25. března 2019

Recenze | Pohřbená Pravda

Jestli existuje nějaká detektivní série u které si s chutí vychutnávám úplně každý díl, jsou to právě Případy Kim Stoneové! Každý případ je jiný, každý z nich posouvá hlavní postavy dál a já je do jednoho miluju!
Na Pohřbenou pravdu jsem proto byla opravdu hodně zvědavá, přece jen se jedná už o 6. díl a jednou tahle smršť skvěle napsaných případů musí skončit, ne? No, Angela Marsons mi ukázala, že když člověk umí, tak prostě umí...


Když se najdou kosterní ostatky na pomezí okrsku Kim Stoneové a okrsku jejího bývalého kolegy (dnes už bohužel spíše nepřítele) Toma Travise, ocitá se Kim v nezáviděníhodné situaci. Musí opustit svůj tým a spolupracovat právě s Travisem, který její přítomnost nemůže vystát skoro stejně jako ona tu jeho.
Výzva to není jen pro samotnou Kim, ale i pro její tým, který se poprvé musí obejít bez své svérázné šéfky...

Jak už jsem řekla na začátku, detektivní série Případy Kim Stoneové z pera Angely Marsons je moje obrovská srdcovka. Tam, kde se jiní autoři začínají opakovat a vykrádat sami sebe, tam Angela přijde s něčím naprosto nečekaným a šokujícím. Všechny díly této série jsou úplně jiné a vyznačují se obrovskou čtivostí. Hlavní postavy nezůstávají jen plochými panáky v honbě za vrahem, ale vyvíjejí se a odhalují další dílky své minulosti. Ani v případě Pohřbené pravdy to není jiné. Příběh čtenáře zavádí k dost aktuálnímu tématu a nutí ho se zamýšlet nad světem ve kterém žije a vnímání rozdílností.

Pohřbená pravda má sice lehce pomalejší rozjezd, ale to vynahrazuje následujícím tempem a čtivostí, která si nezadá i s těmi nejakčnějšími detektivkami. Pomalé tempo začátku totiž není samoúčelné a navozuje výbornou atmosféru ve které se hlavní hrdinové nachází. Plastičnost postav je v tomto díle patrnější, než v těch předchozím, právě díky tomu, že Kimin tým - Bryant, Dawson a Stacey - se musí postavit na vlastní nohy, čímž dostávají v příběhu více prostoru. 

Nesmím opomenout ani samotnou Kim. Její spolupráci s Travisem jsem si užívala od začátku až do konce. Angela Marsons se na postavě Kim Stoneové opravdu vyřádila (v dobrém!) a má můj obdiv, jak mistrně dokáže rozvíjet její postavu. Když se člověk podívá na začátek série, je ten rozdíl opravdu markantní a přitom tak skvěle pozvolný, že nepůsobí strojeně či uměle.


Pohřbená pravda opět nezklamala a i v tomto 6. díle si Angela Marsons udržela vysoce nastavenou laťku z předchozích dílů. Nejsem schopná hodnotit díly v rámci této série, jelikož každý měl "to" něco svého a skvělého. Můžu vám jenom říct, že pokud jste fanoušci Angely Marsons, rozhodně nebudete zklamaní.
Pokud jste zatím žádný z dílů Případů Kim Stoneové nečetli, rozhodně začněte od začátku! Ač každý díl řeší jiný případ, uteklo by vám to nejdůležitější - vývoj postav a kontext jejich chování.
Už teď se nemůžu dočkat dalšího dílu, protože tuším, že to zas bude pořádná jízda s mým oblíbeným týmem vyšetřovatelů <3 



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství EUROMEDIA!
Knihu Pohřbená pravda si můžete objednat se slevou na stránkách Knižního klubu :)

3 komentáře:

  1. Tvá recenze mě na tuto sérii nesmírně nalákala! Ach jo, co mi to děláš? :D podle toho, co tu píšeš, je tato série mým šálkem kávy <3 Jinak opět krásné fotky a recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee to jsem moc ráda, děkuju! :* <3
      Podle mě by se ti určitě líbila! Ale chápu, ty naše seznamy jsou nekonečný, co? :D

      Vymazat
  2. Doufám, že nikdy neskončí!! Protože Kim! Já už se na ni tak těším :)
    A přesně jsi vystihla, co je na téhle sérii skvělé.
    Perfektní recenze a nádherný fotky! <3

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za komentář :)