22. února 2015

RC Recenze: Pět

Originální název Fünf
Série: Beatrice Kaspary #1
Autor : Ursula Poznanski
Český název : Pět
Počet stran: 320
Datum vydání ČR : 19. ledna 2015
Nakladatelství: Knižní klub

Na pastvině leží mrtvá žena. Zavražděná. Na chodidlech má vytetované souřadnice. Na označeném místě čeká příšerný nález: ruka zatavená do plastové fólie a hádanka, jejíž řešení vede ke schránce s další uříznutou částí těla.

V mimořádně ohavné formě geocachingu, moderní hře hledání pokladů s pomocí navigace, posílá vrah dvojici kriminalistů k dalším částem mrtvol.
Vyšetřovatelům ubíhá čas, tuší, že teprve na poslední zastávce dostanou do rukou zásadní dílek puzzle…
Ursula Poznanski se pro mě stala synonymem čtivě napsaných příběhů. Je jedno, jestli mě zrovna nechává nakouknout do školy, kterou ovládá velmi návyková hra, a nebo se s ní vypravím doprostřed lesů na středověký larp, vždy skončím s otevřenou pusou, uchvácená příběhem. Proto se není čemu divit, že jsem si nenechala ujít ani její novinku Pět...

Na pastvině, v okolí Salzburku, je nalezena mrtvá žena. Na první pohled se zdá, že se jedná o sebevraždu, ale už po chvíli je všem jasné, že za tím vězí něco víc.  Mrtvá má na chodidlech vytetovaná tajemná čísla a vyšetřovatelé Beatrice a Florin se pomalu pouští do morbidní hry se samotným pachatelem. Nedávají mu, ale přesně to, co chce ?

Ve svých předešlých knihách se Ursula Poznanski zaměřovala především na YA čtenáře a tak jsem byla zvědavá, jak si poradí s thrillerem pro dospělé. Její knihy spojuje kromě obrovské čtivosti i to, že si vybírá neotřelá témata, kterými své čtenáře odzbrojí a i když zrovna nejste jejími velkými fanoušky, nemůžete jí upřít velkou dávku originality. Ani u knihy Pět tomu není jinak. V příběhu propojuje stále oblíbenější geocaching s mrazivým thrillerem.


Srdečně blahopřeji - našel jsi! Tato nádoba je součástí hry, jakési moderní verze hledání pokladů s GPS. Pokud jsi ji našel náhodou, tvoje hra právě končí. Okamžitě nádobu zavři a vrať ji tam, odkud jsi ji vzal. Bude to pro tebe lepší, věř mi!

Pokud sami nejste vášnivý kešer, nemějte strach, že byste v knize jenom tápali.  Autorka vše krásně a postupně vysvětluje v průběhu vyšetřování. Budete tak odhalovat zákoutí geocachingu společně s vyšetřovateli, kteří jsou úplnými začátečníky. Ale ani ten, kdo už dávno o geocachingu ví všechno možné, se nebude nudit. Informací je tak akorát, aby to zbytečně nezdržovalo a neubíralo čtivosti a poutavosti. Je vidět, že autorka opravdu ví, o čem píše (aby taky ne, jak je z doslovu patrné, sama patří mezi kešery) a tak máte pocit jako byste se sami vydali po stopách souřadnic.

Jako detektivní thriller kniha Pět skvěle funguje. Vrah má kolem sebe tu správnou dávku tajemna a vy prostě budete chtít vědět, co za tím vším vězí. A můžu vám zaručit, že už se nikdy nebudete na svačinové dózy dívat stejně. Jako správný thriller, i kniha Pět, čtenářům přináší dostatečné množství krve a brutality k tomu, aby vám naskakovala husí kůže a zároveň ne tak velké, aby vám  to znechutilo čtení dalších řádků. V průběhu knihy nám autorka poskytuje drobné indície a tak si opravdu užijete hádání, kdo za celým tím sadistickým honem za pokladem stojí.

