4. ledna 2015

RC Recenze: Probouzení

Originální název : The Awakening
Série: Nejtemnější síly #2
Autor : Kelley Armstrong
Český název : Probouzení
Počet stran: 300
Datum vydání ČR : 3. listopadu 2014
Nakladatelství: Galatea

Chloe Saundersová je na útěku a probouzí k životu pekelné síly. Doslova. 

Kdybyste mě potkali před pár týdny, patrně by vás nenapadlo považovat mě za dívku jakkoliv odlišnou od běžného průměru. Normální patnáctiletá holka. Teď je však můj život navždy obrácen naruby, tak vzdálen normálu, jak je to jen možné. Stala jsem se živoucím výsledkem podivného vědeckého experimentu – nejenže se mi zjevují duchové, dokonce dokážu probouzet mrtvé, aniž bych něco takového vůbec zamýšlela. Můžete mi věřit, že není o co stát. 

Teď jsem na útěku se třemi dalšími vrstevníky, kteří jsou obdařeni podobně neobvyklými schopnostmi. Nevím, komu mohu důvěřovat, ale Edisonova skupina je nám v patách a tohle je otázka života a smrti. Musíme najít někoho, kdo nám pomůže…
Na druhý díl série Nejtemnější síly jsem se opravdu těšila a to čekání bylo ubíjející. Takže hned, jak jsem knihu držela v ruce, šlo všechno stranou a já se zase vrátila do příběhu jedné nekromantky a jejích přátel...

Příběh začíná tam, kde v minulém díle končil. Chloe je uvězněna u Edisonovi skupiny a zatím, co čeká na správnou chvíli, aby se dala na útěk, snaží se zjistit víc o tom, co se vlastně skrývá za vědeckými experimenty a jak velké nebezpečí hrozí jí a jejím přátelům. Nebyla by to totiž Chloe kdyby hned skočila na sladké řečičky svých věznitelů...

Je důležité si hned na začátku říct, že druhý díl je v mnohém jiný, než ten první. Tajemno z dílu prvního šlo trochu do pozadí a je vidět, že se autorka snažila rozjet trochu více akce. Neříkám, že to bylo špatně nebo že by všechno tajemno šlo tatam, ale bylo to prostě jiné. Celá atmosféra knihy se prostě nese v trochu zběsilejším duchu a to hlavně v porovnání s pomalinkým objevováním v díle prvním. I postavy prošly určitým vývojem. Z tiché a hodné Chloe se chvilkami stává opravdu silná hrdinka, která má stále všech pět pohromadě a hravě strčí do kapsy i o dost starší konkurentky. Jasně, i v tomto díle má pár nelogických chvilek, ale s ohledem k jejímu věku jí to všechno odpouštím.

Pro všechny fanoušky Dereka mám dobrou zprávu, s Chloe v tomto díle dostali opravdu hodně prostoru a já si to všechno pořádně užila. Líbí se mi, že Derek není další z těch typických hrdinů z YA knih. Není to žádný krasavec a slaďouš a  i přesto má tolik charisma, že nejde jinak, než ho milovat. Těším se na to, co nám ještě předvede v závěrečném dílu, svůj potenciál podle mně ještě naplno nevyužil.

Zápletka se stále dál a dál zamotává a člověk opravdu neví komu věřit. Díky tomu jsem se ani na chvilku nenudila a s napětím četla dál a dál. Na poli young adult knih je tahle série pro mě jasným favoritem, ať už kvůli skvělým postavám tak i kvůli své čtivosti.

Hodnocení
Jak už jsem řekla, bylo to jiné, než díl první, ale stále velmi dobré ! Tato série se pro mě stala skvělou oddychovkou, při které chvílemi krásně mrazí, ale dokáže i pobavit a pořádně napnout. Takže pokud se vám líbil už první díl, určitě neváhejte a vrhněte se na díl druhý ! A pokud vám první díl úplně nesedl, kdo ví, jelikož se druhý nese v trochu jiném duchu, možná bude zrovna pro vás to pravé. Já osobně se nemohu dočkat posledního dílu :)



Chtěla bych moc poděkovat nakladatelství Galatea za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete objednat ZDE.


6 komentářů:

  1. Já nečetla ani první díl, který mě nějak neláká.. přesto hezky napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak třeba se k sérii jednoho dne dostaneš :) Jinak moc děkuji :)

      Vymazat
  2. Přidávám si ji do seznamu knih k přečtení :-)
    Zvu vás všechny na mou Giveaway o voňavé ceny :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze, která mě nalákala k přečtení :)

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za komentář :)