23. srpna 2018

RC Recenze | Nejsem mrtvá




Po knize Nejsem mrtvá jsem sáhla tak nějak naslepo. Zaujala mě, jak svoji anotací, která láká na nevšední hlavní hrdinku, tak i obálkou. A jelikož mám ráda thrillery (snad ještě víc ty psychologické), nebylo nad čím váhat! Sice jsem nevěděla, co na mě vlastně čeká, ale o to víc jsem byla zvědavá, jak to celé bude fungovat...



Je to už tři roky, co byla detektivka oddělení vražd Jude unesena a zavřena do podzemní cely. Sama už si ani nemyslela, že se jí někdy podaří uprchnout od sadistického věznitele. Avšak jedné mrazivé noci se jí naskytne příležitost a Jude se tak vrací do normálního světa. Nic už ale není tak, jak tomu bylo před 3 lety...
Po jejím nástupu zpátky do služby na ni čeká případ utonulé mladé dívky. A ač se na první pohled všem zdá, že se jedná o jasnou sebevraždu, Jude je přesvědčená, že tady šlo o něco víc. Tři roky ve společnosti zvráceného psychopata jí totiž nenechaly jen šrámy na těle a na duši, ale i schopnost vyznat se ve zvrácených duších...

Přiznání přivolává všechno zpátky. Nedá se od toho odejít. Nedá se začít znovu.

Kniha Nejsem mrtvá přináším čtenářům neokoukaný koncept a především originální hlavní hrdinku. Jude si prošla peklem a čtenář teď spolu s ní může prožívat návrat k normálnímu životu a sledovat jak i ty nejběžnější okamžiky dne, můžou být pro jiné naprostým utrpením. Jude totiž není hrdinka se kterou by se člověk ztotožnil a chápal ji, ale kterou sleduje s jistou fascinací a napětím. Je těžké si představit, jak by se kdokoliv z nás vyrovnával s tím, co prožila. Díky tomu je kniha, více než cokoliv jiného, sondou do těch nejtemnějších zákoutí lidské duše. Anne Frasier si dokonale vyhrála s psychologií svých postav. A musím říct, že osobně jsem hltala každé slovo a prožívala každou emoci.

I přesto, že hlavní dějová linie je zaměřena na řešení vražd, pro mě to rozhodně nebylo ústředním tématem, ale spíš takovou pomyslnou třešničkou na dortu. Kniha je především psychologickým thrillerem u kterého nečekejte hektolitry krve. Mimo jiné se autorka například zaměřila na různé podoby ztráty a truchlení, a to jak na ztrátu milované osoby, tak i na ztrátu sebe sama. Nesmím zapomenout vyzdvihnout také tíživou a mrazivou atmosféru, která na člověka dýchá od první do poslední stránky. 

Říká se, že tahle špatná místa, místa, kde vám bylo nejhůř, vás vábí. Možná za to může zvědavost. Možná je tomu tak jednoduše proto, že se ošklivé vzpomínky zakryjí ochrannou vrstvou a zasunou se tak hluboko, až se zdá, že už nepatří do vašeho života, ale náleží k něčemu, o čem jste četli nebo jste viděli v kině. Přistihnete se při potřebě se na to místo vrátit a znovu se ho dotknout. Musíte ho vidět. Ne abyste se ujistili o tom, že skutečně existuje a doopravdy se to stalo, ale abyste je pozorovali z bezpečné vzdálenosti a s odstupem. Abyste si dostatečně vychutnali vědomí, že jste prošli peklem a přežili jste.

Co mi tak úplně nesedlo bylo úplné zakončení knihy, které bylo na můj vkus až moc uspěchané. Na to, jak byly v celé knize skvěle dávkovány pozvolnější a akčnější pasáže, tak se konec odehrál tak rychlým tempem, že jsem ani nevěděla, co že se to přesně stalo a jak je možné, že už je konec. I přesto to můj prožitek z knihy nezkazilo a já se opravdu těším na další díly ve společnosti Jude a jejího parťáka Uriaha.


Kniha Nejsem mrtvá byla pro mě obrovským překvapením a já ji od jejího dočtení doporučuji na každém kroku. I přes pár výtek, které ke knize mám, převažují všechny ty klady a neuvěřitelná čtivost. Mám pocit, že tahle série má výborně našlápnuto a já se moc těším, co nám Anne Frasier ještě předvede! Takže jestli máte rádi thrillery a baví vás psychologie postav, není nad čím váhat! Nejsem mrtvá je pro vás must-have.
A pokud zatím thrillerům moc neholdujete, můžete začít právě touto knihou, podle mě určitě nebudete litovat :) 



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství EUROMEDIA!
Knihu Nejsem mrtvá si můžete objednat se slevou na stránkách Knižního klubu :)


6 komentářů:

  1. Hrozně mě to láká, protože už dlouho jsem si u thrilleru neřekla "Jo, to je konečně zase ono." Psychologii mám v tomto žánru dost ráda, takže další plusový bod. Škoda, že se ti nelíbil konec, ale autoři celkově všechno utnou tak rychle, konce umí málokdo :) Jsem vážně zvědavá a snad přijde na řadu brzy. Moc hezká recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je vážně kniha především pro lidi, co mají rádi psychologii postav, víc než nějaký jatka :D Doufám, že se k ní brzo dostaneš, ale přitom, co všechno tě "nutím" číst.... :D Moc děkuju <3

      Vymazat
  2. Thrillery miluju, takže na tuhle mám rozhodně políčeno. Doufám, že se ke mě brzy dostane, abych už si taky mohla udělat vlastní názor. Super recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :)
      Nejsem mrtvá za to určitě stojí. Pak dej vědět, jak se ti líbila :)

      Vymazat
  3. Recenze se mi moc líbila! Thrillery i horory ze srdce zbožňuji, tudíž si knihu určitě dám na svůj to-read list:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda! :)
      Tohle má vážně skvělou atmosféru a hlavní hrdinku :)

      Vymazat

Všem děkuji za komentář :)