31. srpna 2013

Recenze: V pasti



Originální název : Haunted


Autor : Meg Cabot
Série : Mediátor #5
Český název : V pasti
Počet stran, Provedení : 184, papírová vazba
Datum vydání ČR : 2006
Vydavatelství : Knižní klub


Anotace :

Od oné prázdninové chvíle, kdy se Susannah v knize Temná je noc ocitla v podivné čekárně mezi dvěma světy, ji ve spaní pronásledují příšerné vzpomínky. Ta nekonečná chodba je plná dveří a kolem kotníků se jí válí chuchvalce zlověstné mlhy, která se ji chystá pohltit. A jako by to nestačilo, noční můra se zčistajasna zhmotní za bílého dne, když se ten, kdo všechno spískal, zjeví začátkem školního roku v jejich třídě s potměšilým úsměvem na rtech. Co má ten neskutečně přitažlivý zloduch zase za lubem? Chce se snad konečně stát lepším člověkem, nebo jen touží po společnosti kolegyně mediátorky, s níž by při romantických večeřích probíral techniky, jak zlobivého ducha neprodleně odeslat tam, kde měl už dávno být? A jak k tomu přijde její dobře utajený spolubydlící, kterého Paul minule málem připravil - jak to vlastně říct, když je Jesse nějakých sto padesát let po smrti - o život...?
Kdo s koho v téhle pasti? Zdá se, že vyčerpávající duchařská praxe Susannah Simonové nezůstane ani v novém školním roce chudá na zapeklité zvraty. Jenomže co si počít, když po pekle ve škole následuje ještě to domácí: soužití s Jessem, který se pravidelně zjevuje u ní v pokoji. Dívka je do něj sice zamilovaná až po uši, ale sotva ho může předvést rodičům a prohlásit - heleďte, tak tohle je můj kluk, ale nejspíš ho neuvidíte, protože je už pár pátků po něm. A protože mrtvý Jesse bývá občas i pořádně chladný a odtažitý, nic nenasvědčuje tomu, že by miloval Susannah tak, jako ona miluje jeho...



Víte je opravdu těžký psát recenzi na pátý díl nějaké série, když je to pořád to samé dokola. Já už prostě nevím co s tím. Takže smilování. :D


Postavy : Paul, mladík se kterým se seznámila na letních prázdninách, když pracovala v hotelu jako chůva dětí a dostala za úkol hlídat jeho bratra Jacka, který je mimochodem také mediátor. Celý předchozí díl se ji snažil zvát na rande a byl velice okouzlující a milý, ale něco s ním přece jenom nebylo v pořádku. Ve chvíli, kdy se Suze snažila zachránit Jesseho před "spáry" nebe, potkala v čekárně na odpočinek Paula a zjistila, že je to také mediátor. Bohužel nevyznává přesvědčení Suze s Dominikem, že duším by se mělo pomáhat. Nakonec, co to taky bude za člověka, když nechá svého osmiletého brášku tápat v nejistotě a strachu před duchy a přitom by ho mohl v klidu do jeho dědictví zasvětit. 


Zápletka : Tentokrát se nezjeví nějaký vyloženě život ohrožující problém, ale v Susannině škole se objeví její drahocenný Paul, který se ji ve čtvrtém díle pokusil připravit o život. 

Susannah má problémy s Jessem se kterým se konečně líbala, ale on je odtažitý a nedává najevo žádné city. Do toho se Suze snaží namotat si na prst Paul, který o ni evidentně dost stojí, nabízí ji, že ji naučí více o mediátorství, ale on jí koneckonců ublížil. Každopádně není k němu úplně tak chladná, jak by si přála. Přece jenom cítí se sama a on to s holkama fakt umí. Teď jde o to, co s tím udělat a koho si vybrat, když za ní už zvolilo její srdce, ale druhá strana jaksi nereaguje. 


"Nebezpečí mi hrozilo nejenom tenkrát v tý nekonečný chodbě plný dveří, ale i teď: že ztratím hlavu pro kluka, kterej se ke mně zachoval hnusně, a ještě hnusnějc k tomu, koho miluju. Protože přesně tak jsem se při Paulově polibku cejtila. Jako že bych udělala cokoli – prostě cokoli –, aby mě líbal dál."


Hodnocení : 
V tomhle díle se toho tedy moc nestalo. Kromě jedné zápletky s duchem, který měl vztek na svého bratra a čirou náhodou se ten bratr kamarádil s Jakem se nic vlastně nedělo. A kdyby tam Craig, což byl ten duch nebyl bylo by to taky úplně jedno, protože stejně mi to přišlo jen jako uměle vtažený problém, který by vlastně vůbec nemusel být a na příběhu neměl absolutně žádnou roli. Podle mě to tam bylo jenom proto, aby se neřeklo, že se celou dobu řeší jenom milostný trojúhelník Jesse - Suze - Paul. Nechci tímhle vším říci, že mě tenhle díl nebavil, ale byl mnohem méně akční a dobrodružný než ty předešlé. Každopádně se na poslední díl těším, ale už teď jsem v depresi, co budu psát do recenze, když je to neustále to samé dokola. :)




Žádné komentáře:

Okomentovat

Všem děkuji za komentář :)