7. září 2013

Recenze: Temná hmota



Originální název : Ha-chomer ha-afel

Autor : Aner Shalev
Série : -
Český název : Temná hmota
Počet stran, Provedení : 285,
Datum vydání ČR : 2009, vázaná
Vydavatelství : Plus


Anotace :

Adam, izraelský diplomat v New Yorku, způsobí během své návštěvy v Jeruzalémě nehodu. Srazí na ulici dívku jménem Eva. Je to ruská emigrantka, studentka astrofyziky. Adam ji ihned odveze do nemocnice. Mezi ním a Evou to nečekaně zajiskří. Dojde k osudovému sblížení, které nezadržitelně spěje k rozchodu, opětovnému sblížení a nešťastnému čekání na další rozchod.
Eva navštíví Adama později v New Yorku, kde stráví spolu týden v hotelu na Washington Square. Adam není schopen se vymanit z osudového vztahu, ani ze svého dosud šťastného manželství.
Izraelský autor Aner Shalev napsal napínavý příběh o lásce, svádění, podvádění i touze, která dokáže přetrvat cokoli. Píše jednoduchým jazykem a o lásce hovoří jako o přitažlivých a odpudivých silách, které vládnou ve vesmíru. Román tak úhlem pohledu patří mezi nejoriginálnější milostné příběhy, jaké byly v poslední době vydány.





Tato kniha patří do seznamu náhodně vybraných knih v knihovně. Díky jeho krátké anotaci a pěkné obálce jsem ji prostě držela v ruce a už nehodlala pustit a přesně v tomhle okamžiku se stala jedna zásadní chyba. Měla jsem ji vzít a vrátit na své místo a nikdy se k ní nevracet.



Postavy :
Adam a Eva. Řeknete si, že to musí být určitě dokonalý pár, ale tak to opravdu není. Eva je ruská emigrantka, která žije v Jeruzalémě a Adam je izraelec žijící v New Yorku. Evě je pětadvacet a studuje astrofyziku, je svá a má svoje zásady, vždycky řekne pravdu a celou pravdu, i kdyby to mělo pro ni milované osobě ublížit. Je tvrdohlavá a podle mě i svým způsobem v některých ohledech hodně dětinská. Zato Adam je ten rozumný a racionální, přece jenom má už hodně za sebou ve skoro pětačtyřiceti. Na rozdíl od Evy vyznává názor, že lež nebo zamlčení pravdy je v mnoha ohledech lepší, než říct pravdu a někomu ublížit. Třeba jeho ženě Ruth, kterou již deset let podvádí s leckým.


"Odpoledne jsem šla plavat. Plaváním se dá vyjádřit takového smutku, když člověk chce. Mám takový zvyk, že při plavání pláču, i když nemám žádný důvod. Možná proto, že je to bezpečné, obličej je stejně mokrý a slzy nejsou vidět."

Zápletka :
Celý příběh je o tom, že Adam srazí autem na jeho výletu domů do Izraele Evu, která běží po ulici a dají se dohromady. On má sice doma v NY ženu, ale to mu absolutně nebrání v užívání si nemanželského sexu. Hlavní dějová linie se odehrává v týdnu, kdy Eva za ním přiletí na týden do New Yorku a Adam se těší na týden nic nedělání a válení se v posteli, ale to se těšil zbytečně, protože nic nevyjde podle jeho představ.


Styl :
Kniha je rozdělena na jakési dvě části, které zahrnují celý týden. Je psaná hodně zvláštním způsobem. Autorovi nedělá problém vytvořit souvětí, které je dlouhé více než jednu stránku. Absolutně nikde se neobjevuje přímá řeč. Celý příběh je vyprávěn ve třetí osobě a část knihy se skládá z e-mailů z minulosti, které mu Eva psala. Celá kniha ve vás vyvolává takový zvláštní pocit. Možná je to tím, že autor je
muž a nebo tím, že má trošku jinou mentalitu než evropané, nicméně něco na způsobu psaní a i myšlení je. Dlouho mi trvalo, než jsem si vůbec zvykla na styl psaní, ale pak už ani nestíháte počítat stránky, jak letí. Což je také zvláštní, když vezmu v potaz, že mi přišlo, že mi někdo čtení této knihy udělil za trest.


Hodnocení :
Hrozně dlouho jsem přemýšlela, co do recenze napíšu a svým způsobem mě to mrzí, ale prostě musím napsat, že se mi tato kniha opravdu nelíbila. Prostě ne, sice dost fandím, když je něco jiné, ale tohle je tak moc jiné, až mi to přišlo špatné. Možná jsem na tuto knihu ještě příliš mladá, ale tak něco moc zvláštního jsem opravdu ještě nečetla. Vadily mi dlouhé slohy o ničem a vysvětlování fyzikálních pojmů jako je například temná hmota. Vůbec se to nehodilo, ano zmínka dobrá, ale čtyři stránky o něčem čemu rozumí jen málokdo a vůbec to není podstatné. K tomu mi neuvěřitelně vadila Eva. Vyloženě mě vytáčela, chová se jak spratek a je prostě divná. A nechci spoilerovat, ale teda na to, že dělá doktorát z fyziky a k tomu se předpokládá značná inteligence, tak díky konci musím říct, že je naprosto blbá. K tomu v knížce není absolutně, ale ani krapánek něčeho pozitivního. Samý lži, přetvářka, manipulace, nevěra a Eva pořád jenom brečí kvůli ničemu. Hrůza. Až mi z toho bylo zle.






1 komentář:

  1. Četla jsem a z knihy jsem měla úplně stejně rozporuplné pocity. Místy mi to přišlo přitažené za vlasy, místy mi přišlo, že si autor na něco hraje.

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za komentář :)