10. února 2019

Recenze | Dokonalá kořist

K prvnímu dílu série se sympatickým detektivem Lucem Callanachem jsem se dostala vlastně úplnou náhodou - zaujalo mě, jak mnozí Dokonalé stopy popisovali jako čtení jen pro opravdu otrlé čtenáře. To pro mě byla samozřejmě tak trochu výzva a chtěla jsem zjistit kvůli čemu je tady takový humbuk :D A opravdu, Dokonalé stopy byly skvělé a já se těšila na druhý díl - Dokonalá kořist  - a jen doufala, že se autorce podaří udržet laťku stejně vysoko. Jak to nakonec dopadlo? Byla Dokonalá kořist stejně povedená jako první díl?


Hudební festival plný lidí, kteří si přišli užít interprety a letní Edinburgh. Uprostřed davu je zavražděn muž, kterému někdo nepozorovaně rozťal břicho...
Nedlouho poté je nalezeno tělo mladé učitelky - někdo ji uškrtil její vlastní šálou...
Jak spolu tyto případy souvisí? Luc společně s kolegyní Avou začínají pátrat po vrahovi, který nezanechává žádné důkazy, svědky nebo jen jednoduchou spojitost...

Jak už jsem v úvodu nastínila, první díl mě opravdu hodně bavil a já byla zvědavá, co si na čtenáře autorka nachystá v druhém dílu. Naštěstí se Helen Fields daří hned od začátku ukázat, že má čtenáři, co nabídnou a rozhodně nemá v plánu vykrádat sama sebe. Dokonalá kořist je totiž opravdu v mnoha ohledech jiná, než první díl. Autorka si tedy stále nebere servítky a v míře brutality se také nějak zvlášť nedrží na uzdě, avšak rozhodně to nepůsobí křečovitě nebo snad samoúčelně. Ani tentokrát se nejedná o čtení pro citlivější čtenáře, protože v této sérii zřejmě vždy poteče krev proudem a různé druhy mučení nebudou nic neobvyklého.

Hlavní zápletka knihy je tentokrát přeci jen trochu zamotanější a přináší v mnohém dost aktuální téma moderních technologií a darknetu. Vraždy jsou propracované, zvráceně originální a opět se můžete "těšit" na nakouknutí i do mysli vraha. Ani ústřední dvojice detektivů není opomíjená a čtenář zas dostane další kousky skládačky jejich životů. Helen Fields se totiž kromě výborných zápletek daří vytvořit uvěřitelné a "živé" postavy, které nepůsobí ploše a jejich problémy nejsou jen na vyplnění, ale budou vás zajímat. I vedlejší postavy jsou zapamatovatelné a nepůsobí jen do počtu a dohromady tvoří to, co dělá tuhle sérii tak povedenou.

I přes trochu větší rozsah (416 stran) se nemusíte bát, že byste se v některých částech nudili a autorka knihu zbytečně natahovala. Vše odsýpá, tak jak má a člověk jednoduše hltá stránku za stránkou a jen napjatě čeká, čím ho autorka šokuje tentokrát. A že se jí to pekelně daří!


Dokonalá kořist se prostě opět povedla. Předčila první díl? To už je na posouzení každého z vás. Pro mě je to další skvělý detektivní příběh, který se Dokonalým stopám naprosto vyrovnává a přesto zůstává úplně jiný a tím skvělý. Nemůžu se dočkat až se k téhle partičce z Edinburghu znovu vrátím a nechám se opět provést novým zvráceným příběhem.
Pokud se vám líbily Dokonalé stopy, rozhodně není nad čím váhat a co nejdříve se pustit do Dokonalé kořisti. Slibuji, že opravdu stojí za to!



Moc bych chtěla poděkovat internetovému knihkupectví KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách.


4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Četla jsem první díl série a po přečtení se mi líbil. Ale teď když tak vzpomínám, vlastně už vůbec nevím, o čem byl :D Ale na druhý díl se chystám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :)
      Druhý díl je úplně jiný, ale taky skvělý a člověk moc znalostí z prvního nepotřebuje :)
      Tak snad se bude líbit!

      Vymazat
  2. Jako láká mě to u tebe už od prvního dílu! Tu otrlost taky vnímám a mám to stejně, myslím si, že vydržím hodně, tak mě zajímá i tohle. A anotace zní skvěle. Plusový bod je i to, že tě druhý díl nezklamal, protože víme, jak to u druhých dílů chodí.. Teď ještě najít čas na všechny ty detektivky. Moc hezká recenze a fotky jako vždy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju!!
      Myslím si, že tahle série by se ti vážně líbila, tak šup na seznam to-read :D :D

      Vymazat

Všem děkuji za komentář :)