29. srpna 2013

Recenze: Andělé smrti



Originální název : Reunion

Autor : Meg Cabot
Série : Mediátor #3
Český název : Andělé smrti
Počet stran, Provedení : 200, papírová vazba
Datum vydání ČR : 2004
Vydavatelství : Knižní klub



Anotace :

Duchové nejsou pejsci, a tak nepřiběhnou na zapísknutí. Jenomže čtveřice mladých, krásných a úspěšných maturantů z konkurenční školy, kteří minulou sobotu večer sletěli po srážce s dalším autem z romantických skalisek Big Sur přímo do Pacifiku a teď čekají na lístek do nebe, má na věc jinačí názor. Jejich snobská budoucnost je nenávratně v tahu a vztek jimi cloumá do té míry, že se svému vrahovi hodlají pomstít metodou oko za oko, zub za zub. Susannah Simonová, která má coby krotitelka duchů na starost kalifornské město Carmel-by-the-Sea a přilehlé pobřeží, pochopí v plážovém obchůdku, v masopustně vyzdobném obchodním centru i při odpoledním koupání, že s touhle partičkou rozzuřených andělů bude hodně těžké pořízení, dokud nedojdou klidu a míru.



Postavy : 
Susannah má od prvního dílu svojí velkou podporu v knězi Dominikovi, který je ředitelem na její nové škole a zároveň první mediátor, kterého ve svém životě potkala. Je velice milý, snaží se Suze radit a vede jí podle něho tou dobrou cestou. Susannah totiž nejde pro ránu daleko a vše řeší po svém. Na druhou stranu otec Dominik se vše snaží řešit v míru a myslí si, že pouze vhodně zvolená slova dokažou přimět rozzuřené duchy, aby odešli v míru. Bohužel, jak už to často bývá, někdy se prostě nedají věci řešit v klidu a míru a pak přichází drsná Suze, která každý večer cvičí kickbox. Otec Dom je sice velice hodný a milý, ale v určité míře je také velice naivní. V každém vidí jenom to dobré a nedokáže si připustit, že by člověk mohl udělat něco tak strašného jako je třeba vražda a proto se mu Susannanino zacházení s křehkými dušemi vůbec nezamlouvá.
Ráda bych také zmínila Ginu, která je Suzie nejlepší kamarádka z New Yorku. Mohla za ní na týden přijet do Kalifornie na návštěvu. Gina je fakt fajn, je trošku jiná, než děvčata okolo, je prostě svá. Do kolektivu holek moc nezapadá, ale tak co, jí je to prostě jedno. Na druhou stranu pánská společnost ji bere moc dobře na vědomí a každý by se s ní chtěl "kamarádit".

"Tak to ne, tohle už je moc! Myslela jsem, že se snad pozvracím z fleku tady na podlahu. Tvoje vlasy krásně voní? Tvoje vlasy krásně voní?!? Kdo si sakra myslí, že je? Bond, James Bond? Nemůžete přece někomu říkat, že mu krásně voní vlasy – aspoň ne v jedenadvacátým století a ve frontě na pokladnu!"
Zápletka :
Nový kluk na obzoru nemusí hned znamenat super týpek se kterým chcete strávit zbytek života. Občas se může stát, že si někdo vyhlídne vás. Vy sice po dvou měsících teprve zjistíte, že s vámi dotyčný vůbec chodí do třídy, ale jakmile mu zachráníte život, drží se vás jako klíště a vy už do smrti nezapomenete jeho jméno. Navíc, když ještě není takový hňup, za kterého ho všichni mají a může vám ještě pořádně zavařit, během toho co se mu snažíte pomoci od mrtvých andílků, kteří mu jdou po krku.

Hodnocení :
Další pokračování se Susannah je opět plné vtipu, prostě pohodové čtení. Musím ale zmínit, že Gina je sice fajn, ale neuvěřitelně mě naštvala. Přijela za svojí kámoškou z takové dálky. Ví, že se prostě jen tak neuvidí a místo toho, aby se svojí BFF strávila co nejvíc času, tak se prostě zašívá u Somny v pokoji?! Jako really? Kámoška za všechny prachy. Bylo mi opravdu líto Suzie, která se kvůli tomu trápila. Mám zase vztek.
Jako další bych chtěla podotknout to, že je sice autorka moc hodná, že nám ze začátku neustále dokola všechno opakuje. Chápu, že někdo další díly čte s odstupem, ale prosím, jestli v dalších třech dílech, na začátku opět všechno shrne, jak se věci mají a že Suzie je "překvapivě" mediátor, pak nám vysvětlí, co takový mediátor dělá, tak mi praskne hlava a s ním i notebook. Amen








Žádné komentáře:

Okomentovat

Všem děkuji za komentář :)