12. října 2013

Liebster AWARD tag


Určitě už jste si všimli, že po knižních blozích koluje tag Liebster blog Award. Mě do tohoto tagu nominovala GiraffeAndy (děkuju! :)) a tak se moc ráda zapojím.


PRAVIDLA:
- řekněte 10 věcí o sobě
- odpovězte na 10 otázek, které vám položil/a blogger/ka, jíž jste byli nominování
- vymyslete 10 otázek pro ty, které budete nominovat
- nominujte 5 bloggerů, kteří mají méně než 200 pravidelných čtenářů
- informujte bloggery o tom, že jste je nominovali

10 VĚCÍ O MNĚ

1) Jsem neskutečný flákač a než se k něčemu dokopu, dá to pořádně zabrat. Ironií je, že pak většinou zjistím, že to tak strašný zase není a nechápu, proč jsem to tak dlouho odkládala. Ale zvyk je železná košile a je těžké se ho zbavit.

2) První bod mě přivádí hned k bodu druhému - miluju různá rčení. A sice jsem nakonec schopná spatlat i několik rčení dohromady a udělat z toho mišmaš, ale asi nic mě od toho neodradí a já je tak vesele používám dál.

3) Když už jsme u těch věcí, který miluju tak se přiznám, že tam patří i tři tečky na konci věty. Není nic lepšího, než navodit dramatický podtón třema tečkama :D A je jedno jestli to zrovna používám v konverzaci s někým, komu chci dát najevo, že jsem naštavaná nebo jenom někoho nechala tápat a dala mu najevo, že tímhle je pro mě tohle téma uzavřené.

4) Mám plno zlozvyků. Jsem posledlá dobrým kafem a kečup je pro mě neodmyslitelná součást poloviny jídel. Není proto divný, že i při čtení jsem si vypěstovala pár nešvarů, který moje kamarádka Tessinajks asi nikdy nepochopí. Jedním z nich je, že si občas přečtu poslední stránku knihy. Já vím, ukamenujte mě za to, ale já si prostě nemůžu pomoc. Na druhou stranu mě to ještě nikdy nedokázalo zkazit požitek ze čtení (teď ale vážně lžu, tu chvíli kdy jsem si v 6 díle Harryho Pottera přečetla smrt Brumbála bych opravdu ráda změnila).

5) To že si dost často přečtu poslední stránku knihy (vidíte, jak to postupně stupňuju, ještě před chvílí to bylo občas) je způsobený hlavně tím, že jsem strašně nedočkavá. Nejsem trpělivá a nikdy jsem nebyla. Jsem ten typ, který chce všechno hned teď.

6) Jsem milovník zvířat a to zejména psů. Vždycky jsem neměla ráda kočky a to až do chvíle, kdy se mi taková jedna zrzavá potvůrka zabydlela doma a já objevila to, co už tolik lidí přede mnou. Kočky mám ráda hlavně pro to, že jsou to osobnosti a jsou své. Ať si každý říká, co chce, ale dokáží být i věrný svému majiteli a být skvělým společníkem. Nic to, ale nemění na to, že když vidím někde psa hned ho miluju a chci ho domů.

7) Mým druhým jménem by mohlo být katastrofa. Občas si myslím, že musím být prokletá, protože "nehody", které se mi za jakékoliv situace stávají už musí být vážně výsměchem nějaké všemohoucí bytosti s dost špatným smyslem pro humor. Na chirurgii mají obrovský spis všech mých úrazu mezi, které například patří - otřes mozku ze zavřené hlavy do dveří nebo zlomená noha kvůli pádu z kolejí (ano, mám na mysli z těch asi 20cm nad zemí).

8) Nesnáším, když mě někdo vzbudí a je mi úplně jedno jestli je jedna v noci nebo tři hodiny odpoledne. Mé okolí už to naštěstí chápe takže za poslední půl rok se mi to už často nestává.

9) Miluju všemožné filmy a když jsem byla malá ze všeho nejvíc jsem chtěla být herečka. A to i přes to, že jsem opravdu velká trémistka.

10) Jsem sice introvert, ale na druhou stranu miluju být středem pozornosti. Takže bych asi o sobě řekla, že jsem egocentrický introvert, který o sobě opravdu rád žvaní (toho jste si v těhle bodech mohli názorně všimnout).

ODPOVĚDI NA OTÁZKY:

1) Čteš rád/a odmalička anebo si se čtením začal/a až později?
Když jsem byla hodně malá tak jsem čtení nesnášela. Neviděla jsem na tom nic tak skvělýho. Možná to bylo i tím, že mě žádná knížka nijak za srdce nechytla a já žila v tom, že v knížkách jsou jenom trapný pohádky a hodně nudy. No jo, každý občas trochu přestřelí :)

2) Co tě přivedlo ke čtení knih?
Vlastně to byla souhra náhod. Protože si má rodina myslela, že by bylo fajn kdybych taky občas četla a ne jenom lítala venku a lezla po stromech, dostala jsem k narozeninám první 3 díly Harry Pottera. A pak přišli prázdniny, onemocněla jsem a jelikož všichni kamarádi byli venku a užívali si letních radovánek, mě nezbylo nic jiného než z nudy otevřít Harryho a zkusit se nějak rozptýlit.

3) Pozoruješ nějaký "vývoj" ohledně tvého čtenářského vkusu? Jsou třeba žánry, které si dřív vůbec nečetl/a a teď je máš rád/a nebo naopak?
To je těžká otázka. Myslím, že fantasy u mě vždycky bude hrát rozhodující roli, protože prostě miluju vstupovat úplně do jiného světa plného bytostí, který jen tak na ulici nepotkáte. Na druhou stranu poslední dobou se často ráda nechám zlákat i nějakým tím normálním reálným příbehem a lehce erotickými romány. Věkem se můj vkus začal samozřejmě trochu měnit a jsou knihy které už nemůžu vzít do ruky protože mě naivita hlavních hrdinů přivádí k šílenství.

