28. září 2014

RC Recenze: Návrat z temnoty

Originální název : Pretty Girl - 13
Série: -
Autor : Liz Coley
Český název : Návrat z temnoty
Počet stran: 304
Datum vydání ČR : květen 2013
Nakladatelství: Fortuna Libri

Bylo jí třináct, když se ztratila.

Zmizela své rodině, přátelům, světu. Když se zčistajasna objevila, zjistila, že jí chybí velký kus sebe samé.

Šestnáctiletá Angie Chapmanová se po třech letech od svého záhadného zmizení vrací domů. Z toho období si nic nepamatuje, jako by jí někdo vymazal všechny vzpomínky. Musí si poskládat příběh o všech hrůzách, které prožila, aby získala nazpět svůj život.
Vždycky  mě fascinovala lidská mysl a co vše dokáže. Právě proto mě zaujala kniha Návrat z temnoty, která slibuje nahlédnutí pod pokličku lidské psychiky a její reakce na traumatické zážitky. Když jsem psala tuhle recenzi byla jsem upřímně v koncích. Jak shrnout do pár odstavců příběh tak zajímavý a zároveň znepokojivý a přitom neodhalit žádný spoiler ? Beru to jako výzvu...

Lidský mozek. Jeden z nejzajímavějších orgánů, který je pro nás stále velkou záhadou. Své o tom ví šestnáctiletá Angie, která se z nenadání ocitne před vlastním domem s taškou věcí, které nezná. Její poslední vzpomínka je na skautský tábor a pak už nic. Nepamatuje si na únos, ani na tři roky svého života...

Už dlouho se mi nestalo, aby mě kniha vtáhla do příběhu už na prvních stránkách a nepustila až do samotného konce. Liz Coley se to však podařilo a já s napětím otáčela jednu stránku za druhou. Příběh má totiž něco, co dokáže ve finále zastřít všechny nedostatky - atmosféru. Návrat z temnoty je velmi znepokojivým a mrazivým čtením od kterého se nebudete moci odtrhnout, protože vás bude fascinovat až do samotného konce. Čtenář pomalinku krůček po krůčku odhaluje s Angie události uplynulých tří let a odkrývá zákoutí lidské mysli. 

Na reálnosti celého příběhu nejvíce přidávalo chování Angie - třináctileté dívky v těle šestnáctky.
Autorka si s jejím vývojem krásně pohrála a já jí za to tleskám. Každičká část Angie má své místo, opodstatnění a účel a když si to všechno složíte dohromady, vše vám najednou začne dávat smysl. 
Disociační porucha osobnosti je tak děsivá až člověka fascinuje. Co všechno dokáže lidská psychika vystavená obrovskému stresu a traumatu je vážně až neuvěřitelné. Tím se dostávám k dalšímu velkému plusu celé knihy - reálnost. Liz Coley si jen nevzala náhodné téma, které by si vyložila po svém, ale je vidět, že se o danou problematiku opravdu zajímala a své o tom vypovídá i Poznámka autorky na konci knihy. Jistě, stále se jedná o fikci a tak to člověk musí i brát. Některá místa mi přišla až přehnaná, ale na druhou stranu jsem se po dočtení nemohla zbavit vtíravé otázky, proč by se právě tohle nemohlo opravdu stát ?

V příběhu nenajdete mnoho vedlejších postav, vše je především zaměřeno na Angie a díky tomu celý příběh tak skvěle funguje. Angie je hrdinka, která vás bude zajímat, děsit a v nejedné chvíli s ní budete soucítit a obdivovat její sílu a odhodlání. To, jak se s nastalou situací vyrovnávala mi chvílemi připadalo tak opravdové až mě z toho mrazilo. Není to jeden z těch příběhů, kdy si budete ťukat na čelo a nevěřícně kroutit hlavou nad chováním hlavní hrdinky. Ne, při tomto příběhu budete jen s otevřenou pusou pomalu otáčet stránku za stránkou.
Kniha je rozdělena na tři části - TY, MY, JÁ. I přesto, že z větší části je příběh psaný ich- formou, chvílemi je vyprávění vystřídáno er-formou, což překvapivě nepůsobilo vůbec chaoticky, ale jen to krásně dotvářelo celou atmosféru.

