6. prosince 2018

Recenze | Snílek Neznámý

Když jsem si po vydání Snílka četla všechny ty negativní recenze, nemohla jsem se vůbec rozhodnout, jestli po něm chci vlastně vůbec sáhnout. Snílek Neznámý je totiž jedna z těch knih, které člověka buď úplně odrovnají a on si je zamiluje, nebo mu vůbec nesednou a vlastně se nudí stránku za stránkou. To, co se, ale skoro ve všech recenzích (ať v těch pozitivních nebo negativních) opakovalo, byla chvála úžasného svět, který autorka vytvořila. A jelikož si ráda dělám názor sama, Snílek má nádhernou obálku a objevování nových světů mě baví, nebylo nakonec moc nad čím přemýšlet a prostě se do Snílka pustit!



Sny jsou jako příběhy - DIVOKÉ a NEPRAVDĚPODOBNÉ...

Lazlo Neznámý je sirotek, který vždy snil o velkých činech. Jeho největší posedlostí se stalo tajuplné město Pláč, které je ověnčeno nespočtem legend. Ač je Lazlo velkým snílkem, svůj život tráví v knihovně zavalen mnohdy zapomenutými příběhy a stále čeká na příležitost zažít své vlastní dobrodružství.
Jednoho dne si ho právě taková příležitost najde a je už jenom na Lazlovi, jestli vyjde vstříc neznámému a splní si tak svůj největší sen - stanout v magickém městě Pláč...

Sen si vybírá snílka, nikdy naopak.


Vůbec jsem nevěděla do čeho jdu a už od první stránky jsem byla unesená. Laini Taylor si nádherně hraje se slovy až má člověk pocit, že tohle si musí vychutnat a vnímat každičké písmenko. Vážně, styl kterým Laini píše je takové pohlazení po duši (ač to zní pateticky) a já si ho zamilovala už po nádherném prologu. Celé vyprávění je, jak už název napovídá, snové a magické. Vůbec mi nevadilo, že je v knize méně dialogů a jednoduše jsem si to užívala. Kdo mě zná tak ví, že já si na nějaké dlouhé popisy většinou nepotrpím, ale Laini mě přesvědčila, že s tím správným autorem, který má ohromný cit pro ta správná slova na správných místech, je to nakonec naprosto kouzelné. Zde bych také měla pochválit český překlad. Děkuji Adéle Špínové, protože bez jejího překladu bych nemohla pět nadšené ódy na krásný jazyk, kterým je Snílek psán.

I přesto, že já jsem nadšená a o Snílku Neznámém bych mohla mluvit hodiny, chápu i ty, které neuchvátil. Pokud člověk čeká epickou fantasy napěchovanou pořádnou akcí, bude zklamán. Víc než o cokoliv jiného, jde právě o tu snovou atmosféru a velmi pozvolné tempo. Snílek Neznámý není jednou z těch knih, které slupnete za jedno odpoledne. Je to kniha, kterou si musíte dávkovat, užívat si její jazyk a sledovat krásný, mnohdy pohádkový a mýtický příběh jednoho zakřiknutého knihovníka.
Jako všichni přede mnou, musím pochválit svět, který Laini Taylor stvořila. Jako dítě jsem milovala báje, pověsti a vše mezi tím a možná právě proto jsem si tak užívala spojení všeho možného i nemožného v příběhu Lazla. Ač jsem knihu označila za téměř pohádkovou, její postavy a svět rozhodně nejsou černobílé. Střet dobra se zlem v knize rozhodně nehledejte, Laini Taylor svůj příběh postavila právě na konfliktu ve vnímání toho zlého. Protože každá mince má dvě strany.



Jestli to není z toho všeho výše napsaného jasné - Snílek Neznámý mě úplně uchvátil. Možná to bylo tím, že jsem vlastně nic přelomového nečekala. Možná to bylo tím, že po všech těch negativních recenzích jsem už jen mohla být mile překvapena. Nevím. Faktem zůstává, že chápu všechny, komu se Snílek nelíbil a rozhodně bych ho nedoporučila každému.
Pokud jste ale také velkými snílky, máte rádi mystično a nevadí vám, když příběh není plný akce, tak rozhodně dejte Snílkovi šanci. Kniha svým čtenářům nabízí nádherný jazyk, originální svět a magické snění.

PS: Tu půl hvězdičku si schovávám pro druhý díl!


Moc bych chtěla poděkovat internetovému knihkupectví KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách.



2 komentáře:

  1. Jsem snílek, mám ráda, když to někdo umí se slovy - v tom případě mi absolutně nevadí absence akce, miluju propracované světy, magično a snění. Ehm.. já vím, že jsi mi to říkala. No chci ji! Krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ta obálka je dokonalá a jsem moc ráda, že se našel další člověk, který ji chválí, neboť jsem ji chtěla zatratit :D Teď už si ji chci zase přečíst a to díky tvé recenzi :-)

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za komentář :)