27. srpna 2013

Recenze: Devátá stezka



Originální název : Ninth key

Autor : Meg Cabot
Série : Mediátor #2
Český název : Devátá stezka
Počet stran, Provedení : 200, papírová vazba
Datum vydání ČR : 2004
Vydavatelství : Knižní klub

Anotace :
Duchové neexistují. Kdo by na ně věřil? Jen děti a blázni... Šestnáctiletá středoškolačka Susannah Simonová sice viděla svého prvního ducha, když jí byly dva roky, ale teď už není ani dítě, ani blázen. Přesto se její svět hemží nešťastnými zbloudilými dušemi, které potřebují pomoc, aby se dostaly tam, kam jim je souzeno odejít. A pomáhat jim je právě úkolem "mediátorů", lidí, kteří mají vzácnou schopnost vidět a hovořit se zesnulými. Navenek je ovšem Suze normální holka, která touží po docela obyčejných věcech: aby byla ve škole oblíbená, aby kvůli ní maminka nemusela brečet do polštáře, aby ji konečně někdo políbil. Zdá se, že řízek Tad Beaumont, se kterým se Suze seznámí na večírku, by mohl být žhavým kandidátem na roli učitele líbání. Jenomže vzápětí se v Suzeině ložnici objeví zoufalá mrtvá žena, která potřebuje doručit podivné poselství jeho otci. A když Suzeina přítelkyně Cee Cee zkusí dotyčného "projekt" internetovým vyhledavačem, zjistí, že bohatý podnikatel Beaumont měl podezřele dobré důvody přát si smrt několika lidí, kteří v minulosti beze stopy zmizeli... Tadova otce ovšem Suzeina schopnost komunikovat se zesnulými fascinuje. Zdá se, že se při touze navázat kontakty se svými oběťmi nezastaví před ničím...



Postavy :
Jakmile se z dohledu vytratil Bryce, Suze se na obzoru objevil nový týpek Tad, který jak se zdá po ní docela jede, i když ani neví její jméno. Je to milý, moc krásný kluk a navíc to byl on, kdo jí poprvé políbil u něho v autě. Má to jenom malinký háček. Jeho všeobecný rozhled začíná u basketu a u basketu také končí a ještě ke všemu, jeho otec je nejspíš několikanásobný vrah. Abych nezapomněla, hlavně také je tu Jesse, duch z jejího pokoje, který je okolo stopadesáti let mrtvý, ale pořád zatraceně sexy a Suzie s ním prožívá to zatracený chvění v podbřišku, které ale za žádnou cenu nechce dát najevo.  
"Nebyl to rozhodně jeden z těch duchů Pomozte-mý-ztracený-duši, jako třeba ta ženská, která za mnou přišla se vzkazem pro Zrzka. Ani náhodou. Jesse patřil k těm druhejm: Nestarejte-se-o-mě-jsem-tak-záhadnej. Víte, který mám na mysli. Některý díky tomu postoji dokázali i zabíjet."
Zápletka :
Tentokrát se Susannah snaží čelit reálnému světu a velice bohatému muží, který je otec jejího nového objevu Tada. Porazit ducha s nadpřirozenými silami se v tomto díle zdá mnohem jednododušší, než přemoci člověka, který má všechno co chce a co nemá, tak si může koupit a šestnáctiletá školačka se nezdá jako veliký soupeř. Ale Suze nikomu nic nedá zadarmo, ani svou vlastní smrt a bije se do konce. 

Styl :
Autorka si drží stále stejnou laťku a stejný styl psaní. Knížka se čte velice dobře a stránky ubíhají ani o tom nevíte. 

Hodnocení :
Musí být hrozně složité všechno zvládat, když jste mediátor, student, puberťák, dcera a k tomu nově nevlastní sestra. Museli jste se kvůli štěstí své matky přestěhovat od své jediné kamarádky. Váš otec umřel, ale chodí vás navštěvovat jako duch. Vy nemáte čas na nic. Ale Susannah to všechno zvládá bravurně. Trošku mě začínala štvát, když začala tvrdit, že je do Jesseho zamilovaná, ale pak jsem si říkala, že je k nějakému klukovi asi nejblíž co kdy byla, k tomu jí už několikrát zachránil život a je fakt "řízek", jak ráda opakuje. Tak jsem si řekla, že bych to asi taky tvrdila. :D
Líbí se mi, že si autorka jede pořád svojí úroveň psaní a moc věci nezamotává. Do příběhu hezky vložila hlavní problém a k tomu ještě jednu malou záhadu, která všechno způsobila, ale má vlastně i svoji vedlejší roli. 
Knížka je nabitá bláznivinama a i dost WTF momentů se najde, ale vem to čert, pořád je to zábavné a milé čtení a i když víte, že to dopadne dobře, stejně jste alespoň trošičku napjatí, jak to celé dopadne. 






Žádné komentáře:

Okomentovat

Všem děkuji za komentář :)