13. prosince 2014

RC Recenze: Smrtící duchové

Originální název : Unholy Ghosts
Série: Downside Ghosts #1
Autor : Stacia Kane
Český název : Smrtící duchové
Počet stran: 288
Datum vydání ČR : 1. říjen 2014
Nakladatelství: FANTOM print

Svět není takový, jaký býval. Mrtví vstali z hrobů a útočí na živé. Mocná Církev Skutečné pravdy, která od pádu vlády o všechny pečuje, přísahala, že odškodní občany obtěžované mrtvými. Seznamte se s Chess Putnamovou, potetovanou čarodějkou a neformální lovkyní duchů, která se v zapuzování děsivých mrtvých opravdu vyzná. Ale Chess skrývá temné tajemství – dluží spoustu peněz nebezpečnému drogovému králi Ranařovi, který chce okamžitou splátku ve formě nebezpečné práce zahrnující černou magii, lidskou oběť, ohavného démonického netvora a tolik zlovolné magie, že by dokázala vyhladit celé město duší. Chess je zmítána mezi vášní k vůdci nepřátelského gangu a přitažlivostí k Ranařovu nelítostnému vymahači. Začíná zvažovat, jestli ten spěch stojí za to… Jasně, že stojí. 
Nevím kdy, a už vůbec nevím jak, ale vyrostla jsem ze všech upírů a vlkodlaků. Proto jsem si myslela, že urban fantasy zůstane žánrem, který budu obcházet obloukem a nikdy se s ním pořádně neseznámím. Omyl. Do ruky se mi totiž dostala urban fantasy, která si za hlavní téma zvolila duchy a čaroděje. A duchové jsou něčím, co já opravdu můžu ve všech možných formách. Takže jak to nakonec dopadlo s duchařskou urban fantasy Smrtící duchové ?

Seznamte se s Chess - drogově závislou čarodějkou, která je lovkyní duchů. V novém světě se totiž neřeší otázka, zda duchové existují, ale jak se jich zbavit, než vás zabijí. Všechna náboženství a jejich posmrtné životy už nejsou důležitá, protože všichni vědí Pravdu. Proto nad vším přebrala kontrolu Církev, která lidem zajišťuje bezpečí a zbavuje je duchů. A právě pro ni pracuje Chess.
Začíná to ale vypadat, že v Downside lidem nehrozí nebezpečí jen ze strany duchů a pochybných dealerů drog, ale že přichází něco horšího, než si obyvatelé města dokáží vůbec představit. A pro svou smůlu se do všeho zaplétá i Chess...

Vezmeme to pěkně popořadě. Svět, který Stacia Kane vytvořila je opravdu originální a na začátku i dosti komplikovaný. Proč ? Autorka se totiž do příběhu vrhá přímo po hlavě a nějaké ty informace se čtenář dozvídá až postupem času. Což samozřejmě mělo za efekt, že si kniha udržovala celou mou pozornost a já s nadšením hltala každé nové informace. Downside je drsné město plné dealerů, násilníků a samozřejmě magie. Zatím to vypadá, že nám Kane naservírovala pouhou ochutnávku z toho, co Downside může nabídnou a já pevně věřím tomu, že v dalších dílech se dozvíme víc.

Ani hlavní postavy nejsou tak zcela běžné. Jak už jsem řekla, hlavní hrdinka je drogově závislá. Je mi jasné, že ne každému to sedne a bude schopný se s Chess ztotožnit, ale právě ta Chessina nedokonalost si mě opravdu získala a i když jsem ji ne vždy chápala, byla uvěřitelná. Dělala totiž chyby a nehrála si na žádnou "Chess, přemožitelku duchů". Navíc mě její sarkastické průpovídky opravdu bavily. 
Není to, ale jenom Chess, která tak trochu vyčnívá z obvyklých hlavních hrdinek. Kolem ní se to samozřejmě hemží i zástupci mužského pohlaví a ne všichni zastupují typické potencionální partnery hlavní hrdinky. Pro mě se stal nejoblíbenější právě ten, kterého nám autorka hned od začátku popisuje jako neatraktivního. Doteď nechápu jak se to Kane povedlo, ale i za to jí připisuji plusové body, protože dokázat mě takhle rychle pobláznit někým, kdo je nepřitažlivý a ke všemu ještě moc nemluví, to je celkem výkon.

Abych byla objektivní, musím zmínit i pár těch záporů. Nevím, zda to bylo překladem nebo jen mým nepochopením, ale občas děj působil celkem chaoticky a nepřehledně. Sice jsem se po chvíli hned zase chytla, ale trochu to rušilo. Knize by se samozřejmě dalo také vytknout, že nám toho z nového světa zas tak moc neřekne, ale já tak nějak doufám, že si jen autorka nechává informace do dalších dílů.

Hodnocení
Od knihy jsem toho zas tak moc nečekala a po dočtení můžu jen konstatovat, že jsem velmi mile překvapená. Kniha byla vážně čtivá a díky trochu jiným postavám, než na které jsem obvykle zvyklá, si mě získala. I tak jsem dlouho přemýšlela nad hodnocením. Nebýt toho, že jsem se občas ztrácela v tom, co že se to teď vlastně děje, bych šla s hodnocením určitě ještě výš. Takhle zůstanu u lepšího průměru a budu doufat, že mě v dalších dílech autorka přesvědčí, že si vyšší hodnocení zaslouží. Druhý díl, Oči mrtvých, před nedávnem vyšel a já si ho rozhodně nenechám ujít.



Moc bych chtěla poděkovat internetovému knihkupectví KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách.



8 komentářů:

  1. Musím přiznat, že nebýt toho, že jsme o té knize spolu mluvily a teď téhle recenze, tak si jí asi nikdy nevšimnu :D A když už bych si jí všimla, pravděpodobně by mě na první pohled rozhodně nezaujala tak, jak se to stalo díky tobě :)
    Nevypadá to špatně, mám ráda nedokonalé hrdiny :) A tip na dobrou urban fantasy se vždycky hodí :)
    Pěkná recenze :) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych ji na první pohled taky asi přešla, ale když někdo vidím "duchové" musím vědět o čem to je :D To je pro mě vždycky obrovským lákadlem :D
      Já nedokonalý hrdiny přímo miluju ! Takže to byl hned plus číslo dva :D
      Jsem ráda, že jsem Tě aspoň trochu navnadila :) Když budeš chtít urban fantasy, víš po čem sáhnout :D

      Vymazat
  2. Dorgově závislá čarodějka?? No nebudu lhát, zní to zajímavě! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to taky zajímavé je ! :D Právě to, že autorka vytvořila dost neobvyklé a zajímavé postavy mě na celé knize asi bavilo nejvíc :)

      Vymazat
  3. Tá obálka teda nestojí za moc, ale inak to vyzerá vážne super :D Teda aspoň podľa tvojej recenzie áno :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ony ty obálky tohoto žánru bývají skoro vždycky takové... laciné ? :D Ani si nevybavuji jedinou z nich u které bych si řekla "Páni, ta je fakt krásná !" :D
      Mě knížka fakt bavila, nebylo to žádné náročné čtení a když člověk neočekává úplně super skvělou knihu bez jediné chybičky, tak si jí určitě užije :)

      Vymazat
  4. Ahoj, omlouvám se, jestli otravuji, ale moc se mi líbí tvůj blog a chtěla bych tě poprosit jestli by se koukla na ten můj - založila jsem ho teprve nedávno, jakékoliv nápady, vlastní názory, mi prosím když tak napiš do komentářů, budu moc ráda. Předem děkuji :) http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za komentář :)