30. října 2016

Tipy | Halloweenské knižní tipy


Ať už slavíte Halloween nebo Dušičky, určitě se shodneme na tom, že tohle období roku je pro strašidelné příběhy a celkově hororovou tématiku jako dělané! Já osobně Halloween miluju a jelikož jsem tenhle rok nestihla žádnou párty v kostýmech (a ta dýně, kterou jsem si koupila se mi stále nevyřezaná vysmívá), těším se, jak si zítra užiju tu správnou atmosféru aspoň při čtení novinky Psycho: Sanatorium. Pro vás tu však mám tipy na mrazivé příběhy, ze kterých si vyberete ať už vás lákají psychopatičtí vrazi, vraždící klauni, trocha klasiky nebo lehce mrazivé young adult !





Pastýř smrti
Goodreads
Výborný thriller s vrahem, který si se svojí obětí hraje jako kočka s myší. Rozhodně se nejedná o knihu pro slabší povahy, protože ve způsobech zabití je Francis Ackerman opravdu dosti vynalézavý. Když k tomu člověk připočte obrovskou čtivost a postupně budované napětí, jedná se o knihu, která by žádnému fanouškovi psychopatických vrahů neměla uniknout !





Když už jsme u těch psychopatů, do mysli jednoho z nich můžete nahlédnout skrz stránky knihy Ty. Musím říct, že tato kniha rozhodně není pro každého, protože takhle explicitně vyjádřené myšlenky narušené osobnosti, jsou občas těžko stravitelné. Do teď si vlastně nejsem jistá, jestli se mi knížka líbila nebo ne. Ale rozhodně ve mně něco zanechala. Pokud vám teda nevadí vulgarismy v knihách a chcete si přečíst znepokojivý příběh jednoho stalkera, určitě směle do toho !




Jáma a kyvadlo a jiné povídky
Goodreads
Už přes sto let nám čtenářům naskakuje husí kůže u povídek od Edgara Allana Poe. Ano, některé povídky jsou slabší, ale jiné jsou zas úplným klenotem na poli hororového žánru. Takže pokud máte chuť na mrazivé povídky a až poetickou tajemnost (a zároveň si chcete rozšířit svoje obzory v klasice), rozhodně dejte Edgarovi šanci ! Když už nic jiného, Jáma a kyvadlo je prostě nutnost !





To
Goodreads
Co by to bylo za Halloweenské tipy bez mistra hororu Stephena Kinga ? Nejsem si teda jistá, jestli se vám povede dát celé "To" za jeden den (kniha má přes 1000 stran), ale pokud máte Kinga rádi a nebo vám není cizí fóbie z klaunů, směle do toho ! I v mých skoro 20 letech (kdy jsem knihu četla) jsem měla občas pořádně nahnáno a i vyčištění zubů se pro mě stalo děsivým zážitkem.






Vraní dívka
Goodreads
Palčivé, mrazivé, kontroverzní - to vše jste mohli slyšet ve spojitosti s Vraní dívkou. Za sebe můžu říct, že mi sice chvilku trvalo než jsem se začetla, ale když se tak stalo padla na mě ta tíživá atmosféra a já hltala každou stránku. Určitě nedoporučuji slabším povahám, protože téma knihy bylo i na mne chvilkama silné kafe. Sice nejde o knihu u které by se člověk vyloženě bál, ale rozhodně vás nenechá chladným.







Anna krví oděná
Goodreads
Abych se tady neoháněla jenom knihami pro nás, co máme rádi krev, vrahy apod., je tady i něco pro ty, kteří se v takových drasťácích úplně nevyžívají. Anna krví oděná je super duchařská kniha, která mě strašně moc bavila a to díky skvělé atmosféře a obrovské čtivosti. A jelikož patří mezi young adult je vám asi jasné, že se nejedná o moc děsivé čtení, avšak na vytvoření té správné halloweenské atmosféry je kniha úplně dostačující :)








Už jste se rozhodly s jakou knihou strávíte Halloweenský večer ?
Máte taky nějaké svoje tipy ?



9 komentářů:

  1. Já asi Halloween nestrávím se žádnou knihou, protože jsem celý den až do večera ve škole. Ale jeden tip bych měla – knihu Izolovaný od mého oblíbeného Sebastiana Fitzeka + spoluautora Michaela Tsokose. Je to teda spíš thriller než horor, ale místy je to hodně krvavé a děsivé, velká část příběhu se odehrává na pitevně, takže je to někdy až trochu nechutné a takový lehce hororový, strašidelný nádech to má určitě také. Ale především to má skvělou napínavou zápletku a je to ohromně čtivé, je to jedna ze tří nejlepších knih, co jsem letos četla, takže rozhodně všem vřele doporučuji nejen na Halloween, stojí to za to! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to zní hodně zajímavě ! Připisuju na svůj to-read list :D Já jsem od Fitzeka ještě nic nečetla, ale vim, že ho lidi chválí takže bych to měla, co nejdřív napravit :)
      Jinak ať ti to ve škole rychle uteče ! :))

      Vymazat
  2. Cetla jsem To, Kinga miluji a kniha byla paradni. Naopak Anna krvi odena se mi vubec nelibila.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. King je moje srdcovka, bylo těžký vybrat jenom jednu jeho knihu, zas jsem nechtěla mít celé tipy plné Kinga :D
      Já Annu četla už před nějakou dobou, ale pamatuju si, že jsem z ní byla nadšená :D Ale chápu, že se nemůže líbit všem :)

      Vymazat
  3. Super tipy, tiež som na blogu pridala takýto článok :-) Na Poa som zabudla, jeho poviedky sú naozaj výborné! Zvyšné knihy som nečítala, takže neviem posúdiť, ale vyzerajú tiež dobre :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se jdu rychle mrknout :)
      Poe je skvělý, jeho povídky prostě miluju !
      Tak třeba se k některé z nich někdy dostaneš :)

      Vymazat
  4. Super clanek, tyhle tematicke tipy mam rada :) Sice se letos uz asi nebudu nijak halloweensky ladit, na to mi hori spoustu terminu v knihovne, ale jako tipy super :) King a Poe jsou opravdu veterani a oba mam moc rada.
    A z dyne si nic nedelej, aspon ji mas, my ji snedli a jeste jsem se pri jeji priprave tak nastvala, ze jsem ji rozrezala, abych se s ni pak jeste nemusela vyrezavat :D

    OdpovědětVymazat
  5. Já bych doporučila jakoukoli knihu ze série Příšerné příběhy. Je to sice čtení spíše pro děti, mě se ale tyto mrazivé a často znepokojivé povídky hrozně líbí i teď. Z některých mi vážně naskakovala husí kůže. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Úplne súhlasím s tvojou voľbou. Anna krví oděná je parádna, hlavne prvý diel. Ten je pomerne strašidelný. :)
    To od Kinga ma mierne sklamalo. Očakávala som trošku iný záver, ale nahnalo to zimomriavky.
    Ďakujem za iné tipy na strašidelné čítanie. :)

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za komentář :)