7. března 2015

Týden s knihou Nespavost #2


Dnes jsem si pro vás, v rámci projektu Týden s knihou Nespavost, připravila rozhovor s autorkou J.R.Johansson. Byla to má rozhovorová premiéra a tak si umíte představit, jak jsem byla nervózní! Jsem moc ráda, že to byla právě Jenn, kterou jsem poprvé zpovídala, protože byla velmi milá a ochotná.

A teď už dost řečí, tady to je !

► Kniha Nespavost je tvou prvotinou, kdy sis poprvé uvědomila, že by si chtěla být spisovatelkou ?

Jenn: Nikdy jsem si nemyslela, že bych chtěla být spisovatelkou. Když mi ale bylo 28, začala jsem psát, abych unikla stresu ve svém životě a uvědomila si, že to miluju. Od té doby jsem psát nepřestala.

► Nespavost je YA thriller s velmi temnou zápletku, proč si se rozhodla psát zrovna tento příběh ? Co bylo tím prvním impulsem ?

Jenn: Jsem fascinovaná lidskou psychologií, zvláště tou abnormální. Chtěla jsem vyprávět příběh o postavě, která je pronásledována svou vlastní myslí, protože je to jeden ze základním strachů, které člověk může mít.

► Dělala sis nějaký výzkum o spánku, než si začala psát ? Protože v knize to působí opravdu realisticky...

Jenn: Ano! Dělala jsem rozsáhlý výzkum na absenci spánku a její účinky. Je to opravdu děsivé. Samozřejmě, jsem si ponechala nějakou tu tvůrčí svobodu na některé aspekty. Například, normální člověk přežije bez spánku pouze krátkou dobu.. ale samozřejmě Parker je daleko za normálem. Pozorovatelé vydrží déle. 

► Máš nějakou inspiraci pro své postavy i v reálném životě ?

Jenn: Ne tak docela. Vytahuji si malé kousky z reálného života, ale nic konkrétního nepochází od jedné osoby.

► Můžeš nám něco říct o tvé nové knize - Cut Me Free ? (goodreads)

Jenn: Jasně. Řeknu vám tohle: hodně lidí vidí obálku nebo si přečtou anotaci a všechno, co vidí je temný, děsivý příběh. Určitě je to část knihy, ale já věřím, že Cut Me Free je vlastně mnohem víc příběh o přežití. Pro mě, je to o síle oběti a jak těžký má boj o to, aby získala zpátky svůj život potom, co jí bylo tak moc sebráno. To je téma, které je pro mě opravdu silné.

► Kdybys měla sama sebe popsat v pár slovech, která by to byla ?

Jenn: Hmm... Doufám, že slova, která by nejlépe seděla jsou : originální, uvolněná a laskavá.

► Co ve volném čase děláš, když zrovna nepíšeš ?

Jenn: Jsem velký fanda amerického fotbalu. Miluju čtení, poslouchání hudby a zpívání. Také mám ráda stolní hry a video hry.

► Jaké jsou tvé oblíbené knihy nebo autoři ?

Jenn: Oh, těch je strašně moc. Některé z těch, které jsem četla nedávno a zamilovala si je - Bree Despain, Kasie West a Natalie Whipple.

► Potřebuješ něco zvláštního, když píšeš ? Úplné ticho, hudbu, určité místo... ?

Jenn: Nemůžu poslouchat hudbu se slovy, ale instrumentální hudba může nasadit správný tón. Pokud je okolí opravdu hlučné, je to pro mě těžké, ale celkově jsem docela flexibilní. A také... kofein.

► Chtěla by si něco vzkázat svým českým čtenářům ?

Jenn: Rozhodně! Moc děkuji za četní ! Doufám, že vás Nespavost bavila a upřímně děkuji za vaši podporu! <3


Thank you so much for the amazing interview Jenn!




8 komentářů:

  1. Super rozhovor, kládla si naozaj originálne otázky :) Ja som tiež nedávno robila rozhovor s jedným spisovateľom, je to naozaj super, písať si s človekom, ktorý napísal jednu z tvojich obľúbených kníh :D

    http://zoniaworld.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že se líbí ! :)
      Je to skvělý pocit :) Hlavně když si uvědomíš, že ten druhý bydlí přes půlku světa a i tak si najde chvilku, aby odpověděl na pár otázek nějaké blogerce z Česka ! :D

      Vymazat
  2. Jak jsi mi mohla o těch otázkách tvrdit, že nejsou dobré?!?! :) Jsou skvělé a odpovědi jsou taky super! :)
    Autorka je sympatická! :) Muselo být super si s ní psát! :) Asi taky někdy napíšu jednomu z mých oblíbených spisovatelů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju !! :) Mohla jsem být originálnější ! :D Příště už vím, co vychytat :D
      Bylo to úžasný ! Určitě napiš ! Když natrefíš na autora, který je milý a sympatický je to úplně skvělý pocit si s ním psát ! :)

      Vymazat
  3. Teda, to je fakt paráda a věřím, že to musí být neskutečný pocit udělat rozhovor s některým ze spisovatelů :) A je opravdu velmi milá a působí ochotně, určitě jí tvůj zájem udělal radost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to úžasný pocit ! :) Hlavně když člověk natrefí na někoho, tak milého jako je Jenn :)

      Vymazat
  4. Skvělý rozhovor. Teď mám chuť si od autorky něco přečíst :)

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za komentář :)