29. července 2015

Abeceda knihomola #4


Tento projekt pochází od 
 Marky a Kristý, pro více informací můžete navštívit jejich blogy :)

Všichni už jsou skoro na konci abecedy a já jsem teprve u D ! Nemusíte se bát, že bych to samou frustrací zabalila a ochudila vás o další písmenka. Jedu si svým hlemýždím tempem, ale jedu ! Potom, co jsem dobojovala se zkouškami (kdo měl taky tenhle semestr 11 zkoušek, přihlaste se, založíme odboj!) jsem se rozhodla celý červenec zasvětit nic nedělání a užívání si sluníčka a přátel. To má samozřejmě za následek, že jsem se vším v hrozném skluzu, ale už jsem zpátky v plné síle !

D is for...


Dálka

To, co ostatní nesnáší a štve já osobně strašně miluju ! Několikrát jsem se už zmínila, že mám školu docela daleko od svého bydliště, takže musím skoro každý den strávit 2 hodiny v dopravních prostředcích. To, co jsem, ale nejspíš ještě nezmiňovala je to, že to naprosto zbožňuju. Užívám si ten čas, kdy si nandám sluchátka, otevřu knížku a svět pro mě aspoň na chvilku přestane existovat. Je mi jedno, že je 7 hodin ráno a každý slušný člověk by měl teprve vstávat - já jsem ve svém vlastním světě, daleko od nevyspalosti a mučivých pocitů z nadcházejících zápočtů a zkoušek. 

Dovednosti

Nemusíte číst zrovna návody a příručky, abyste se z knih něco naučili. Vnímaví jedinci si dokážou odnést něco přínosného snad z každé přečtené knihy. Ať už to jsou dovednosti v oblasti vztahů, manuální práce nebo přežití. Můžete si odnést i to, jak to rozhodně nedělat (nechodit vstříc nebezpečí úplně sám, viď Clary ?). Já sama už vím, kde v případě nutné potřeby hledat bezoár (děkuji Ti, Severusi!), jak se nejlépe vypořádat s apokalypsou (obchoďák mi zní pořád nejlíp) a v nejbližší době se chystám zjistit, jak se vypořádat s přežitím na Marsu (skvělý dárek holky, zbožnuju vás!). Sečteno a podtrženo, knihy nám toho přinášejí spoustu a až ta apokalypsa jednou přijde, bude moje okolí ještě rádo, že má ve svých řadách knihomola.


Doporučení

Od té doby, co se mezi mými přáteli rozkřiklo, že mám blog a hodně čtu (že hodně čtu se vědělo dlouho, jen to bylo ignorováno) začalo mě mé okolí zavalovat dotazy, co si mají přečíst. A já jsem z toho strašně nesvá. Nechápejte mě špatně, ráda poradím a občas i vnutím must-read knížku, ale má to i své úskalí. Člověk tím na sebe bere zodpovědnost a je pak v nervu, jestli se to dotyčnému bude líbit stejně jako jemu. Navíc pro to, abyste někomu doporučili knížku, je dost důležité znát jeho požadavky, náladu a čtenářský vkus. A je pak opravdu nervy drásající zjistit, že dotyčný vlastně nemá ponětí, co má rád nebo co by si rád přečetl, protože poslední přečtená kniha je povinná četba k maturitě, která ho teda fakt nebavila :D
Za ty dva roky už jsem se v tom doporučování přece jen o něco zlepšila a odhadnout čtenářův vkus už není tak vysilující. I tak ale stále trnu hrůzou, jestli se to dotyčnému bude líbit.


A co vaše slova na D ? A jak jste na tom s doporučováním ?









6 komentářů:

  1. Zpoždění ti rádi odpustíme, protože jsi to vystihla perfektně :) Však nemusíš závodit, na tvoje články se vyplatí si počkat :)
    Dálky kvůli možnosti čtení taky miluju. Však málokdy mě rozptyluje tak málo věcí, jako při dlouhé cestě. Doma mívám potíže se snadnou dostupností internetu, kde pak občas bezcílně bloumám, namísto využití času mnohem užitečněji. I když bych se taky dokázala ovládnout, kdybych chtěla. Ale někdy zkrátka mám chuť jen čučet do počítače a ne číst. Zato cestování ve mě chuť ke čtení vyloženě probouzí :)
    Nevím, kolik jsem si osvojila dovedností právě z knih, ale je pravda, že bych díky některým (hlavně těm jmenovaným :)) knihám aspoň zhruba věděla, jak na to :) Na Marťana se už taky těším, chci ho číst skutečně v nejbližší době, možná příští týden na dovče? :)
    Doporučení a dodávku knihy u mě hledá hlavně mamka. Většinou se jí trefím do vkusu, ale poslední dobou jsem taky často bezradná :D Někdy mi nadává, že čtu samé knihy, kde jsou hrdinky pitomé (což byla do nedávna pravda :D) a nebo samé detektivky. Což je současná potíž. Teď jsem jí půjčila Babička pozdravuje a omlouvá se a je zatím spokojená :)
    Super slova jsi vybrala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach <3 Děkuju !! :)
      Btw - miluju mega dlouhé komentáře :D
      Právě, nikdy toho nenačtu víc, než když musím strávit nějaký ten čas v dopravních prostředcích, podotýkám, že nejraději sama :D Doma mě rozptyluje milion věcí, v téhle chvíli třeba pračka a nádobí :D Ale v autobuse zůstává jenom hudba a knížka :))
      Tak těš se na Kateřiny, z těch jsem si odnesla tolik naprosto nedůležitých, ale za to skvělých vědomostí ! :D Marťan přijde na řadu až se trochu vyhrabu z těch všech restů (víme :D).
      Po mně chce pořád někdo něco :D Občas is připadám jako veřejná knihovna :D Brzo začnu vybírat poplatky :D

