28. února 2019

Recenze | Najdi ji


I přesto, že Lisa Gardner není v rámci thrillerů a detektivek žádný zelenáč, já sama jsem do této doby nějakým nedopatřením její knihy lehce přehlížela a pokaždé sáhla po nějaké jiné. To bylo ale  na čase změnit a proč nezačít rovnou s novinkou, která má vážně povedenou obálku a velmi slibnou anotaci? Navíc  jsou pro mě knihy z nakladatelství Kalibr pokaždé trefou do černého, takže nebylo nad čím váhat. No a jak si nakonec u mě Lisa Gardner vedla?

Před lety byla Flora unesena a vězněna. Podařilo se jí přežít, avšak následky, které jí ten hrůzný rok přinesl jen tak nezmizí. Souhrou okolností je Flořino jméno opět ve spojení s únosem dívky a není vůbec jisté, jakou roli v celém případu hraje.
Je Flora obětí?
Nebo je do zmizení dívky zapletena?
A proč najednou zmizela?

Z anotace ani z mého krátkého popisu se vlastně nic moc nedozvíte a to je jenom dobře. Tohle si totiž musíte zažít sami. Kniha Najdi ji vám  hned na první stránce předvede, že tohle bude jiné. Syrové. Kruté. Drsné.
Opravdu se mi stává málokdy, že mám už po první stránce husinu a s otevřenou pusou otáčím další a další stránku. Lisa Gardner vás, ale přesně takhle hned chytí a až do samotného finále nepustí.


V příběhu se prolínají dvě časové linie. Minulost, kdy byla Flora unesena a žila se svým únoscem a současnost, kdy se rozjíždí nové pátrání pod vedením detektivky D.D. Warrenové. Lisa Gardner se zaměřila především na psychologii postav a musím uznat, že se jí to dokonale vyplatilo. Pasáže, které byly vyprávěny z pohledu Flory byly opravdu mrazivé svou strohostí a vytvářely dojem něčeho reálného. Asi by se hodilo upozornit na to, že Najdi ji rozhodně není nic pro slabé povahy. Příběh to rozhodně není jen o únosech, ale především o vůli žít a bojovat.
Tam, kde většina autorů trochu ubere a nechá čtenáři čas na oddych, Lisa Gardner ještě přitvrdí a naservíruje další děsivý a detailní popis. O pořádnou gradaci také rozhodně není nouze a stránky tak ubíhají ani nevíte jak.

Až tak v polovině knihy jsem zjistila, že se jedná o sérii a kniha Najdi ji je už osmým dílem v pořadí. Nicméně to na čtení nemělo žádný velký vliv a kniha se dá číst i samostatně. Já mám teď samozřejmě v plánu doplnit si všechny autorčiny knihy, protože jestli jsou ty ostatní aspoň z poloviny tak dobré jako Najdi ji, tak se mám na co těšit.



Sečteno podtrženo, tohle vážně stálo za to! Výborně napsaná psychologie postav, mrazivý příběh a ohromná čtivost - co víc si od thrilleru přát? Já si rozhodně nemám nač stěžovat a těším se na další knihy od Lisy Gardner.
Pokud máte rádi trochu drsnější příběhy a oceníte kvalitně propracované charaktery postav, je Najdi ji to pravé pro vás!



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství EUROMEDIA!
Knihu Najdi ji si můžete objednat se slevou na stránkách Knižního klubu :)


4 komentáře:

  1. Osmý díl!! Další grafomanka :D To jsem neměla vědět, recenze zní strašně dobře! Navíc když vím, že se ti jen tak něco nelíbí a jen tak něco tě nerozhází. Píšu si :) Skvělá recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D :D já to před čtením nevěděla!
      Moc děkuju <3 Určitě si ji dej na seznam!

      Vymazat
  2. Mamka tuhle knihu dostala a ještě na ní nemá čas, aby ji přečetla, tak možná díky tvé recezi budu první v rodině, kdo jí přelouskne :))

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za komentář :)