válce a přesto nadále zůstává silné a schopné bojovat. Z počátku jsem měla problém si hlavní hrdinky oblíbit, ale postupem času jsem začala zjišťovat, že mi svým příběhem přirůstají k srdci. Obě jsou totiž tak dokonale nedokonalé, že nepůsobí ploše a knize dodávají jistou dávku reálnosti. Ani vedlejší postavy nejsou jenom do počtu a sami mají příběhu, co přidat a já si často říkala, že bych o nich chtěla vědět mnohem víc.

"Každý pilot bombardéru, kterého vezu, jde dřív nebo později do akce a někoho zabije. Civilisty. Lidi jako je můj děda s babičkou. Děti. Že to nedělám sama, ještě neznamená, že za to nejsem odpovědná."

Co musím knize vytknout jsou hluchá místa a to především u mnoha technických detailů různých letadel, které mě osobně vůbec nic neříkaly. Nicméně i tento nedostatek mi vykompenzoval nespočet silných momentů u kterých jsem ani nedutala a jen napjatě otáčela stránky. Autorka nám představuje různé druhy hrdinství a odvahy, protože i malé činy můžou rozhýbat něco velkého, stačí jen najít v sobě chuť bojovat. Moc oceňuji, že si autorka nebere servítky a bez obalu, s určitou dávkou syrovosti, nám ukazuje, čeho všeho jsou lidé schopni se dopouštět jeden na druhém v rámci svého přesvědčení a  strachu. 
Musím také pochválit překlad, protože u mnoha knih si chvilkami v hlavě sama dešifruji, co asi tak bylo v originálu a cítím z toho to nucené poskládávání, aby to fungovalo i v češtině. U této knihy tato chvíle nenastala ani jednou a já si mohla vychutnat příběh tak, jako kdybych ho četla ze stránek od samotné Verity.

Hodnocení
Je toho tolik, co bych vám o této knize chtěla říct ! Ale přesto nemůžu, protože bych vás tím okradla o něco výjimečného. Tato kniha je stejná jako její hrdinky - dokonale nedokonalá. Kdybych chtěla, určitě bych našla mnoho nesrovnalostí a nelogických momentů, ale přesto nechci, protože pro mě bylo Krycí jméno Verity něčím zvláštním a jedinečným, co mě dokázalo chytnout za srdce a vtáhnout do svého příběhu. Myslím, že právě tato kniha je jedna z těch, která ve vás zůstane ještě dlouho po jejím dočtení. Takže jestli vás už nudí zástupy příběhů plných té romantické lásky, neváhejte a pusťte se do Verity.



Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji





12 komentářů:

  1. Hezky napsana recenze - nic z deje neprozrazujes a navic mam diky vsem tem recenzim urcitou predstavu. Nemusis pribehy z 2. svetove? V tom pripade urcite doporucuju Medeneho jezdce, pokud jsi ho necetla. Vyborna trilogie. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :)
      Nějak je nevyhledávám :D O Měděném jezdci dlouuuho přemýšlím, asi se do něj jednou pustím :) Děkuju za tip :)

      Vymazat
  2. Super recenze :) Vesměs s tebou ve všem souhlasím. K hlavním hrdinkám jsem si nejdřív hledala cestu, ale pak jsem si je i docela oblíbila. Absenci romantické linky jsem fakt ocenila, protože většina YA spisovatelů to stejně do příběhu nacpe tak neobratně, že je to jen jedno z velké klišé. Takže autorka určitě neudělala chybu, když se zaměřila jen na příběh přátelství Verity a Maddie. Napsala jsi to super a vyhnula jsi se jakémukoliv spoileru! Super! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju <3 Jo s hrdinkama jsem to měla zpočátku taky složitější, ale ve výsledku musím říct, že jsem si oblíbila obě :) Bylo hrozně přijemný číst něco bez toho "má mě rád, nemá mě rád" :D Ale, že to byla fuška nic neprozradit :D
      Díky :)

      Vymazat
  3. Já si tuhle knížku chci přečíst, opravdu strašně moc, ale kdo ví, kdy na ni najdu čas. :) Jsem ráda, že i ty o ní píšeš tak pozitivně. Protože když se něco líbí i někomu, kdo o druhé světové moc nečte, jak na to bude reagovat čtenář, který se ve válečných příbězích vyžívá? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No snad brzo - rozhodně stojí za to :)
      Já si myslím, že právě u téhle knížky jde o sílu toho příběhu a tak si ji "užije" i někdo kdo normálně válečné knihy nečte :))

      Vymazat
  4. Hezky napsané, jsem ráda, že se Verity líbila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji ! Už se těším na další autorčinu knihu :)

      Vymazat
  5. Paani, moc hezka recenze, jen jsi poodhalila, ale nalakala :) Mam hrozne rada pribehy, z kterych mi jde hlava kolem, vubec nicemu nerozumim a na konci to vsechno dostane smysl :) Verity vysla chvilku po tom, co jsem cetla V sedych tonech a byla toho tak plna, ze jsem se do ni nechtela poustet hned, ale asi uz na ni pomalu prichazi cas :) a urcite plus za zadnou romantickou linii, uz jich mam nekdy dost, zvlasr tech trojuhelniku :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :))
      Byl to taky pěkně záhul nic neprozradit :D :D
      Jo to je přesně ono, u Verity jsem občas i vykřikovala, jak je to nelogický a pak BUM, všechno začalo dávat smysl :)
      Je fakt přijemná změna, když se hrdinka nerozplývá nad potencionálními partnery :D Chápu, že číst za sebou dvě takové knížky neni úplně dobrý, ale tak času je dost, hlavně se k Verity nakonec dostaň, stojí za to :))

      Vymazat
  6. To jsem ráda, že se Ti kniha líbila! Já se na ni chystám :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dej pak vědět, jak se líbila tobě :) Snad budeš stejně nadšená jako já :)

      Vymazat

Všem děkuji za komentář :)