      Vymazat
  2. Občas si dlouhé cestování taky nesmírně užívám :) Když jsem ponořená do hudby nebo dobré knihy, tak často lituji, že mám práci jen 2 zastávky metrem od domova :D Ale jinak jsem spíš uspěchaný člověk, který by se všude nejraději teleportoval.
    Juu, mám radost, že tě Marťan takhle vzdělává :D Nikdy nevíš, když se to bude hodit viď! Jsem strašně moc zvědavá na recenzi!
    Mě se ani moc lidí neptá na nějaká knižní doporučení. S výjimkou rodičů, ale jejich nároky se vecpou do věty "Pujč mi nějakou hezkou detektivku" :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je druhá věc :D Všude chodím pořád pozdě a takové to pražské jezdění dvě zastávky není zrovna to ono :D Ale do té školy je to skvělý, žádný zastávky v mezičase... prostě jedeš, posloucháš hudbu a čteš si - aaaaaah ! :D
      Marťan je teprve v čekačce, ale do konce prázdnin ho musím dát !! :)
      Mě neustále.. Něco vyjde a hned - četla si to ? Je to dobrý ? :D - ale vážím si toho, ne že ne :D Jenom je občas vysilující se naladit na to, jesli se to bude líbit i tomu konkrétnímu člověku :)

      Vymazat
  3. Vůbec nevadí, aspoň budu mít tu abecedu pořád někde číst, až ostatní skončí :))
    Skvěle jsi to vystihla, do školy taky hodně cestuju a chvilky ve vlaku miluju, já teda nepouštím sluchátka, s hudbou mi to prostě nějak nejde, ale stejně úplně vypadnu z toho, co mě obklopuje a ponořím se do příběhu. Z posledního roku si nejvíc pamatuju, když jsem četla Kvítek karmínový a bílý, vždycky, když jsem tu cihlu vytáhla z kabelky lidi dost divně koukali :D
    Dovednosti jsi taky moc hezky vystihla, ty příklady mě pobavily :D Na Marťana se taky chystám (mám pocit, že to píšu k hodně knížkám, ale tady jako fakt :D ), už jsem psala Melindě, že ho mám v plánu, ale zase se to nějak posunulo, necítila jsem, že je ten pravý čas a chci si to vážně užít :) Moc se mi líbí i ta nová obálka, s kterou má vyjít a to jsem Matta Damona nikdy moc nemusela :)
    Ten pocit 'ty hodně čteš, co bys mi doporučila' úplně znám a mám pocit, že v první chvíli, i když jsem toho přečetla kupu, ze mě vyleze jen 'eeehmm, noo, já teď vůbec nevím' a pak si připadám jako trotl :D Ale už se taky v tom doporučování lepším, ty nervy ale u toho asi budou pořád :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S mojí rychlostí si budeš moct abecedu číst ještě za rok :D
      Já si to zas neumím bez hudby představit :) Úplně mě vytrhne z toho mumraje v okolí a můžu se ponořit do knížky :) Jo, na mě takhle koukají dost často - občas když mě vidí někdo ze spolužáku nedokáže pochopit, jak se mi některé tituly povedou narvat do kabelky :D
      To mi povídej ! Mám pocit, že v poslední době o všem říkám, že se na to chystám, že už vlastně ani nevím na co všechno :D Správná chvíle se musí vychytat, když není ta správná konstelace hvězd (stále čekám, až tahle chvíle nastane u Hvězd od Greena ) nemá smysl to lámat přes koleno. Člověk si pak ani tu nejlepší knížku pořádně neužije :)
      Teď si to úplně vystihla :D V prvních chvílích spíš vypadám, že jsem si celé to knihomolství vymýšlela a vlastně kromě povinné četby nic neznám :D :D Když už něco doporučím, musím se pak strašně krotit, abych dotyčného pořád nebombardovala dotazy : TAK COOOO ? :D

      Vymazat

Všem děkuji za komentář :)