10. ledna 2016

RC Recenze | Vášnivý sprosťák


Spisovatelské duo Christina Lauren je známé především díky sérii Božský bastard, která pro mě byla, na poli erotických románů, opravdu svěží změnou mezi všemi těmi knihami s odstíny všeho. Už v předešlé sérii ukázaly, jak dokáží skloubit romantiku, erotiku a (především) vtip do lákavého balíčku, který se vám prostě bude číst jedna báseň. Vášnivý sprosťák je v pořadí už druhým dílem série Wild Season a i přesto, že pro mě byl první díl (Vášnivý svůdník) celkově průměrem, byla jsem zvědavá, co si na nás autorky připravily ve Sprosťákovi...

Harlow Vega vždycky byla holka, která si především užívala. Když se po jedné divoké party ve Vegas, stejně jako její nejlepší kamarádky, probudila s kocovinou a manželem, vypadalo to, že celá aféra skončí jako vtipná historka o alkoholovém opojení a špatných rozhodnutí. Pak se ale všechno zkomplikovalo a ex-manžel Finn se z ničeho nic objevil pracovně v San Diegu. A jelikož je kromě bývalého, pár hodinového, manželství spojují i nejlepší kamarádi, je jasné, že nějaké vyhýbání nepřichází v úvahu. Navíc mají oba řeší dost problémů a tak by se vlastně takové chvilkové rozptýlení, mohlo skvěle hodit...

Jak už jsem zmínila, z prvního dílu Vášnivého svůdníka jsem nebyla tak nadšená a i když jsem si čtení užila, něco tomu chybělo. Možná to všechno bylo způsobeno tím, že mi hlavní postavy nepřirostly tolik k srdci, což se o Sprosťákovi rozhodně říct nedá. Zamilovala jsem si praštěnou Harlow, ve které se toho skrývá víc, než vás na první pohled napadne. Harlow není jenom bohatou a divokou holkou, ale především oddanou kamarádkou a milující dcerou, která pro své nejbližší udělá první poslední. Finn je oproti tomu hlavně tichý a rozvážný drsňák, který je zvyklý živit se rukama, ale stejně jako  Harlow, má svoji rodinu na prvním místě. Spolu tvořili super dvojku, která mě svýma slovníma přestřelkama neskutečně bavila a díky jejich vzájemné chemii jsem si čtení opravdu užívala. 

Mám tak nějak už dlouhodobě problém s překlady erotických knížek. Nic totiž nedokáže  víc zabít ten sexuální tón, který se takové knihy snaží navodit, než zdrobněliny. Opravdu - mušličky, zadečky a podobně jsou tím nejhorším a mě z toho vstávají vlasy hrůzou. Většinou si pak u čtení říkám: Kdo takhle mluví ?!
A ano hádáte správně, ani Vášnivý sprosťák se bez zdrobnělin a podobných věcí neobešel, což mi tak trochu narušovalo celkový dojem. Nicméně nemůžu to vytýkat jenom jemu samotnému, protože jsem se snad ještě nesetkala s erotickým románem, který něco podobného neobsahoval.

Zpátky ale ke kladům, nesmím totiž  zapomenout zmínit to, jak neskutečně je kniha čtivá. To je samozřejmě tak trochu poznávacím znamením těchto autorek, protože jejich knížky vás prostě budou bavit i přesto, že se nejedná o něco přelomového a klišé na sebe nenechá dlouho čekat. Christina a Lauren dokáží namíchat výborný poměr romantiky, erotiky a vtipu a tak člověk po chvilce zapomene, co že to vlastně chtěl knize vytýkat. Dalším plusem je, že knihu můžete číst i bez znalosti předešlého dílu, protože kniha vypráví příběh zas jiných postav. Ale pro milovníky ústřední dvojice z Vášnivého svůdníka mám dobrou zprávu - Ansel i Mia se objevují napříč celou knihou.

Hodnocení
Ve srovnání s prvním dílem musím říct, že u mě Vášnivý sprosťák zabodoval o dost víc. Z velké části je to právě díky postavám, které mezi sebou měly tu správnou chemii a díky tomu příběh plynul o dost rychleji. Mám pocit, že autorky se stylem tak nějak vrátily k původní sérii a i přes očekávaný průběh knihy, nejsem rozhodně zklamaná.
Takže pokud vám první díl tak úplně nesedl, dejte Vášnivému sprosťákovi určitě šanci (kdo by kdy čekal, že někdy napíšu takovou větu ?). 
Na dlouhé zimní večery je kniha přesně tím pravým a jako oddechová četba zaručeně splní svůj účel.



Tímto bych chtěla poděkovat internetovému knihkupectví KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách.





7 komentářů:

  1. Zdravým, chtěla bych se zeptat- Je nutné znát před přečtením této knihy děj Vášnivého svůdníka, nebo se knihy navzájem nijak neovlivňují?? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :) To jsem zapomněla zmínit a musím to doplnit :)
      Kniha se dá číst i bez předešlého dílu, je tam sice i ústřední dvojice z Vášnivého svůdníka, ale nijak to do děje nezasahuje - jde zas o novou dvojici :)

      Vymazat
    2. Děkuji mockrát :D

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Ta obrovská čtivost je na těchto knihách nejlepší. Ale štve mě, že už z anotace je ti naprosto jasné, jak to celé dopadne a co se asi bude dít :D Přijde mi, že je to žánr, který si párkrát užiješ, ale nejde to číst moc často - právě díky velké vzájemné podobnosti mezi jednotlivejma knížkama :D Ale moc často se nestává, že by pokračování série bylo lepší než první díl! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Mě to právě tak nějak neštve :D Pokud jsou hrdinové sympatičtí a knížkama mě dokáže pobavit, tak u tohoto žánru nehledám nějakou originalitu, ale čirou zábavu :) Ale máš pravdu, číst jenom tohle se asi nedá - myslím, že by mi z toho za chvilku hráblo :D Takže já to prokládám vším možným a zatím jsem spokojená :D

      Vymazat
  3. Mám to zase obráceně. Vášnivý sprosťák mi zas až tak k srdci nepřirostl, minimálně ten konec mi tolik nesedl. Vášnivý svůdník mi přišel lepší.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všimla jsem si, že se čtenáři téhle série rozdělily na dva tábory a každý to má tak nějak naopak :D Mě asi u Vášnivého sprosťáka víc sedly hrdinové a od toho se pak odvíjelo i to, že mě bavil o chlup víc než Svůdník :)

      Vymazat

Všem děkuji za komentář :)