30. března 2016

RC Recenze | Vyvolená bohy - Smrtící dotyk


Knihu Vyvolená Bohy - Smrtící dotyk jsem měla ve svém hledáčku už když jsem ji objevila u zahraničních bloggerů, protože ta obálka je prostě nádherná. Nevěděla jsem o čem má vlastně příběh být, ale byla jsem rozhodnutá, že něco takového musí zdobit moji knihovnu. A když nakladatelství Fragment oznámilo vydání této knihy, už kvůli lenosti (přece jenom mateřský jazyk je mateřský jazyk, že ? :D) jsem byla jednoduše nadšená. Ale vydrželo mi tohle nadšení i po dočtení knihy ?

Twylla je sice vyvolená bohy, ale mnohem výstižnější by bylo na rovinu přiznat, že je spíš prokletá. Jak jinak totiž pojmenovat fakt, že váš dotyk zabíjí a díky tomu žijete v ústraní - i když na královském dvoře - okolí z vás má strach a jako bonus jste královniným popravčím. Když se k tomu ještě připočte to, že každý měsíc musí pozřít jed, aby tak dokázala, že se od ní bohové neodvrátili, musí už být snad každému jasné, že se o žádném požehnání opravdu mluvit nedá...
Ale ne vše je tak depresivní, jak se z předešlého popisku může zdát. Na Twyllu přece jen čeká jednoho dne vykoupení a to v podobě sňatku s princem. Navíc jí byl přidělen nový strážce, díky kterému se najednou začíná všechno měnit...


Vyvolená bohy - Smrtící dotyk je kniha s originálními nápady, které vás prostě u příběhu budou držet. Ať se jedná právě o dar, který Twylla má nebo i o detaily celého světa ve kterém se příběh odehrává. Mně osobně se moc líbil nápad s Pojídáním hříchů (od toho originální název The Sin Eater's Daughter - Dcera pojídačky hříchů), což spočívá v tom, že se před pohřbem vystrojí hostina, kde každé jídlo symbolizuje určitý hřích, kterého se mrtvý dopustil. Melinda Salisbury si totiž rozhodně dala záležet na podobných zajímavých aspektech knihy, bohužel však na úkor celého zpracování.

Z počátku jsem měla problém si na osobitý styl Melindy Salisbury zvyknout a do příběhu se pořádně začíst. Originální totiž není jenom námět celého příběhu, ale i autorky způsob jeho prezentování. Jsou to hlavně dlouhé popisy Twyllina života u královského dvora, které mě prostě na začátku dost brzdily při čtení. Na jednu stranu to chápu, bylo potřeba čtenáři nastínit celý nový svět, ale autorce se bohužel povedlo příběh pořádně rozjet až na samotném konci. Jsem ten typ, který má u podobných příběhů raději dialogy, než rozvleklé popisy vnitřního rozpoložení hlavní hrdinky. Nechápejte mě špatně, nechci aby v knihách dialog střídal dialog a všechno ostatní šlo stranou, ale pokud je celá kniha zaměřena především na popisy, je pak těžké se nějak sblížit s postavami.


A tak se dostávám k postavám, které rozhodně nedostaly tolik prostoru, kolik by si zasloužily. Ať už šlo o ďábelskou královnu, která nádherně splnila svůj účel a já ji celou knihu nenáviděla, krále o kterém stále v podstatě nic nevím (třeba taky není nic víc, co by o něm čtenář vědět měl :D), nebo prince Mereka, který mi z těch všech byl asi nejvíc sympatický. Jelikož se jedná o young adult a z nějakého důvodu si autoři myslí, že bez milostného trojúhelníku by to nebylo ono, kromě prince Mereka tady máme ještě strážce Leifa, který mě prostě nebavil a za celou knihu mi ani trochu k srdci nepřirostl. A samozřejmě nesmím zapomenout na samotnou hlavní hrdinku Twyllu. Jak už jsem několikrát říkala, mám raději silné hrdinky a Twylla mezi ně bohužel nepatří. Na druhou stranu, do celého konceptu příběhu se její povaha skvěle hodila a byla i poměrně opodstatněná. Ve finále proto nemůžu říct, že bych ji nesnášela nebo si kvůli ní rvala vlasy, ale na druhou stranu za pár týdnů na ni úplně zapomenu.

Hodnocení
Vyvolená bohy je kniha s obrovským potenciálem a to díky originálnímu příběhu a povedeným zvratům, ale bohužel právě díky zpracování spadá do průměru. Přitom stačilo nenechat si všechno až na úplný konec a průběžně čtenáři některé zvraty dávkovat. Přečtení ale rozhodně ani na chvilku nelituji, protože jak už jsem řekla, některé nápady mě opravdu hodně zaujaly a já jsem na další knihy této autorky zvědavá. Knihu bych rozhodně doporučila všem, kteří mají rádi originální, drsné avšak i lehce pohádkové světy, kde si nemůžete být jisti na čem jste, až do samotného konce.




Za poskytnutí recenzního výtisku bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete objednat zde.




6 komentářů:

  1. No, vlastně jsem o knihu nejevila zájem, ale po tvé recenzi si říkám, že by to nemuselo být špatné odreagování. Určitě to nezabere tolik času, aby mě přečtení vyšťavilo a tak. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha má hodně dobrých momentů/nápadů a jak říkáš, čtení nezabere tolik času aby se ty špatné chvilky nedaly celkem rychle překonat :D Myslím si, že v autorce je velký potenciál :)
      Jsem ráda, že i ne úplně vychvalovací recenze někoho navnadí :D

      Vymazat
  2. Knihu jsem četla a docela mě to zklamalo. :) Přišlo mi, že skvělý nápad je zpracován jenom tak povrchně a autorka si s ním vůbec nepohrála tak jak mohla. Krásná recenze. :)

    Také bych tě chtěla pozvat na soutěž o knížky na mém blogu.

    OdpovědětVymazat
  3. Táto kniha ma celkom zaujala, mám rada tento žáner :) Vďaka za tip :)

    OdpovědětVymazat
  4. áno, toto si chcem prečítať :) už ma jedna recenzia presvedčila pred chvíľou a toto je druhá :P
    páči sa mi ten námet, je to niečo, čo žeriem :D

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu mám rozečtenou na poličce a na to že jsem asi ve 3/4 knihy s tebou zatím musím ve všem souhlasit... Postavy podle mě dostali minimum prostoru a přestože jsou nápady netradiční a celkem originální, tak to zpracování mi úplně nesedí... Každopádně pěkná a pravdivá recenze..:)

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za komentář :)