12. dubna 2015

RC Recenze: Deset malých nadechnutí

Originální název : Ten Tiny Breaths
SérieDeset malých nadechnutí #1
Autor : K.A.Tucker
Český název : Deset malých nadechnutí
Počet stran304
Datum vydání ČR : 11.březen 2015
NakladatelstvíBaronet
Goodreads

Po tragické autohavárii, která ji připravila najednou o rodiče, přítele a nejlepší kamarádku, prchá Kacey se svou mladší sestrou Livií z Michiganu do Miami, aby tam začala nový život. Podaří se jí vybudovat novou existenci? Zbaví se trýznivých vzpomínek, které ji nepřestávají pronásledovat? A dokáže odolat záhadnému sousedovi z bytu 1D? Už sama skutečnost, že autorka K. A. Tucker vydala první knihu jako šestiletá, je zárukou poutavého a zajímavého čtenářského zážitku.
Jelikož jsem Deset malých nadechnutí četla před pár lety v angličtině byla jsem opravdu zvědavá, jak si s knihou poradí čeští překladatelé. Znáte to, občas má příběh své kouzlo jen v jazyce ve kterém byl napsán a když se ho snažíte přeložit, jeho výjimečnost se ztratí v překladu. Mé obavy, ale nebyly naplněny a knížka ze svého kouzla neztratila vůbec nic...

Kacey se před čtyřmi lety v jedné sekundě změnil od základů celý život. Stačilo jedno auto, které řídil opilý řidič a naráz přišla o rodiče, přítele a nejlepší kamarádku. Zůstala jí jen mladší sestra Livie, která se pro ni stala smyslem celého jejího života. Všechny emoce v sobě hluboko pohřbila a nikoho, kromě Livie, si od té doby nepustila k tělu. Minulost, ale nikdy neumlčíte navěky...

Hlavní hrdinka Kacey není postavou, kterou byste si hned od začátku oblíbili a dokázali se s ní naplno ztotožnit. Je to postava plná protikladů s občasnými výbuchy vzteku. I přesto, když se člověk zamyslí nad vším, čím si za svůj život prošla, nemůže se jejímu chování zas tak moc divit. Každý se s traumatem vyrovnává jinak a já moc oceňuji, že se autorka nesnažila udělat z Kacey dokonalou osobu. Všechny její nedostatky totiž působí dostatečně realisticky na to, aby vás příběh dokázal pořádně zasáhnout a vy si postupem času uvědomíte, že vám vlastně Kacey přirostla k srdci.

Samozřejmě se pořád nacházíme v žánru NA, takže ani ta romantika na sebe nenechá dlouho čekat. V tomto případě pro mě, ale nebyla romantická linie příběhu vůbec rušivá, protože pro celou zápletku byla velmi důležitá. Stále se, ale jedná o fikci, takže člověk musí počítat s lehkou přehnaností a občasným výskytem klišé. I tak vám vztah Kacey a jejího tajemného souseda, vykouzlí úsměv na rtech a dokonce i vžene slzy do očí. Čtenář totiž sice dostane příběh, který je podobný mnoha jiným, ale v úplně novém balení, které je tak nějak opravdové.

Posttraumatická stresová porucha není něco s čím se snadno vyrovnává. I potom, co už se všechny rány zahojí, zůstává jako časovaná bomba čekající, až přijde její chvíle. Jelikož teď už o PTS něco málo vím, trochu jsem se bála, jak moc si ho autorka, pro účely své knihy, upraví. Strach, ale rozhodně nebyl na místě a já autorce tleskám za krásnou ukázku toho, co s člověkem PTS může udělat. I když se to totiž z počátku nemusí zdát, kniha má v sobě jistou hloubku, která vás donutí se  zamyslet nad tím, jak jediné špatné rozhodnutí může změnit zbytek našeho života. Deset malých nadechnutí je příběh o odpuštění a o naději, že nám jednou bude odpuštěno.

Hodnocení
Kniha vás určitě nenechá chladnými i kdybyste sebevíc chtěli. Čeká na vás nepřeberná škála emocí od smutku až po radost a dojetí. Autorce se podařilo krásně vybalancovat příběh mezi silnými momenty a těmi odlehčenými, takže se vám kniha bude číst jedním dechem. Pokud tedy hledáte něco na zpříjemnění dlouhé chvíle a zároveň nechcete číst příběh jen o lásce, ale něco, co vás donutí se aspoň na moment zamyslet, s knihou Deset malých nadechnutí určitě neprohloupíte. I na podruhé mě kniha dokázala silně zasáhnout a já si její čtení pořádně vychutnala.



