2. června 2019

Recenze | Na dostřel

Taylor Adams u nás zažil obrovský úspěch díky svému thrilleru Není úniku. Kladné ohlasy se ozývaly ze všech koutů a já byla vážně zvědavá, co vyvolalo takový boom. Jak už to tak bývá, tak dlouho jsem přečtení Není úniku odkládala, až autorovi vyšla nová kniha, kterou už jsem prostě nemohla ignorovat....


Manželský pár James a Elle jedou začít nový život do Tulsy. Cesta je zavede doprostřed Mohavské pouště, kde se jim znenadání porouchá auto. Všechno nabere nečekané obrátky, když zjistí, že je má na mušce šílenec s odstřelovací puškou. 
Není kam se schovat, není jak utéct...

Kniha Na dostřel v sobě vlastně skrývá velmi jednoduchý příběh, s jednou lokací a minimem postav. Byla jsem právě proto opravdu překvapená, jak se autorovi podařilo držet si mou pozornost, nenudit a vytvořit velmi akční příběh. I přesto, že postavy většinu času jsou pouze na jednom místě, bez možnosti se kamkoliv hnout, člověk nemá absolutně pocit, že by příběh nějakým způsobem stagnoval. Naopak, stále jde kupředu a já napjatě hltala každičkou větu. 

S minimalismem v rámci postav i prostředí je to vždycky ošemetné. Pokud se totiž autorovi nepodaří vzbudit ve čtenáři dostatečné sympatie s hrdiny může se snažit sebevíc, ale i tak ztrácí čtenářovu pozornost. A u survival thrillerů to platí dvojnásob. Taylor Adams však vytvořil ústřední dvojici natolik sympatickou (a vtipnou!), že jim držíte palce a zároveň trnete, jestli to zvládnou. Co na tom, že hlavní mužský hrdina je zřejmě bratranec MacGyvera a vy si občas klepete na čelo, jak je tohle sakra možné. Pokud ve vás vzbudí sympatie a fandíte mu, jde všechna logika stranou.

Trochu už jsem nakousla jediný problém, který jsem s Na dostřel měla a to je uvěřitelnost. Dovednosti hlavních hrdinů a jejich schopnost zvládnout nezvládnutelné mi často připomínala akčňáky z 90. let. Ale víte co? Mě to prostě bavilo! Pokud je totiž člověk schopný oprostit se od reality a jen se unášet příběhem, který mu Taylor Adams servíruje, bude se výborně bavit!


Sečteno a podtrženo je kniha Na dostřel neskutečně čtivá jízda, která je sice chvílemi opravdu neuvěřitelná a nelogická, ale pokud na to přistoupíte budete se královsky bavit! Byly pasáže, kdy mi jenom přebíhal mráz po zádech a já rychle otáčela stránku za stránkou a ani nedutala.
Není úniku už mám připraveno a těším se na další autorovi počiny!



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství EUROMEDIA!
Knihu Na dostřel si můžete objednat se slevou na stránkách Knižního klubu :)


2 komentáře:

  1. Já jsem měla také menší problémy během čtení s tím, že je to nelogické, přitažené za vlasy, nebo dokonce, že jsou postavy superhrdinové, ale co mě se to sakra líbilo! :D Autor to vážně zvládl s minimem prostoru i časové úseku. Já jsem se vůbec nenudila, i když jsem ji četla delší dobu, ale za to mohla práce. :D
    Také jsem zvědavá na autorovi další knihy. Doma mám Není úniku a co vím, tak v angličtině mu prý vyšla ještě jedna kniha, tak snad se ji dočkáme v překladu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kdo dnes čte toto svědectví, měl by se mnou as mou rodinou slavit, protože to začalo jako žert pro některé lidi a jiní říkali, že to není možné. Jmenuji se ČENĚK ELIÁŠ a jsem z Prahy, ale s manželkou jsem se přestěhoval do Chicaga. Jsem šťastně ženatý s dvěma dětmi a krásnou ženou. Něco hrozného se stalo mé rodině, když jsem přišel o práci a moje žena opustila dům, protože jsem se nemohla dobře starat o sebe a o rodinné potřeby. a mých dětí v daném okamžiku. Podařilo se mi devět let, žádná žena, která by mě podpořila, abych se dobře postarala o děti. Snažím se poslat zkušební zprávu své ženě, ale ona blokuje mě z rozhovoru s ní Snažím se mluvit se svým přítelem a její rodinní příslušníci, ale stále vím, že by mi mohl pomoci a já jsem byl podání žádosti později tolik společností, ale stále to udělal neříkej mi, dokud nepřišel věrný den, že nikdy nezapomenu v mém životě. Když jsem potkal starého přítele mého, kterému jsem vysvětlil všechny své potíže a řekl mi o skvělém muži, který mu pomohl získat dobrou práci v Coca cola společnost a on mi řekl, že jeho kouzlo kolečko, ale já jsem člověk, který nikdy nevěří v kouzlo kolečko, ale já jsem se rozhodl, že ho zkusit a Drigbinovia mě poučil a ukázal mi, co mám dělat v těchto sedmi dnech oběda kouzlo. Řídím se všemi pokyny a dělám to, co mě požádal, abych udělal dobře .Digbinovia se ujistěte, že všechno šlo dobře a moje žena mě znovu uvidí po nádherné práci Drigbonovia. Moje žena mi zavolala s neznámým číslem a omluvila se a řekla mi, že mi opravdu chybí a naše děti a moje žena se vracejí domů a po dvou dnech Společnost, které jsem podal dopis s oceněním, nyní jsem manažerem společnosti v USA. Doporučuji Vám, pokud máte nějaké problémy, pošlete zprávu na tento email: doctorigbinovia93@gmail.com nebo WhatsApp ho na +2348144480786 a dostanete nejlepší výsledek. Vezměte věci za samozřejmost a bude to od vás. Přeji Vám to nejlepší.

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za komentář :)