Vyšetřovatelské duo, Beatrice a Florin,  je velmi sympatické a vy jim budete fandit až do posledního písmenka. Moc se mi líbilo, že z nich Ursula nedělala žádné nepřemožitelné bohy, kteří všechno hned odhalí, ale místo toho vsadila na obyčejnost, což ve finále působilo opravdu autenticky. Vážně doufám, že se dočkám vydání i dalších dílu série o Beatrice Kasparyové.

Hodnocení
Jsem moc ráda, že mě Ursula nezklamala a znovu si zvolila téma, které čtenáře vtáhne do děje a jeho potenciál využila do poslední souřadnice. Kniha by měla být nezbytností pro všechny, kdo rádi vyráží za keškama, ale do hledáčku by se měla dostat i těm, kteří mají rádi dobré detektivky s neotřelým tématem. Kniha opravdu stojí za to !





Tímto bych chtěla moc poděkovat nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat na bux.cz



16 komentářů:

  1. Kniha mě docela láká, od autorky jsem četla jen Saeculum a to bylo skvělé. Pět mě hned upoutala obálkou, která je nádherná.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ursula píše strašně poutavě a ani u Pět tomu není jinak :) Takže šup šup a taky se do ní pusť :)
      Obálka je krásná !

      Vymazat
  2. Knihu si chci strašně moc přečíst, naštěstí je to na dobré cestě a mám ji zarezervovanou v knihovně :) Každopádně děkuji za krásnou recenzi :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za milý komentář ! :)
      Doufám, že se Ti knížka bude líbit stejně jako mně :)

      Vymazat
  3. Ursula je jedna z mých nejmilejších autorek a její dvě předešlé knihy doteď patří k mým naprosto nejoblíbenějším. Na tuhle se také moc těším, tak doufám, že mě nezklame!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mám strašně ráda Erebos i Saeculum a ani knihou Pět mě Ursula rozhodně nezklamala :) Tak snad ani tebe ! :)

      Vymazat
  4. Pět už mám doma a brzy se na ni chystám. :) Od autorky jsem četla jak Erebos, tak i Saeculum a obě se mi moc líbily, tak doufám, že ani tahle novinka nezklame. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě rozhodně nezklamala, Ursula si svoji vysokou laťku stále drží :)
      Jsem zvědavá, jestli se Ti také bude líbit :)

      Vymazat
  5. :) Boží recenze! Kdybych knihu nečetla, rozhodně bys docílila toho, že si oblíkám kabát a běžím do knihkupectví :)
    Jsem tak ráda, že se ti nakonec líbila :) :) Někdy spolu musíme zase vyrazit na kešky! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju !!! :))
      Já jsem taky ráda, že mě Ursula nezklamala ! :D Hrozně jsem se toho bála :D
      To si piš, hned jak bude venku o něco líp, vyrazíme :))

      Vymazat
  6. Tá obálka je krásna :D Kniha ma zaujala, možno si ju raz prečítam :) Pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je úžasná, sice trochu morbidnějším smyslem slova, ale je ! :D
      Určitě si přečti ! Děkuju :)

      Vymazat
  7. taky o tom uvazuju... neni to moc strasidelny nebo drasticky? :-O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nijak zvlášť ne, asi tak průměrně, pokud se to bere v mezích žánru :) Přece jenom je to thriller, takže nějaká ta krev a brutalita tam je, ale pokud ti normálně detektivky nebo thrillery nevadí, neměla bych strach :)

      Vymazat
  8. Všichni knihu jen a jen chválí, takže si ji nemůžu nechat ujít a taky si ji koupím. :D Ale mám trochu strach, protože Erebos mě dost zklamal a s autorčiným stylem jsem si nesedla. Ale přece jen tohle je úplně jiný žánr, tak doufám, že to bude lepší :) Skvělá recenze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Styl vyprávění je trochu jiný, než u předchozích autorčiných knih (jak říkáš, je to nejpíš dáno hlavně jiným žánrem). Aspoň mě to tak přišlo :)
      Takže bych to určitě být tebou zkusila :) Mě se Erebos líbil, ale například Saeculum ho ještě několikrát předčilo :) Pět v tomhle případě nemůžu srovnávat, protože je to přece jenom trochu z jiného šálku :)

      Vymazat

Všem děkuji za komentář :)