Hodnocení
Byla to emocionální a děsivá jízda a já ani malinko nelituji, že jsem se do knihy pustila. Děsivost celé knihy nespočívá ani tak v nějaké reálné hrozbě jako v tom, co všechno je možné a vy jste o tom třeba ani netušili. Kniha má své nedostatky, ale všechny dokáže zastínit to, jak poutavý a čtivý je to příběh. Knihu určitě doporučuji všem, kteří hledají zajímavé a nevšední čtení. Pokud nic jiného, neměl by Návrat z temnoty uniknout vaší pozornosti.



Za poskytnutí recenzního e-booku moc děkuji knihy.idnes.cz
Knihu si můžete v elektronické podobě objednat zde







10 komentářů:

  1. Taky se mi kniha moc líbila. Bylo to překvápko schované v knihách ve slevě a jeden z mých nejlepších úlovků :) Četla jsem ji v létě na dovolené, tak mám děj ještě v živě paměti. Také mě neskutečně fascinovala reálnost celého příběhu a ačkoli je to fikce, prostě jsem jen trnula z představy, že se to vážně může stát. Po přečtení jsem ji půjčila mamce a ta z ní také byla nadšená. Prostě v této knize si každý najde to své a rozhodně ji můžu vřele doporučit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já po ní pokukovala už strašně dlouho a pořád váhala jestli si ji koupit nebo ne. A teď už vím jaká to byla chyba ! Přečtenou jsem jí měla během jednoho zátahu, protože jsem se prostě nemohla odtrhnout. A po dočtení mě celé téma tak hlodalo v hlavě, že jsi musela vyhledat ještě nějaký informace. Takže pokud jde o mě, taky bych ji nejradši hned narvala do ruky všem :D Protože to bylo v poslední době největší knižní překvapení :)

      Vymazat
  2. Pekná recenzia.
    Knižku som chcela, keď práve vyšla, no nejako som sa k nej nedostala a teraz to ľutujem, pretože v poslednej dobe ma dosť navnadila téma ľudskej psychiky. :) Takže sa do nej predsa len pustím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Určitě se do ní pusť ! Pokud tě zajímá psychologie, tak z téhle knihy budeš vážně nadšená :)

      Vymazat
  3. Krásně napsaná recenze! na knihu už jsem pár chval slyšela a hodně mě to zaujalo. To téma, temno a hrátky s psychikou, nejsou zrovna běžné a tady to vypadá i zajímavě zpracované. Zaujalo mě to a pokusím si knihu sehnat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ! :)
      Je to vážně skvěle zpracované - strašně čtivé, se správnou dávkou temnoty i tajemna :)
      Takže pokud jde o mě, určitě si knihu sežeň, jsem pak zvědavá jestli se Ti taky bude líbit :)

      Vymazat
  4. Skvělá recenze! Na jednu stranu by mě to vážně lákalo, ale musím se přiznat, že jsem na podobné knihy docela srab :) Tak uvidím, třeba se někdy odvážím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Ona není děsivá jako že by ses u ní bála (pokud Ti jde o tohle :), ale to téma celé knihy je pro mě děsivé tím, co všechno se může stát... Nicméně být tebou, co nejdřív se odvážím a pustím se do ní :) Je vážně skvěle a čtvě napsaná :)

      Vymazat
    2. Jo takhle, no tak to by nemuselo být špatné :) Ty mě na to snad ještě nalákáš!

      Vymazat
    3. Taky se o to vehementně snažím :D

      Vymazat

Všem děkuji za komentář :)