2. července 2015

RC Recenze | Dívka, která se třpytila

Originální název The Shining Girls
Série: -
Autor : Lauren Beukes
Český název : Dívka, která se třpytila
Počet stran368
Datum vydání ČR květen 2015
Nakladatelství: Jota
Goodreads

Harper získá v roce 1931 klíč od domu, který mu umožní cestovat časem. Nachází zde pokoj plný trofejí z vražd, které jednou spáchá – protože už je vlastně spáchal. Putuje časem od světové hospodářské krize třicátých let minulého století až po léta devadesátá a pronásleduje „zářící dívky“, mladé inteligentní a nadějné ženy „s potenciálem“. Pod dohledem je má od jejich dětství a zabíjí je až jako dospělé ženy. Vyprávění klouže dekádami tam a zpět. Vrah vedle těl zanechává obyčejné, ale přece zvláštní předměty a jiné trofeje si zase odnáší.
Kirby měla to štěstí, že Harperovo napadení přežila. Ví, že kromě toho, že se jedná o násilníka a psychopata, je na útočníkovi ještě něco zvláštního. Začne hledat další dívky, které však tolik štěstí neměly a podobná napadení nepřežily. S pomocí novinových výstřižků a rodin obětí pátrá po spojitostech s útočníkem a po jeho totožnosti. Jediného spojence nachází v novináři Danu Velasquezovi, který se jejím případem před léty zabýval. Kirby k němu přichází do redakce na stáž a jejich původně pracovní vztah se postupně začíná měnit v cosi osobnějšího.
Důkaz – Dům a jeho tajemství –, který Kirby nachází, se zdá neuvěřitelný. Ale pro dívku, která přežila vlastní smrt, není nic nemožné. Situace se mění v neprospěch Harpera, protože teď začne ona pronásledovat jeho. Tak dlouho dokud celou věc nedovede až do konce.


Když jsem uviděla obálku Dívky, která se třpytila, okamžitě jsem se zamilovala a bylo jasné, že kniha nesmí ujít mé pozornosti. Až později jsem si přečetla anotaci a jásala nadšením - Sériový vrah a cestování časem ? To si nechám líbit! Byla jsem nadmíru zvědavá jak tyhle dva náměty dokáže autorka skloubit a hned na začátek vám prozradím, že jsem byla nadšená !

Seznamte se s Harperem,
mužem plným zloby a úchylných choutek, který žije v roce 1931 a právě přišel ke klíči od jednoho velmi podivného Domu a má jediný cíl, zabít zářící dívky...
Poznejte Kirby,
zářící dívku, která přežila brutální útok a je odhodlaná najít toho, kdo jí to udělal...
Jak se dobrat spravedlnosti, když člověk, který za vším stojí žije v jiné době ?

Celým příběhem nás provází dvě hlavní postavy - Harper a Kirby. Vrah a oběť. Kočka a myš. Na čtenáře čeká pořádně zamotaný příběh, který autorka každou kapitolou pomalinku rozmotává. Bylo opravdu napínavé sledovat, co všechno je propojené a jak do sebe postupně tahle skládačka zapadá. Téma cestování časem dalo autorce velké možnosti, jak svůj příběh ozvláštnit a pořádně okořenit a všechny tyhle možnosti náležitě využila. Bavilo mě nahlížet do dob dávno minulých a společně s Harperem sledovat, jak se svět mění. Kniha tak dostala nový rozměr, který ji odlišuje od celé škály jiných thrillerů.

Úsměv ještě předčí její hluboké hnědé oči. Protože teď vidí, jak se v nich zablýsklo. Pocítí z toho slabost na hrudi. Je mu líto, že kdy o Domě pochyboval. Je to ona. Jedna z nich. Jeho zářící dívka. " 

Oceňuji, že z knihy není cítit, že ji psala žena. Všechny zrůdnosti a krvavé detaily servíruje autorka svých čtenářům až s děsivou syrovostí. To bylo asi to, co mi při čtení způsobovalo mráz na zádech a nepříjemný pocit při nočním čtení. Čtenář dostane možnost, nahlédnout do útrob samotnému vrahovi i jeho jediné přeživší oběti. Harperovi i Kirby se autorka věnuje tak akorát, aby čtenáře navnadila na další informace a zároveň nenudila zdlouhavými popisy jejich rozpoložení. To se dostávám k největšímu kladu celé knihy - obrovské čtivosti. 

