26. srpna 2014

Recenze: Hledání Aljašky

Originální název : Looking for Alaska
Série: -
Autor : John Green
Český název : Hledání Aljašky
Počet stran, Provedení : 256, vázaná
Datum vydání ČR : 7.11. 2013
Nakladatelství: Knižní klub

V celé dosavadní existenci Milese zvaného „Váleček“ se zatím nic zajímavého nestalo a jeho posedlost slavnými posledními slovy velikánů v něm vyvolala ještě větší touhu hledat „velké Možná“. Vypraví se tedy do občas bláznivého, trochu nejistého a rozhodně ne nudného světa internátní školy Culver Creek a život přestane být bezpečný – ba změní se v pravý opak. Jen o pár dveří dál totiž bydlí nádherná, chytrá, zábavná, sexy, sebedestruktivní, ujetá a naprosto fascinující Aljaška Youngová, kapitola sama pro sebe. Vtáhne Válečka do svého světa, nasměruje ho k velkému Možná a uloupí mu srdce. 
Další příběh známého autora Johna Greena – živý, naléhavý a nekonečně dojemný!

Všichni vychvalují Hvězdy nám nepřály a já se jim stále dost zarputile bráním. Vím, že jednoho dne dospěji do stádia, kdy na ně budu mít chuť a přečtu si je, ale zatím tahle chvíle nenastala a já bych se do nich nerada nutila - všechno má svůj čas. Přesto jsem byla zvědavá na styl Johna Greena a tak jsem sáhla po jiného jeho knize...


Rozhodla jsem se, že tentokrát ve své recenzi vynechám nastínění děje. Sama jsem do knihy šla v podstatě s nulovými informacemi o ději a jsem za to ráda. Jistě, názvy kapitol, které jsou odpočtem do a po  nějaké události, člověka trochu trknou a já nebudu říkat, že jsem vůbec netušila, co se stane, ale tahle kniha je v podstatě o ničem a přitom je úplně o všem. Je totiž stejná jako život - v jednu chvíli se usmíváte a užíváte si příjemné chvíle a najednou PUF... všechno to pěkné je pryč a přesto, že vám v tu chvíli do smíchu už není víte, že se to zas vrátí, sice jiné a jinak, ale vrátí se to.
Je těžké o této knížce něco napsat, protože čtení pro mě bylo takovým shlukem pocitů a myšlenek, že i přesto, že jsem neplánovala na knihu psát recenzi, nemůžu se ubránit pocitu, že se z toho nějakým způsobem potřebuji vypsat. 

"Jdu hledat velké Možná."
To, co tuhle knížku dělá tak zajímavou a výjimečnou není ani tak příběh, ale postavy. Pro mě to především byla samotná Aljaška, protože John Green krásně vykreslil její rozervanost. Na jednu stranu dívka, která překypuje energií a na tu druhou člověk, který se sám v sobě ztrácí a stále tápe. Nemůžu říct, že bych si jí nějak přehnaně oblíbila, ale chápala jsem ji a tím se pro mě stávala tak výjimečnou a zajímavou. Ale za zmínku určitě stojí i všechny ostatní postavy. Každá z nich má své vlastní osobité kouzlo, příběh utváří a bez nich by to nebylo ono. Jsou dokonalé svoji nedokonalostí a až na jejich velmi vyspělé filozofování, si je dokážu představit jako osoby, které můžete každý den potkat na ulici. A i přesto, že jsem si k žádné nijak zvlášť neutvořila silnější pouto, dohromady pro mě byly tím pravým. 

Kniha je protkána mnoha filosofickými otázkami, což většinou nevyhledávám, ale v tomhle případě mi to vyhovovalo a bavilo. V podstatě od začátku má příběh melancholický nádech. Čekala jsem, že až se to stane, příběh ztratí šťávu, ale nestalo se tak. Něco v příběhu zůstalo a pokračovalo to dál svým vlastním životem a mě to něco stále nutilo přemýšlet a především cítit. Nebyly to žádné silné emoce - pláč se nekonal! - ale i když ty emoce nebyly tak silné, bylo jich hodně.

Hodnocení
Kniha mě nutila stále přemýšlet, ať už o postavách nebo o otázkách, které pokládá. A přesto, že mé otázky nebyly na konci zodpovězeny, byl to ten nejlepší konec, který tato kniha mohla mít. Ne vždy totiž dostaneme odpovědi na všechny své otázky a ne vždy je to tak špatně. Tato kniha nebyla o odpovědích, ale o těch otázkách.
Nakonec jsem se rozhodla, že nebudu hodnotit hvězdičkami, protože to nemá smysl. Kniha určitě stojí za přečtení a za zamyšlení a já bych ji nerada nějak zaškatulkovávala hvězdičkami - pro mě byla něčím výjimečná a to hvězdičkami neohodnotím.



9 komentářů:

  1. Zajímavá recenze. Já jsem od Johna Greena četla pouze Hvězdy nám nepřály a na Hledání Aljašky se teprve chystám. Podle tvé recenze nevím, jestli to bude zrovna můj šálek kávy, takže o tom ještě popřemýšlím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já bych to možná ani recenzí nenazývala - spíš taková vykecávačka :D
      Dej Hledání Aljašky šanci, má určitě něco do sebe :)

      Vymazat
  2. Já jsem četla Hvězdy nám nepřály a strašně se mi líbily, tak bych si chtěla také přečíst Hledání Aljašky hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju :) určitě si Hledání Aljašky přečti a sama uvidíš, jestli Ti kniha sedne :)

      Vymazat
  3. Od autora som ešte nečítala ani jednu knižku, ale chcela by som práve túto. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Super recenze, trochu jiné, ale stejně super :) Já Hledání ještě nečetla i když bych chtěla. Zatím jsem měla čest číst jenom Hvězdy nám nepřály a ty se mi hodně líbily. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Četla jsem Hvězdy a stále váhám, jestli se pustit do Aljašky. Některým se líbila, jiní zase říkali, že Hvězdy byly lepší. Myslím, že je nakonec dobře, že jsi nejdříve přečetla tuto knihu a až potom se vrhneš na příběh Hazel a Guse. Aspoň tak můžeš zhodnotit autorův vývoj :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, jsem ráda, že jsem jako mnoho jiných, nebyla ovlivněna Hvězdami a tak jsem si Hledání Aljašky užila (to asi není to správné slovo :D). Ale Aljaška za to vážně stojí, je to zajímavý příběh :)

      Vymazat
  6. Hvezdy se mi moc nelibily a to filozofovani mi v nich vadilo, takze s touhle knizkou jeste pockam :)

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za komentář :)