Moc bych chtěla poděkovat internetovému knihkupectví KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách.


12 komentářů:

  1. Skvělá recenze, o knížce vím, ale nějak jsem si nikdy nepřečetla ani anotaci, takže tohle bylo moje první seznámení. Určitě si ji dám do seznamu, ale uvidím, kdy se do ní pustím, poslední dobou na mě hrozně působí knížky, kde postava ztratí téměř všechny své blízké a já si to hrozně beru, takže potřebuju chvilku oddych, i když se tomu skoro nikde nevyhnu, ale určitě se na tuhle knížku podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Nebudu Ti lhát, není to úplně pohodová a veselá knížka :D Ale je to tak nějak mile vyvážený, že to nepůsobí jako depresivní knížka i přes některé horší pasáže :) Určitě si na ní jednou udělej čas :)

      Vymazat
  2. Na tuhle knihu se nijak extra nechystám, ale napsala jsi vážně dobrou recenzi, tak třeba se nechám přesvědčit ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc děkuju :) nech se přesvědčit a aspoň jí dej šanci :D fakt za to stojí :)

      Vymazat
  3. Vážně jsem si to chtěla přečíst už když jsem o tom poprvé slyšela (taky od tebe), ale teď chci ještě víc!
    S tím překladem máš naprostou pravdu a jestli je tohle přeložené dobře, tak třikrát hurá :)
    V knihách mě hrozně dostávají lidi, kteří nedovedou pořádně truchlit. Hned se z neštěstí oklepou, nebo se s ním vypořádávají nějakým fakt podivným způsobem. Tohle vypadá ale tak nějak správně a já se na Kacey těším.
    Mám ráda knihy, které se vypořádávají s tématem nějaké psychické nemoci. Zvlášť, pokud je autenticky zachycen její důsledek.
    Naprosto skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že lákám :D :D
      Úplně souhlasím, ještě mě vytáčí, když se najednou z těch svých depresí a podobně dostanou jako mávnutím kouzelného proutku ze dne na den. Kacey je hodně svá a to je důvod proč jí mám ráda :)
      Autorka se hodně zaměřila na PTS a jsem moc ráda, že to nevyužila jenom okrajově, ale trochu víc se do toho ponořila - není to jako v plno knihách, kde má postava nějakou psychickou nemoc, ale je to zmíněno jenom proto aby se autor postaral o to, aby ta jeho postava byla víc zajímavá. Takže si ji určitě přečti a nenech se odradit takovým dost předvídatelným začátkem, ono to všechno přijde :D
      Moc děkuju ! <3

      Vymazat
  4. O knížce jsem už slyšela, ale nevěděla jsem tak nějak, co od ní čekat. Ale teď si ji chci strašně moc přečíst :D

    OdpovědětVymazat
  5. Krásná recenze:) Knihu si rozhodně musím přečíst:))

    rainbow-bookshelf.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělá recenze! Naprosto mi uhranula obálka této knihy, tu zkrátka musím mít, je úžasná! Příběh se tváří jako jedno velké klišé, ale mohlo by to být zajímavé a jiné díky tomu PTS. Já o tom zase tolik nevím, takže si knihu v budoucnu ráda přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Obálka je krásná, Baronetu se opravdu povedla :)
      On je v podstatě jedno velké klišé, ale tak nějak s něčím navíc a s jistou hloubkou :) Je to trošinku styl Colleen, ale tím pohledem na člověka s PTS je to o něco opravdovější, než Colleeniny knížky :) Určitě se do ní v budoucnu pusť :)

      Vymazat
  7. Krásná recenze. Kniha mě velice zaujala. Sama jsem se musela vypořádat s velmi těžkou ztrátou. Tato témata mě zajímají. Už si na tento titul brousím zoubky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :)
      Člověk to musí brát trošku s rezervou, ale ve svém žánru kniha nabízí přece jenom o něco víc, než její kolegyně :) Doufám, že se bude líbit !

      Vymazat

Všem děkuji za komentář :)