30. srpna 2013

Recenze: Temná je noc



Originální název : Darkest hour

Autor : Meg Cabot
Série : Mediátor #4
Český název : Temná je noc
Počet stran, Provedení : 216, papírová vazba
Datum vydání ČR : 2004
Vydavatelství : Knižní klub




Anotace :

Zatímco v New Yorku byla šestnáctiletá krotitelka duchů Susannah Simonová jediným zástupcem svého řemesla na pět městských obvodů, v kalifornském letovisku Carmel-by-the-Sea, kde teď žije s maminkou, nevlastním otcem a jeho povedenými synátory, by se mediátory nejspíš daly dláždit zdejší vyhlášené pláže. K "průvodcům zbloudilých duší" totiž patří nejen ředitel jejich školy, vlídný otec Dominik, se kterým už měla čest v knihách Krajina plná stínů, Devátá stezka a Andělé smrti vyřešit tři složité případy a odeslat zlobivé přízraky do správných posmrtných destinací. Zdá se, že město je doslova přeplněné lidmi, kteří vidí mrtvé. Susannah to brzy zjistí v nóbl hotelu, ve kterém si "odpykává" letní brigádu a kde už by se na ni konečně mohlo usmát štěstí a dopřát ji opravdické rande s někým, kdo by nebyl slaboch, vrahoun ani psychopat...

Gejzíry ironie, nezdolná kuráž a ryzí cit, které Susannah nasadí do boje s dávnými přízraky i se svým dospíváním, ji ve strašidelné hodině duchů nakonec zavádějí až do míst, odkud není návratu. Ano, noc to bude vskutku temná. Jenže pokud láska hory přenáší, nic není nemožné, zvlášť když jde o osudovou lásku až za hrob...



Postavy :
Představte si, že se přistěhujete do rodiny se třemi kluky, když do teďka jste byli jedináček a bylo vám vlastně fajn. Suze říka nejstaršímu Jakovi Somnambul, protože je neustále v polospánku, nicméně je celkem fajn. Mnohem horší je to ale se stejně starým Bradem, kterému říká Mimoň, což mluví za vše. Suze má ve všem navrch. Je chytřejší, bystřejší a taky ho dokáže přeprat, což zápasníka dokáže docela dost naštvat a proto si dělají všemožné naschvály. Ovšem i tahle nepřízeň osudu jako jsou noví tři chlapi v rodině může přinést něco dobrého a to je právě nejmladší z nich David, kterému říká Prófa, protože na to, že je mu dvanáct let, je neuvěřitelně sečtělý a hodně informací si pamatuje díky jeho fotografické paměti. Je to nejmilejší člen rodiny a se Suze si vytvořili moc hezký vztah. Nejvíc jsem si ho oblíbila a věřím, že nejenom já, když v prvním díle si chtěl vyměnit se Susannah pokoj, protože věřil, že v jejím pokoji jsou duchové. Je to hrozně milé od vlastně dítěte, který se duchů ještě bojí, ale jako láskyplné  gesto se s ní chtěl vyměnit. Miloučkej.


"Místo toho jsem sledovala Mimoně, jak se cpe. Ten pohled bral člověku spolehlivě chuť k jídlu. Narval si vždycky do pusy celej preclík a pak to chvilku vypadalo, že ho taky vcelku polyká. Kdybych tak měla kameru, abych mohla ten varietní výkon zvěčnit pro budoucí pokolení! Přinejmenším bych to pustila první holce, kterou si můj nevlastní bráška dotáhne domů, abych jí ukázala, jak katastrofálně se v něm plete. Dívala jsem se, jak si Mimoň s očima přilepenýma k nedělním novinám rve do pusy další preclík a zase ho bez kousání prohání krkem tím stylem, jako když kobra polyká myš."

Zápletka :
Suze dostala příkaz, že musí přes léto pracovat. Vezmou ji v jednom nóbl hotelu, kde pracuje i její starší nevlastní bratr Jake a její práce znamená hlídání dětí hostů. K Susannanině "radosti" si jí oblíbí rodina jednoho velice mrzutého osmiletého chlapce, který je noční můra ostatních chův . Nicméně Suze se s tím hrdě popere a když zjistí, že Jack není obyčejné dítě, hned jde všechno lépe. Ještě k tomu má fešného bratra Paula, který Suze neustále nahání a zve ji na rande. Další problémy ji osud háže pod nohy, když se objeví bývalá snoubenka Jesseho a vyhrožuje jí, že musí ihned skončit s pátráním po příčině Jesseho smrti. Suze je kurážná, ale když láska jejího života zmizí, potom co ostaní členové její rodiny vykopou na zahradě jeho tělo, s její nezlomnou tvrdostí je ámen.


Styl :
Nevím koho v posledních dvou dílech napadlo používat takový super výrazy jako je "tak to ď" nebo třeba "jeptindy". Možná to má být kvůli autenticitě, ale chtěla bych vidět jednoho jediného puberťáka, který takhle mluví. Suze je fakt super, ale některé výrazy mi opravdu rvou žíly.

Hodnocení :
Víte i když je Susannah šestnáctiletá holka, mám jí fakt ráda. Celou dobu každou její WTF chvíli hned vytěsním, ale to že z ní v tomhle díle udělají ukňouranou fňuknu, to jsem doopravdy nesla těžce. Pochopila jsem proč brečela, když Jesse zmizel, ale proč fňukala i předtím? PROČ?! Nějakou tu sebelítost a žal beru, ale co je moc to je moc. A na mě to bylo moc. Jsem ráda, že u konce už z ní byla zase ta stará dobrá Suze a zase na ní vzpomínám v dobrém, ale prosím, tohle už ne. Každopádně, abych zhodnotila celý ten díl, bylo to fakt dobrý. Líbilo se mi, jak postupně všechno rozlouskávají. nenudíte se. A na konci jsem byla zvědavá, jak vyřeší jejich patálie. Takže palec nahoru a směle dál na další díl. :)









Žádné komentáře:

Okomentovat

Všem děkuji za komentář :)