4) Jak tě vlastně napadlo založit blog o knihách?
Ani tohle nebylo úplně jednoduchý. Už nějakou dobu jsem s myšlenkou na založení blogu pohrávala, ale jak jsem zmínila v prvním bodě věcích o mně, než se k něčemu dokopu tak to dost dlouho trvá. Naštestí jsem k tomu našla skvělýho parťáka a tak se tahle myšlenka mohla zrealizovat. Myslím, že kdyby se Tessinajks nerozhodla jít do toho se mnou asi bych byla pořád ve stádiu "úmorného přemýšlení" :D No a důvod byl jednoduchý, chtěla jsem místo, kde bych se mohla vykecat z pocitů z knih, protože moje okolí už to vážně vůbec nezajímalo :D

5) Jaký je tvůj oblíbený formát knih (paperback/hardback, s přebalem/bez)?
V podstatě je mi to úplně jedno. U paperbacků se vždycky bojím, že ho zničím nebo se mi s ním něco stane, ale zas hardback je vážně těžký na přepravu třeba v kabelce. A přebaly zbožnuju sice platí to samý jako u paperbacku, že o něj mám pořád strach, ale zas mám pocit jako kdybych měla dvě obálky v jednom, no a nekup to za ty prachy, žejo :D

6) Jak se stavíš k elektronickým knihám? Je to dobrá věc nebo ne?
Já svojí čtečku miluju a nedám na ní dopustit. Ale nic se nikdy nevyrovná vůni nové knihy. Takže já se nestavím ani na jednu stranu. Vlastním knihy v elektronické i té papírové podobě.

7) Převládají ve tvé četbě naši nebo zahraniční autoři? Pokud zahraniční, je jich víc z Evropy nebo z Ameriky?
Převládají u mě spíš zahraniční autoři. Přece jenom v čechách je opravdu málo autorů, kteří se věnují žánru, který já preferuji. A těch zahraničních je víc z Ameriky. Asi si prostě podvědomě vybírám hlavně americké autory.

8) Co ty a povinná četba? 
Ve chvíli, kdy je něco povinné tak mě to hned odpuzuje. Takže když mi někdo řekl, že si tenhle titul prostě přečíst musím, hned jsem k tomu přistupovala z odporem. Nicméně když jsem v povinné četbě dostala na výběr z několika knih, musím říct, že jsem si některé knihy zamilovala a nedám na ně dopustit. A vlastně i ze své vlastní iniciativy jsem si hodně knih z klasické literatury přečetla, takže jsem pak před maturitou měla velký náskok před ostatníma.

9) Kolik knih jste schopni nakoupit za jeden měsíc? Kde knihy nakupujete víc - na internetu nebo v kamenných obchodech?
Jsem skrblík a chudý student v jednom :D Takže za knihy utrácím mnohem míň, než bych třeba osobně chtěla. Nicméně když mě to vážně popadne na cenu nekoukám a prostě si knihu musím koupit. A v tu chvíli zavítám spíš do knihkupectví než na internet, protože jak už jsem říkala, nesnáším čekání a chci to teď hned :D A taky miluju knihkupectví a brouzdání mezi regálama.

10) Využíváš městské knihovny? Jaké knížky si tam případně půjčuješ?
Stejně jako knihkupectví, miluju knihovny a tu atmosféru, která tam je. Ale neumím vůbec v knihovnách hledat, občas si tam připadám jak Alenka v říši divů. Takže tam jdu většinou už se záměrem si nějakou určitou knihu půjčit. Jsem ráda, že v Praze je síť knihoven tak rozsáhlá, že skoro vždycky někde ten mnou vybraný titul seženu.

OTÁZKY PRO NOMINOVANÉ: 
  1. Kde nejčastěji hledáš inspiraci na nové knihy ? Na knižních blozích nebo na internetových databázích?
  2. Jaký by podle tebe měl být ideální knižní hrdina ? Nebo, co tě zaručeně dokáže na hrdinovi zaujmout?
  3. Vybíráš knihy spíš podle anotace nebo obálky?
  4. Máš nějaké knižní zlozvyky ?
  5. Je žánr na který nedáš dopustit a dáš mu vždycky přednost?
  6. Máš nějakou nejoblíbenější hrdinku ? Pokud ano, proč je to zrovna ona ?
  7. Věčné téma - badboy nebo klaďas ?
  8. Pokud si můžeš vybrat, spíš sáhneš po knize, která má jenom jeden díl nebo po vícedílné sérii ?
  9. Oceňuješ, když je kniha doplněna ilustrací/fotkama ?
  10. Máš radši v knihách dlouhé kapitoly nebo spíš krátké ?
MNOU NOMINOVANÍ:
  1. Katie
  2. Aliss Luce
  3. Maruška
  4. Beily
  5. Q.ee
Vybrat někoho, kdo ještě nominovaný nebyl byl skoro nadlidský výkon a budu opravdu ráda, když se zapojíte :))


4 komentáře:

  1. Díky za nominaci :) Už tvořím článek.

    OdpovědětVymazat
  2. Já také děkuji, sice už jsem jednou tag vypňovala, ale nějak to vymyslím. :-D :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé toho jsem si nevšimla :(
      To se na to klidně vykašli :D

      Vymazat
  3. Děkuji moc za účast a za zodpovězení mých otázek... :)

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za komentář :)