26. září 2015

RC Recenze | Divotání

Originální název : Unhinged
Série: Šepotání #2
Autor : A.G.Howard
Český název : Divotání
Počet stran: 432
Datum vydání ČR : srpen 2015
NakladatelstvíCooBoo
Goodreads
Recenze na první díl

Alyssa Gardnerová propadla králičí dírou a postavila se pentlochňapovi. Zachránila život Zachovi, klukovi, kterého miluje, a unikla intrikám zvráceně svůdného Morfea i pomstychtivé Červené královny. Teď musí odmaturovat, přežít maturitní ples a pak může nastoupit na vysněnou prestižní uměleckou školu v Londýně.

Všechno by to bylo snazší, kdyby její matka, již právě propustili z ústavu pro duševně choré, nebyla tak přehnaně podezíravá a starostlivá. A mnohem snazší, kdyby se Morfeus jednoho dne neobjevil v její škole, aby ji nalákal na další nebezpečné dobrodružství v ponuré Říši divů – kam sama (tak trochu) patří. Alyssa se musí vyrovnat s jeho znepokojující přítomností ve skutečném světě a zároveň se pokouší Zachovi prozradit pravdu o minulosti, kterou zapomněl. Záblesky z Říše divů se postupně dostávají do jejích obrazů a vlastního života, Červená není daleko!

Pokud Alyssa zůstane ve světě lidí, vystaví nebezpečí Zacha, své rodiče a všechny, které miluje. Ale když znovu projde králičí dírou, bude muset čelit smrtící bitvě, která by ji mohla stát mnohem víc než jen vlastní hlavu.

Podivuhodný příběh novodobé Alenky v Říši divů byl pro mě tím pravým ořechovým. Temné, tajemné a lehce ulítlé - co víc si přát ? Byla jsem proto zvědavá, jestli se autorce povede udržet vysoce nastavenou laťku z prvního dílu nebo propadne do young adult klišé druhých dílů. A jak to nakonec dopadlo ?


Už je to rok, co se Alysse podařilo zachránit Říši divů a vrátit se zpátky do světa lidí. Rok, co se zuby nehty snaží potlačit svoji podsvětnickou stránku a žít jako normální smrtelník. To, že jste se ale vy rozloučili s podsvětníky neznamená, že se oni rozloučily s vámi. Zejména pokud pro vás má slabost známý manipulátor Morfeus...

A.G.Howard už v prvním dílu předvedla, jak bravurně dokáže zasáhnout čtenářovu představivost. Ani v Divotání se nemusíte bát, že by vás nečekala pořádná škála zvláštního a bizarního, nicméně mám pocit, že se autorka snažila malinko ubrat plyn a přiblížit se tak většímu okruhu čtenářů. Na jednu stranu je to logické, ale  i tak jsem se nemohla ubránit lehkému zklamání. Jedinečnost prvního dílu pro mě tkvěla právě v tom těžko představitelném fantaskním světě Říše divů a jelikož se Divotání odehrává ve světě lidí, něco málo ze své jedinečnosti se tak pro mě vytratilo. 

"Mohla bych to udělat. Mohla bych se postavit doprostřed plamenů a nechat je okusit mou kůži, smát se, protože všechno tohle patří mně. Mohla bych sledovat, jak oheň stravuje celý svět, a potom si triumfálně poskočit na gigantické hoře popela."

I přesto, že do Říše divů zavítáme jen na malé chvíle, můžu vás uklidnit, že o podsvětnické postavy nepřijdete. Starými známými i úplně novými tvory se to v Divotání jenom hemží. Autorka se nám tím zřejmě snažila vykompenzovat absenci Říše divů a lhala bych sama sobě, kdybych tvrdila, že to u mě nezafungovalo. Opravdu jsem si užívala prolínání reálného s fantazijním a nemůžu jinak, než znovu obdivovat A.G.Howard za to, jak krásně dokáže vykreslit prapodivné tvory a udržet si čtenářovu pozornost neskutečnou čtivostí.

Celý druhý díl nás pomalu připravuje na nadcházející válku a mnohá rozhodnutí, která bude muset Alyssa udělat. Milostný trojúhelník  se stává daleko palčivějším a je jedno jestli jste na straně ušlechtilého Zacha nebo manipulativního Morfea, celou knihu budete jako na trní, protože žádná strana nemá navrch. Mě sice milostné trojúhelníky většinou dost vadí, ale v této sérii je opodstatněný a dává vlastně dokonalý smysl. Alyssa není rozpolcená jen mezi tím jestli si vybrat toho "dobrého" nebo "špatného", ale i tím do jakého světa vlastně patří.

Nesmím zapomenout zmínit dokonale nedokonalého Morfea, protože právě on byl pro mě jedním z největších tahounů celé knihy. Je jedno jestli bych si právě jeho vybrala, faktem zůstává, že jeho hlášky a proradnost mě nepřestanou bavit. Jistě, chvílemi jsem ho nenáviděla, ale bez něj by to rozhodně nebylo ono a já bych se tak moc nebavila.

Hodnocení
Ze začátku jsem z knihy byla lehce rozpačitá, ale už po pár stránkách jsem zase byla v tom starém známém bláznovství, které jsem si v prvním díle tak moc oblíbila. Pro všechny z vás, kterým připadal první díl moc zmatený mám dobrou zprávu - druhý díl je mnohem stravitelnější a přehlednější, takže neváhejte a dejte mu šanci.
Ale ani ti, kteří stejně jako já milovali právě onu chaotičnost nemusejí smutnit, Divotání je úctyhodným pokračování skvělého prvního dílu, který sice lehce ubral, ale i tak si ponechal dost ze své jedinečnosti na to, aby jste po dočtení nebyli zklamaní.


Za recenzní e-book moc děkuji nakladatesltví CooBoo !!



5 komentářů:

  1. Taky jsi e-book vyhrála v tom konkurzu? :) Jinak Divotání se mi vážně líbilo, jsem hrozně zvědavá na závěr trilogie. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj taky :)
      Já už se taky nemůžu dočkat, doufám, že to bude epický :D

      Vymazat
  2. Skvělá recenze. :) Já jsem zatím nečetla ještě ani Šepotání, tak uvidíme. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :)
      Pak dej vědět, jak se ti líbilo ! Snad bude :)

      Vymazat
  3. Pustila jsem se do tve recenze az po precteni prvniho dilu, abych si neco nevyspoilerovala a jsem urcite zvedava, jak se to bude vyvijet :) Rise divu je opravdu neskutecna a fantazie pracuje na plne obratky :) Na zacatku prvniho dilu jsem si nekdy rikala, co se to tam vlastne deje, ale postupne to zacalo davat smysl :) Chtela bych se do dvojky pustit co nejdrive, dokud si to vsechno pamatuju :)

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za komentář :)