7. září 2014

RC Recenze: Zrzka se odhaluje

Originální název : The Redhead Revealed
Autor : Alice Clayton
Český název : Zrzka se odhaluje
Série :  Zrzka #2
Počet stran, Provedení : 224, pevná
Datum vydání ČR : červenec 2014
Nakladatelství: Mladá Fronta



Zrzce Grace jde všechno jako po másle. Zkouší svou vysněnou roli v muzikálu na Broadwayi a telefon jí zaplavují „žhavé“ textovky a fotky od jejího miláčka Jacka Hamiltona, kluka, na kterého si brousí zuby snad každá ženská od západu po východ. Bože, vždyť Jack je filmová hvězda a na vrchol dokáže neomylně dovést nejen Grace, ale i svou kariéru… Co na tom, že Grace žije v New Yorku a Jack v Kalifornii? Jenže idyla netrvá dlouho. Vztah na dálku je pěkná dřina, stejně jako nutnost udržet ho před neodbytnými novináři pod pokličkou. Společných víkendů, byť sebevášnivějších, je žalostně málo a Jackovy fanynky? Tak ty jsou jako utržené ze řetězu — nedají mu chvilku pokoj.Kromě toho si na Grace už dlouho dělá zálusk její dávná láska Michael, jenž jí kdysi zlomil srdce a teď ji chce získat zpátky. A když se začne proslýchat, že Jackovy city k nádherné, nohaté bývalce dosud nevyhasly, Grace zapochybuje. Dokáže jejich vzájemné pouto vyvážit nevýhody vztahu na dálku, nebo dá Grace přednost klidu a jistotě, kterou jí nabízí Michael?
I když je to pravé léto už zřejmě v nenávratnu, lehké, nekomplikované příběhy vyhledávám i jinde, než jen u bazénu - a tak jsem se dostala k Zrzce. Sice mě první díl neuchvátil tak jako Nabíječ - který má na svědomí také Alice Clayton - ale jako oddychovka na zabití času posloužil skvěle. Druhý díl jsem si nemohla nechat ujít, protože mě upřímně zajímalo, jak to bude dál s tajemnou zrzkou a sexy Briťákem...

Grace se splnil sen. Vysněná role v muzikálu, skvělý kolektiv kolem ní, život v New Yorku a hlavně skvělý a sexy přítel (i když žije v L.A.). Všechno má, ale i své mouchy a vztahy na dálku jsou pěkná fuška. Když se do toho přimíchají šílené fanynky, stará láska a plno vnitřních pochybností, je zaděláno na pořádný průšvih...


Praštěný. To je slovo, který nejlépe vystihuje celou knihu a vlastně celou sérii. Občas pro mě bylo těžké si uvědomit kolik vlastně Grace je - ve svých třiatřiceti občas konkuruje všem těm puberťačkám se kterými jsem měla v životě tu čest se seznámit (včetně mě). Ale asi jsem si na to její bláznovství už zvykla, protože tentokrát už mě to nijak nevytáčelo a já si uvědomila, že to ke Grace prostě tak nějak patří. Za to Jack mě nepřestával překvapovat svoji vyzrálostí a tím, jak dokázal stát nohama pevně na zemi. Dohromady tak tvořili skvělou dvojici, i když měli své role, pokud jde o vyzrálost, trochu prohozené. Ostatní postavy zdárně sekundují, ale nezanechají ve vás žádný větší dojem . tohle je prostě příběh Grace a George Jacka.

Od příběhu člověk dostane přesně to, co očekává - žádné přehnané zvraty a krkolomnou zápletku. A ono to překvapivě fungovalo. Našlo se pár míst, kde jsem nevěřícně kroutila hlavou a říkala si, že to už si ze mě fakt někdo musí dělat srandu, ale díky tomu, že jsem neočekávala nic světoborného a převratného jsem si knihu užila. Na zpříjemnění nudného odpoledne je knížka přímo šitá na míru. Kniha využívá hlavě humoru, který ve většině případech zastupuje právě praštěná Grace. Většinu času to fungovalo, ale nemohla jsem se ubránit pocitu, že občas autorka moc tlačí na pilu a kdyby tomu nechala trochu volnější průběh, vtipy by vyznívaly o poznání lépe.

Na co ale musím postěžovat jsou některá slovíčka. Nevím, zda je to překladem nebo má tyhle vady na kráse i originál, ale nejsem prostě schopná to nechat bez komentáře. V recenzi na první díl jsem vyhlásila Celostátní odboj proti slovu mušlička, který po přečtení druhého dílu znovu propaguji a přidávám k tomu pár nových postřehů. Na některé zvláštní, a většinou spíše úsměvné než erotické, slovní spojení jsem si už u tohoto žánru zvykla, ale nikdy mě nepřestane překvapovat, že někdo o svém pozadí přemýšlí jako o zadečku, o uchu jako o oušku a tak dále. Asi mám nějaký problém se zdrobnělinami, ale nedokážu si představit, jak si v hlavě říkám - ty džíny na mém zadečku vypadají vážně dobře. nebo Musím si ještě dát na ouška náušničky. Ale ok, čert to vem, pokusím se nad to povznést !

Hodnocení
Největším plusem knihy je její čtivost. Autorka se nesnaží čtenáře unudit nějakým zdlouhavým popisem, ale všechno krásně a rychle odsejpá. Za mě říkám, že bych klidně oželela trochu sexu - ano, vážně jsem něco takového řekla o erotickém románu - protože mi chvílemi přišlo, že toho bylo až moc. Ale celkově je kniha Zrzka se odhaluje velmi příjemnou jednohubkou, kterou bych doporučila všem, kteří nemají chuť přemýšlet, ale jen si chtějí užít ztřeštěný příběh jedné třiatřicetileté Bláznivky.



Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum.
Knihu si můžete objednat ZDE.


7 komentářů:

  1. Dřív bych po takovém románu nikdy nesáhla, ale jednou jsem si podobnou knihu přečetla a od té doby uznávám, že je takovéto příjemné odreagování vážně sem tam potřeba :) Moc pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      A co to bylo za knížku ? :) Já jsem dřív taky všechny podobné knihy obcházela obrovským obloukem, ale pak jsem zjistila, že přesně něco takové jednou za čas vážně potřebuju :D

      Vymazat
    2. Jej to už si ani nepamatuji, ale myslím, že Hrej hráčem?

      Vymazat
  2. Ty zdrobněliny v knize musí být hrozně vtipné :D Mě dostaly jen tvoje názorné ukázky, nedokážu si to představit v ději. Jinak je to krásně napsaná recenze, a kniha vypadá moc hezky. Už jen tou obálkou, která mě zaujala. Jen bych si asi prvně musela přečíst první díl. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdrobněliny mi způsobovaly bolesti očí - pořád jsem je protáčela :D
      Jsem ráda, že se Ti recenze líbí :) Obálka je nádherná !! :)
      Určitě začni prvním dílem, tak nějak to na ten předešlý hned navazuje :D

      Vymazat
  3. vyzerá to ako veľmi zaujímavá kniha, určite si ju prečítam :)

    http://biiibsworld.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za komentář :)