"A jak jste umřel, pane Kojot?
Ále, srazil mě náklaďák, káčátko.
Špatně jsem se rozhlédl,
ulici přejít nesvedl.
Teď na mě mají choutky
vrány mrchožroutky.
Je to moc zlé. Jen smutek mi zbyl,
ale jsem rád, že jsem žil."


Nemohla jsem se od knihy odtrhnout a i když jsem zrovna nečetla v myšlenkách jsem se stále vracela k zářivým dívkám. Lauren Beukes je mistr ve vykreslování a je jedno jestli se jedná o její postavy nebo prostředí ve kterém se zrovna nacházejí. Dokáže odhadnout tu správnou dávku informací a drží si tak čtenářovu pozornost. Nečekala na mě žádná hluchá místa, která by mě nudila a já měla chuť je, co nejrychleji přeskočit. Na začátku jsem se trochu bála, aby téma cestování časem smíchaným s vrahem dívek, nepůsobil až moc vynuceně a křečovitě. Strach, ale rozhodně nebyl na místě, kniha mě právě tímhle uchvátila a velká dávka originality se jí v žádném případě nedá upřít. 

Hodnocení
I když jsem byla odhodlaná si knihu přečíst, hodnocení na goodreads mě lehce vyděsilo. Ne vždy se, ale tomuto hodnocení dá věřit a tak na mě čekalo opravdu nezapomenutelné čtení, které jsem si užila do poslední stránky. Kniha rozhodně není pro všechny a naprosto chápu, že každému její zvláštní pojetí nesedne a z příběhu nebude tak nadšený jako já. Ale pokud se dokážete naladit na autorčinu hru a máte rádi trochu toho neobvyklého, čeká na vás opravdu výjimečný čtenářský zážitek.


 Moc bych chtěla poděkovat internetovému knihkupectví KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách.


10 komentářů:

  1. Už jsem na tohle četla několik recenzí, ale i ta tvá mě přímo navádí k tomu, abych si tuhle knížku připsala na to-read-list. Krimi jako takové až tak nemusím, ale cestování časem miluju. Takže myslím, že by mě to mohlo bavit, včetně tech psychologických vsuvek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji na to-read list připiš ! Je to hodně zvláštní knížka, ale autorka si mě svým stylem strašně moc získala :) Takže já rozhodně doporučuju :)

      Vymazat
  2. Skvěle, nalákalo mě na knížku už taky několik recenzí a ty potvrzuješ, že to opravdu stojí za to, moc se na to těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se knížka úplně trefila do noty a už od začátku jsem se strašně začetla :) Mohl za to i můj knižní absťák po zkouškách :D Ale pokud přistoupíš na autorčinu hru, určitě si knížku užiješ i bez absťáku :D

      Vymazat
  3. Obálka vypadá celkem nevině, ale to kniha očividně dokáže nabídnout.. No není to nic pro mě, tyto krváky a celkově hororový příběhy nejsou nic pro mě. Ale hezky napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na živo je mnohem lepší a hlavně na dotek :D Jestli nemusíš krváky tak bych se být tebou knížce vyhnula... dost nechutností tam opravdu je. Moc děkuju :)

      Vymazat
  4. Knížka byla dost zvláštní, ale moc dobře psaná. I cestování časem bylo dobře promyšlené. Místy mi přišla teda hodně zdlouhavá a i nechutná. Ale konečný dojem byl dobrý :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se knížka trefila přesně do noty :) Některé časti byly dost nechutné, ale to k tomu nějak patřilo. Autorce podle mě mnohem víc sedly ty popisné části než dialogy, ale i tak byla knížka super :)

      Vymazat
  5. O knihu jsem se původně příliš nezajímala. Když jsem o ní pak slyšela (od tebe, chichi :D), tak mě zaujala. Téma a zaměření sice zní jako pěkná slátanina, ale může z toho vzejít něco geniálního. Ve vší své divnosti to vážně musí být prima počtení. Ukázky mě ale trochu přesvědčily o tom, že to není něco, na co bych měla zrovna chuť a myšlenky. Styl psaní mi na první pohled moc nepadl do noty, ale kdo ví, třeba se mýlím a líbit se mi to bude. Když bude čas a nálada, pustím se do ní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty ukázky neber moc vážně :) Mě se zrovna tyhle úryvky líbily, ale o knížce to moc nevypovídá :) Knížka mi strašně sedla, nejspíš právě tím jak byla zvláštní a jiná :) A ta obálka je na živo úplně aaaachozní :D

      Vymazat

Všem děkuji za komentář :)